Guide: Opmåling af vinduer og døre

Her er en guide til at lave opmåling til døre eller vinduer i dit hjem. De mål skal du bruge når du bestiller nye døre eller vinduer gennem Klar. Det er en dejlig følelse selv at være involveret så meget så muligt, når det kommer til dit hjem. Faktisk kan du nå langt ved selv at stå for opmåling af vinduer og døre, for det gør det langt nemmere og billigere at vælge vinduestype og dør, hvis du kan klare dette selv.

Skal du for eksempel have vinduer efter standardmål eller skal de speciallaves præcis til dit hus?Uanset hvad så kan vi hjælpe, da vi producerer i mange forskellige dimensioner, og leverer direkte fra fabrikken hjem til din bolig. 

Videoen henviser til opmåling på en murstensfacade.

Har du allerede opmålt, og skal du til at montere, så kan du læse vores guide til montering herunder:

Guide: Montering

Videoguide til opmåling af døre og vinduer

Sådan måler du op til nye døre og vinduer

Før du går i gang, skal du have følgende klar: Papir og blyant, tommestok/målebånd og eventuelt en loddestok, hvis det er et ældre hus. Du skal måle højden og bredden på murhullet.

  1. Du skal bruge papir, blyant og tommestok eller målebånd.

  2. Du skal måle udvendigt

  3. Mål flere steder. Er der forskel på målene, skal du bruge det mindste mål.

  4. Hvis tommestokken ikke passer kan du måle to mindre stykker og lægge dem sammen.

  5. Nu har du så hulmålene

  6. Træk herefter 2,5 cm fra for at finde karmmålet. Der skal nemlig være 1,25 cm plads på hver side til isolering.

  7. Brug disse mål til at bestille døre eller vinduer fra Klar.

Hvad er forskellen på hulmål og karmmål?

Hulmålet er målet fra mursten til mursten. Karmmålet er derimod det mål, som selve døren eller vinduet har. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i hulmålet, da der udover elementet også skal være plads til isolering. Dette gøres ved at trække ca. 2,5 cm fra hulmålet.

Facadetype

For at få de rigtige mål til dine vinduer skal du tjekke, hvilken type facade du har. En træfacade har ofte en beklædning rundt om vinduet, som skjuler et stykke af dit eksisteren

Flere tips til opmåling

Læse mere om opmåling af dine vinduer og døre.

Mål altid udvendigt og notér altid bredden først, derefter højden! Uanset om det er vinduer eller døre.

Mål først fra mursten til mursten – det såkaldte hulmål eller dørhul mål. Husk at måle flere steder, da hullet godt kan være lidt skævt. Er der forskel på målene, skal du bruge de mindste mål. Find med denne metode hulmålet på din dør.

Træk 2,5 cm fra hulmålene, hvorefter du har de karmmål du skal bruge, for at bestille dine elementer. Det giver en fuge hele vejen rundt på ca. 1,25 cm baseret ud fra hvor meget du valgte at trække fra hulmålet.

Ved opmåling af vinduer skal du være opmærksom på, hvordan de indvendige forhold er. Om det er rå mursten, pudset lysning ind over karmen, eller om du eventuelt skal bestille vinduerne med udfræset not, så du efterfølgende kan lave en flot lysning rundt om dine nye vinduer.

Tjek evt. Vores vinduestyper her, før du foretager opmåling af vinduer.

Måler du op til døre, skal du specielt være opmærksom på de indvendige forhold, hvis det er en indadgående dør. Det er nemlig ikke helt lige meget, om du bestiller den nye dør med hårdttræ- eller aluminiums bundstykke.

Skifter du for eksempel en 30 år gammel dør ud, til en ny dør med aluminiums bundstykke, vil selve dørbladet nemt kunne gå imod fliserne indenfor.

Vi håber, vores vejledning hjalp dig godt igennem din opmåling af vinduer og gav en fornemmelse af, hvordan du foretager vinduesmål eller dørmål, så du nu – med ro i sindet – kan bestille dine nye døre og vinduer.

Er du stadig usikker på, hvordan du gør, så kontakt vores kundesupport, og de vil kunne hjælpe dig.

Customer services cover Klar image
Hvad kan vi hjælpe dig med?
Vi er her for at hjælpe dig!

Det kan virke komplekst at købe nye vinduer og døre, men vi er her for at gøre det nemt. Hvis du har nogen spørgsmål – så er vi kun et spørgsmål væk.

Thumbnail of the video image
Play button video imageAfspil

Billigere bliver det ikke

Web-rabat på energivenlige vinduer og døre. Du får 12 års garanti på alle vores træ/alu produkter.

Relateret indhold