Historien bag: Dannebrogsvinduer tilbyder det bedste fra to verdener
Indholdsfortegnelse
Dannebrogsvinduet er udformet på en måde, der straks leder tankerne hen på det danske flag. Vinduestypen har været anvendt siden 1700-tallet og som navnet, Dannebrogsbrogsvindue, indikerer, er her tale om et vinduesformat, som i den grad udstråler danskhed. Baggrunden for det karakteristiske design skal dog findes på den anden side af Atlanten.
I 1880’erne udviklede en række amerikanske arkitekter og ingeniører i Chicago nemlig en helt ny type bygning, hvor selve facaden bestod af store glasflader, som var indrammet af tynde, glaserede teglsten – også kendt som terrakotta-fliser. Byggeriet blev døbt ’curtain wall’, dvs. gardinmur, fordi muren, der adskilte de mange rækker af vinduer, lignede gardiner. Denne nye slags huse muliggjorde byggerier i svimlende højder, og de blev derfor hurtigt kendt som skyskrabere.
For at skabe den fornødne ventilation i rummene bagved de store glaspartier placerede man et skydevindue af træ – også kendt som et lodret hævevindue – på begge sider af glasruderne. Vinduesdesignet blev døbt ’Chicago vinduer’, da det hurtigt blev det gængse valg til en lang række skyskrabere i Chicago – siden i New York og derpå i andre amerikanske storbyer.
Snart fulgte man trop herhjemme. Allerede i det efterfølgende årti blev det populære amerikanske skyskrabervindue kopieret. Selvsagt ikke i huse med tilsvarende højder, men derimod ofte i danske huse på 4-5 etager. På hver side af den store faste midterrude placerede man et dansk et-fags vindue med hævet tværpost. De første 3-fags Chigaco-vinduer blev brugt på Frederiksberg i København, hvorfor vinduet herhjemme blev kendt som ’Frederiksberg-vinduer’. En lille kuriositet er, at de også blev kaldt for ’Østerbro-vinduer’, da de ligeledes blev vidt udbredte i denne københavnske bydel.
Frederiksbergvinduet – det vil sige Dannebrogsvinduet 3 fag 6 ruder – er på mange måder lidt af et genistykke. Den både høje og brede midterrude giver et særligt intenst dagslys der, selv når det er overskyet og i 1. sals højde, kastes ekstra langt ind rummet. I den danske udgave kan de to sidevinduer sågar ventilere rummet på mere avanceret vis end det er tilfældet i designet hos de amerikanske foregangsmænd. En kraftig sidevind fra gaden udnyttes bl.a. bedre, da man med sidevinduerne kan skabe en kraftig, direkte udluftning i rummet fra den ene side, eller fra den anden side en mere indirekte og svagere luftgennemstrømning ud af lokalet.
I tidens løb er mange af detaljerne på et Dannebrogsvindue naturligvis blevet forbedret. Alt fra rudestørrelse og antallet af sprosser til udformningen af beslagene er blevet optimeret, men den oprindelige konstruktion er den samme. Af samme grund kan du med Dannebrogsvinduet skabe et både smukt og klassisk dansk design, som med dets over 300 år lange historie, med al sandsynlighed vil forblive moderne langt ud i fremtiden.
Hos Klar finder du mere end 20 varianter af Dannebrogsvinduet – fra 1 fag 2 ruder og 3 fag 9 ruder til 4 fag 40 ruder. Læg dertil en lang række tilpasningsmuligheder og du får rig mulighed for at opnå lige præcis det design, der vil skabe det mest elegante udtryk i din bolig. Har du brug for rådgivning i processen, er du naturligvis mere end velkommen til at kontakte os.