Guide: Montering - og afmontering af døre og vinduer.

At montere en dør eller vindue minder meget om hinanden. Det kan sagtens gøres uden du er professionel, men kræver dog en smule fingerfærdighed og omhu. Der kan spille mange faktorer ind for en korrekt montering, så vores instruktioner er kun vejledende.

Husk også at læse vores guide til at opmåle nye døre og vinduer.

Sådan afmonterer og monterer du et vindue

Sådan afmonterer og monterer du en dør

Du kan også læse og printe vores meget udførlige guides til afmontering og montage lige her:

Nødvendigt værktøj til montage

For at afmontere gamle døre og vinduer og montere de nye skal du bruge:

 • Koben

 • Tommestok eller andet måleredskab

 • Vaterpas

 • Træbor 6.5 

 • Montagekiler/luftpuder

 • Slagborremaskine

 • Montageskruer/Karmskruer 7.5x132

 • Murbor 6 mm

 • Skruemaskine

Der er også en række værktøj der kan være rare at have ved hånden:

 • Arbejdshandsker

 • Bajonetsav eller stiksav

 • Nedstryger

 • Hammer

 • Hobbykniv

 • Stemmejern

Trin for trin guide til montering af dine nye døre og vinduer

Det allerførste og vigtigste trin er, at du skal kontrollere at målene passer på din nye dør eller vindue. Det ville være en mindre katastrofe hvis du indser at du har har fået målt eller leveret forkert efter du har afmonteret det gamle.

Først skal du fjerne den gamle dør, karm, lister og resten for at der er plads til din nye dør.

 1. Start med karmlisterne. Her bruger du en hobbykniv eller en arbejdskniv til at skære langs listerne så de frigøres. Herefter kan du forsigtigt tage listerne af ved hjælp af et koben. 

 2. Herefter skal du løfte selve døren af hængslerne. Er det en tung dør bør du overveje at bruge en støtte og bruge et koben. 

 3. Gør skruerne fri af gammel maling og skru dem ud. 

 4. Skær karmene af på midten og så kan ud hive resten af. 

 5. Fjern isoleringsmaterialet og rens siderne af åbningen. Det er vigtigt at fladen er udjævnet når du skal fuge senere.

 1. Start med opklodsning under dørtrinnet. 

 2. Fjern døren fra karmen, så den er nemmere at håndtere. 

 3. Sæt dørkarmen ind i murhullet minimum 5 cm fra kanten af udhulingen, præcis lige som den tidligere dør der sad der. Den gamle fugekant skal kun lige blive dækket af den nye karm. 

 4. Fastgør og juster karmen med kiler eller oppustelige puder ved dørens hjørner. Der skal være lige meget luft hele vejen rundt. 

 5. Sørg nu for, at siden med hængsler er i lod og vater på alle leder. 

 6. Nu skal du forbore karmen med et træbor på 6 mm i mursten eller 6.5 i beton i tre punkter i hver side af karmen. Vi anbefaler at du forborer tæt på hængslerne. Vi anbefaler også at du forborer i indhakket i karmen, men du bestemmer selv. Ved at forbore i indhakket undgår du synlige skruer. Et andet tip er at du bør bore ud for en mursten og ikke midt i mørtelfugningen mellem stenene.

 7. Herefter skal du bore gennem hullet i karmen og ind i selve murstenene med murboret på 6,5 mm. 

 8. Nu skal du fastgøre døren og justere, så den lukker perfekt. 

 9. Sæt dørbladet på karmen og luk døren forsigtigt. Er vinduet sidehængt kan du også tage rammen af - dette er sværere på et topstyret vindue. Døren sætter sig og vil typisk trække mod låsesiden grundet vægten af dørbladet. Et ekstra tip er her at du derfor kan hæve karmen ved at justere på den opklodsning under dørtrinnet som du startede med at lave. Sigt efter at mellemrummet imellem dørbladet og bundstykket er et par mm højere i lukkesiden. 

 10. Nu kan du skrue de tre karmskruer i siden med hængsler.

 11. Åbn og luk døren og læg mærke til, om den lukker ens i top og bund langs låsesiden af døren. Døren skal ramme tætningslisten på samme tid øverst og nederst når du lukker døren. Gør den ikke det, så kan du justere når du går i gang med at fastgøre karmen i låsesiden. 

 12. Start med at fastgøre karmen med nederste skrue. Juster herefter øverste halvdel af karmen ind eller ud indtil døren lukker perfekt. 

 13. Når døren lukker perfekt kan du bore de resterende karmskruer i. Sæt opklodsning tæt på skruerne, så karmen ikke bliver skruet skæv. 

 14. Når montagen er færdiggjort skal du lægge ekstra opklodsninger i bunden i midten af dørtrinnet samt bag ved låsemekanismen eller dørhåndtaget i låsesiden. Det bør altid være hårdt materiale som eksempelvis kiler - og sørg for at der er plads til fugning senere. 

 15. Herefter skal du tage justeringskilerne ud. 

Nu er det tid til at lægge de sidste detaljer på plads.

 1. Stop isoleringsmaterialet og bagstoppen ind i hulrummet mellem karmen og væggen uden at mase det. Der må ikke opstå krumninger. 

 2. Bor du i et beton, pudset mursten eller træhus kan du bruge selvklæbende fugebånd herefter. Du kan læse vejledningen der medfølger dit fugebånd. Mål op og klæb fugebåndet direkte ind i karmen næsten ud til forkanten. Vær meget omhyggelig i samtlige hjørner. Brug nu en spartel til at trykke båndet ind i karmen

 3. Bor du i et traditionelt murstenshus skal du i stedet for fugebåndet også fuge udvendigt med silikone.

 4. Ved døre i træ/alu er det vigtigt at du fuger langs trærammen og ikke langs aluminiumslisterne. 

 5. Fugebåndet bør selv udvide sig til at dække hele hullet, og nu er den udvendige fugning færdig. 

 6. Indvendigt skal der fuges med silikone- eller akrylfugning 

Så er det gjort! Hvis det virker besværligt eller omstændigt, så kan du måske overveje at få hjælp til monteringen. Dog er der mange penge at spare i selv at kunne hænge sine nye døre eller vinduer op. Du kan læse mere om prisen på nye vinduer her.

Customer services cover Klar image
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Vi er her for at hjælpe dig

Det kan virke komplekst at købe nye vinduer og døre, men vi er her for at gøre det nemt. Hvis du har nogen spørgsmål – så er vi kun et spørgsmål væk.

Thumbnail of the video image
Play button video imageAfspil

Billigere bliver det ikke

Web-rabat på energivenlige vinduer og døre. Du får 12 års garanti på alle vores træ/alu produkter.

Relateret indhold