Få inspiration til orangeriet - det nye indenfor udestuer og drivhuse
Indholdsfortegnelse
Orangeriet er det nye indenfor drivhuse og udendørsbebyggelser, og du kan her blive klogere på hvad det egentlig er, hvor det kommer fra og måske blive inspireret til at få et selv.
Hvad er et orangeri?
Et orangeri er en form for drivhus eller udestue. Det bruges typisk til at opbevare sarte planter over vinteren. Men orangeriet er også hyppigt brugt som et opholdsrum i tæt kontakt med havens natur. Typisk vil orangeriet have store vinduespartier, der lukker lys ind.
Man kan godt se det som et udvidet drivhus. Orangeriet vil dog oftest have et mere solidt udtryk og have en støbt sokkel.
Hvis du er på udkig efter vinduer til et orangeri vil vi anbefale dig et blik på vores udestuevinduer og udestuevinduer med fast karm.
Hvad er forskellen på et orangeri og drivhus?
Et drivhus bruges normalt til at dyrke grønt og andre planter. Derimod vil et orangeri mere ligne en fritstående udestue.
Hvor stammer orangeriet fra?
Orangeriet har sin oprindelse fra Frankrig, hvor man dyrkede gamle orangetræer til dekoration.
Et at de ældste orangerier befinder sig i Versailles, nær Paris. De første orangerier havde lette konstruktioner og kunne hurtigt fjernes i sommerperioderne. Eftersom orangerier blev mere og mere populære, begyndte udviklingen af disse at tage fart – og de blev hurtigt overtaget af havedesignere og arkitekter.
Tidligere var orangeriet ikke blot et drivhus, men et symbol på prestige og rigdom. Der blev gjort meget ud af at give gæsterne en rundvisning gennem orangeriet for at beundre frugterne og ikke mindst arkitekturen. Orangerier var generelt større end de er i dag.
Orangerierne har for alvor indtrådt den danske havescene, og flere danskere vælger dette som en integreret, hyggelig – og ikke mindst vigtig del af haven, hvor bygningen præget af vinduer opløser grænserne mellem inde og ude.
Hvad er forskellen på et orangeri og et drivhus?
Orangeriet plejede at være et sted, hvor bønderne kunne opbevare deres citrusplanter gennem vinteren. Nu fungerer orangeriet som et tilflugtssted i haven, hvor der er lunt og hyggeligt.
I et drivhus er der ikke altid plads til en havestol blandt alle agurk- og tomatplanterne. I orangeriet er der plads til havemøbler, moderne vinduer og et gulv. Fælles for begge er, at de er bygget op omkring vinduer, som giver mulighed for at varme rummet op af solen.
Drivhus og orangeri varierer i størrelse
Et drivhus er typisk småt og mellem 6 m2 og 12 m2
Et orangeri vil ofte være større
Der findes 2 forskellige typer af orangerier
Der findes faktisk to forskellige typer orangerier – det integrerede og det fritstående orangeri. Læs om begge typer nedenfor, så du kan finde inspiration og vælge lige netop dét, der passer bedst ind i din have!
Det integrerede orangeri
Orangeriet er skabt til at skulle stå ”alene” i haven, men det integrerede orangeri giver dig mulighed for at lave det som en del af huset. Ved at bruge orangeriet sådan, kan det fungere som udestue og orangeri på en gang.
Orangeriet giver huset personlighed, charme og skaber hygge, når det bliver en integreret del af huset. Ved at bruge orangeriet, er du et skridt tættere på din have i alt slags vejr helt uden at skulle tage overtøj på.
Det fristående orangeri
Det fritstående orangeri bliver i stedet for en del af huset, en integreret del af haven - og du vælger helt selv hvor det skal stå! Denne type minder mere om et drivhus, fordi de ofte også er placeret fritstående som en del af haven.
Du kan som det integrerede orangeri bruge et fritstående orangeri året rundt – og på den måde få mere glæde og gavn af din have.
Orangeriet kan give dit hus personlighed og charme, men det kan samtidig gøre det samme for din have. Så hvis du vil skabe en harmonisk, hyggelig og charmerende have, er et orangeri den perfekte mulighed.
Der findes mange forskellige typer, designs og måder at fremføre disse på – men fælles for dem alle er, at de skaber ro, glæde og hyggelige stunder.