Du har måske hørt navnet før – og undret dig over, hvad det er? Orangeri er det nye sort inden for drivhuse og udendørsbebyggelser, og vi har i nedenstående blogindlæg samlet nyttig viden – og inspiration til orangerier.

Hvor stammer orangeriet fra?

Orangeriet har sin oprindelse fra Frankrig, hvor man dyrkede gamle orangetræer til dekoration. Et at de ældste orangerier befinder sig i Versailles, nær Paris. De første orangerier havde lettekonstruktioner og kunne hurtigt fjernes i sommerperioderne. Eftersom orangerier blev mere og mere populære, begyndte udviklingen af disse at tage fart – og de blev hurtigt mere og mere overtaget af havedesignere og arkitekter, hvilket medførte større forbindelse mellem huse, arkitekturen og designet af orangeriet.

Tidligere var orangeriet ikke blot et drivhus, men et symbol på prestige og rigdom – og fungerede som en feature til haven. Der blev gjort en dyd ud af at give gæsterne en tour gennem orangeriet for at beundre frugterne og ikke mindst arkitekturen. Orangerier var generelt mere promiskuøse og større end i dag. 

Orangerierne har for alvor indtrådt den danske havescene, og flere og flere danskere vælger dette som en integreret, hyggelig – og ikke mindst vigtig del af haven, hvor bygningen præget af vinduer opløser grænserne mellem inde og ude. Er det et stort drivhus? Eller en udestue? Spørgsmålene er mange, og vi vil forsøge at give dig svaret.

orangerie_1.png

Hvad er forskellen på et orangeri og et drivhus?

I sin tid var et orangeri et sted, hvor bønderne kunne opbevare sine citrusplanter gennem vinteren. Men nu fungerer orangeriet som et tilflugtssted i haven, hvor der er lunt og hyggeligt. En forårsaften, det er tid til ro efter en lang arbejdsdag – stearinlysene er allerede tændt og hvidvinen hældt i glasset. Du er omringet af gode venner, hyggelige samtaler eller måske absolut stilhed.

I drivhuset er der knapt plads til en havestol blandt alle agurk- og tomatplanterne. I orangeriet er der plads til lækre havemøbelarrangementer, moderne vinduer og et reelt gulv. Fælles for begge er, at de er bygget op omkring vinduer, som giver mulighed for at varme rummet op af solen.

orangerie_2.png

Der findes 2 forskellige typer af orangerier

Der findes to forskellige typer orangerier – vi har nedenfor uddybet begge to, så du kan finde inspiration og vælge lige netop dét, der passer bedst ind i din have!

Det integrerede orangeri

Til trods for at orangeriet er skabt til at skulle stå ”alene” i haven, så er det ingen sag at integrere dette som en del af huset. Ved at bruge orangeriet som en del af huset, kan det fungere som udestue og orangeri på én gang.

Orangeriet giver huset personlighed, charme og skaber hygge, når det bliver en integreret del af huset. Ved at bruge orangeriet, er du et skridt tættere på din have i alt salgs vejr helt uden at skulle tage overtøj på.

Det fristående orangeri

Det fritstående orangeri bliver i stedet for en del af huset en integreret del af haven, og du vælger helt selv, hvor det skal stå! Du kan som det integrerede orangeri bruge et fritstående orangeri året rundt – og på den måde få mere glæde og gavn af din have.

Ligesom at orangeriet kan give dit hus personlighed og charme, gør dette sig også gældende for din have. Så hvis du vil skabe en harmonisk, hyggelig og charmerende have, er et orangeri den perfekte mulighed. Der findes mange forskellige typer, designs og måder at fremføre disse på – men fælles for dem alle er, at de skaber ro, glæde og hyggelige stunder.

Vi håber, at du fandt læsningen inspirerende!

Har du brug for hjælp til at finde topvinduerne til dit orangeri? Kontakt os på [email protected] eller tlf.: 78 768 883.