Bør nye vinduer have kondensvand på indersiden? image

Bør nye vinduer have kondensvand på indersiden?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis du for nylig har købt nye vinduer, er det naturligt, at du vil sikre dig, at de fungerer optimalt. Så når du begynder at bemærke, at der lejlighedsvis dannes små vanddråber på indersiden af dine nye vinduer, er det en god idé at undersøge, om det er noget at være bekymret for.

Kort og godt kan man sige, at svaret på spørgsmålet om, hvorvidt nye vinduer skal have kondensvand på indersiden, er ja. Ja, kondens på indersiden af vinduer er helt normalt, men det afhænger af, hvilken indvendig overflade der er tale om.

Det er godt givet ud, når du laver nogle undersøgelser før et vigtigt køb, som f.eks. et nyt sæt vinduer. I dag kan du købe billige og energieffektive vinduer af høj kvalitet, men det er vigtigt, at du køber dem hos en betroet sælger, som du kan gå til - hvis dine nye vinduer skulle få kondens på indersiden af termoruderne eller andre problemer. Som et kundeorienteret mærke står Klar 100 % bag sine produkter og giver op til 12 års garanti.

Kondensvand er en naturlig forekomst på energieffektive vinduer

Hvis der dannes kondensvand på den overflade, som du kan røre ved, når du er inde i bygningen, er det et positivt tegn på, at vinduerne gør deres arbejde med at holde varmen inde. Hvor godt et vindue kan isolere godt, måles ved hjælp af U-faktoren, hvor jo lavere tallet er, jo bedre energieffektivitet. Klars 3-lags-glas er meget energieffektive med en U-værdi på 0,7.

Men hvis der i nye vinduer er kondensvand på indersiden mellem de to ruder i et flerlagsglas-vindue, er det et tegn på et potentielt problem. Når der dannes vanddråber mellem termoruderne, kan det betyde, at tætningen er brudt og skal vedligeholdes eller udskiftes.

Hvordan der dannes kondensvand på vinduer

I forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet om, hvorvidt nye vinduer skal have kondensvand på indersiden, kan det være nyttigt at tage et skridt tilbage for at få et bredere perspektiv. Lad os se på, hvordan kondensvand dannes i første omgang for at få et klarere billede.

For at få nogle enkle videnskabelige grundbegreber: Kondensation er det modsatte af fordampning. Fordampning sker, når vand i flydende form bliver til damp, som når en regnpyt krymper i løbet af dagen under den varme sol. Ligesom videnskaben her kommer lidt til live med billedet, kan vi hos Klar godt lide klare visuelle præsentationer - derfor har vi lagt så mange kræfter i vores digitale showroom.

Og nu tilbage til kondensering. Det sker, når damp bliver til væske, f.eks. når varm luft møder køligere overflader. Naturlig kondensation opstår i dug, tåge, frost, tåge og skyer. Det kan også vise sig som vanddråber eller tåge på de indvendige vinduer, når luftfugtigheden i en bygning er høj.

Vand og sæbe

Ekstra fugt i dit hjemmemiljø

Når den fugtige luft kommer i kontakt med den kolde overflade, afkøles den hurtigt og bliver til vanddråber. Tænk bare på de vanddråber, der dannes på en skål is om sommeren. Det er præcis det samme, der sker, når den varme luft inde i dit hjem støder sammen med vinduets kolde overflade, når vejret udenfor er betydeligt køligere end temperaturen indenfor. Så skulle dine nye vinduer have kondensvand på indersiden, når udetemperaturen er faldet, ved du nu, hvorfor dette sker på dine vinduer.

Jo mere vand der er i luften, jo mere kondensvand kan der naturligvis dannes på dine vinduer. Ifølge Cambridge City Council er der i følgende skema angivet, hvor mange pints (ca. 600ml) vand der tilføres i forbindelse med visse aktiviteter, og hvor meget ekstra fugt du kan få i dit hjem på daglig basis:

AktivitetAntal *pints*
Tørring af tøj indendørs9 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧
Brug af elkedel6 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧
To personer, der trækker vejret*3 pints 💧 💧 💧
Tage et bad eller brusebad2 pints 💧 💧
Opvask2 pints 💧 💧

*Vi anbefaler ikke at I stopper med at trække vejret
Dagligt i alt = 22 pints ekstra fugt og væske i dit hjem.

💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧

På baggrund af disse oplysninger er det klart at se, hvordan nye vinduer har kondensvand på indersiden, især når temperaturen udenfor er køligere, som f.eks. i efterårs- og vintersæsonen. Og hvis dine vinduer er meget store, som med gulv til loft vinduer - som Klar tilbyder både en fast og en oplukkelig model - så er der en mere ekspansiv overflade, hvor der sandsynligvis dannes kondensvand. Har dine nye vinduer kondens på indersiden, og føler du, at det er mere end normalt, så kan det skyldes, at du har tilført ekstra fugt til dit boligmiljø.

Hvad kan jeg gøre ved kondensvand på indersiden af mine nye vinduer?

Der er to hovedmetoder til at håndtere overskydende kondensvand på dine vinduer. For nuværende vinduer bør du lufte regelmæssigt, helst dagligt. Når det er lunt og varmt indenfor og iskoldt udenfor, kan Klars trelagsglas have betydelig kondensering som tegn på, at de fungerer fremragende, som de er designet til, ved at holde den varme luft ude. Meget velisolerede huse har ofte dette problem, fordi fugten ikke slipper naturligt ud som i ældre huse, der er mindre energieffektive.

En anden mulighed er at købe et vindue med en ventil, så du kan ventilere løbende uden at påvirke hjemmets indvendige temperatur væsentligt. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan der opstå kondens på mine vinduer?

Når der er en betydelig forskel mellem temperaturen i luften udenfor og temperaturen inde i dit hjem, kan der let opstå kondens på vinduer og endda på vægge i en bygning.

Hvordan kan jeg beskytte mine vinduesrammer af træ mod overdreven kondensvand?

Kondensvand er en naturlig foreteelse, men du kan forhindre, at træet bliver for vådt, ved blot at tørre den overskydende fugt af og lufte regelmæssigt ud.

Skal mine nye vinduer også have kondensvand på indersiden og ydersiden?

Der kan også dannes omvendt kondens på ydersiden af vinduerne, når udetemperaturen er varm og fugtig, og indetemperaturen er betydeligt køligere, f.eks. når du bruger aircondition.