60% rabat
Friskluftventil til vindue image

Friskluftventil til vindue

Henrik
Skrevet af Henrik Müller03.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Siden 1961 har det været et krav ifølge Bygningsreglementet, at alle vinduer skal kunne åbnes, eller at der er en regulerbar ventil, så du kan få frisk luft ind. I dag kræves der desuden, at man som minimum skal tilføre 0,3 liter frisk luft ind i sekundet per kvadratmeter i et opvarmet etageareal i en familieblok – dermed skiftes al luften i hjemmet hver anden time. Dette krav er kommet som følge af viden om, hvor vigtigt udluftning og en god luftcirkulation er for et godt og sundt indeklima

For at sikre et bedre indeklima anbefales det blandt andet, at du som minimum lufter ud tre gange om dagen i omkring 5-10 minutter, dog ikke længere i tilfælde af, at din bolig bliver nedkølet. Men er du typen, der måske glemmer at få luftet ud i løbet af dagen, eller bruger du det meste af dagen på arbejde, kan du i stedet bruge udluftningsventilen – eller friskluftventilen, som den også kaldes – i dit vindue til at få konstant frisk luft ind i løbet af dagen.

Hvad er en udluftningsventil til vinduer?

En friskluftsventil er en ventil, som er lavet til at lukke en kontrolleret strøm af frisk luft ind gennem selve vinduet, uden at du behøver åbne det. Det er et meget populært ventilationssystem, som bruges i boliger for at forbedre luftkvaliteten. I dag sidder de fleste udluftningsventiler på indersiden af vinduets karm, så den ikke ses udefra, og du aktiverer dem ved at trykke på enten en lille knap eller på selve ventilen.

Når du køber vinduer fra Klar, har du mulighed for at få alle vores forskellige vinduestyper med friskluftventil. De er indbygget i selve designet, så de går i et med selve vinduet og er skjult.

Det nytter dog ikke, at du kun har ét vindue med ventilation, hvis du ønsker en effektiv udluftning. Jo flere friskluftningsventiler du har rundt omkring i hjemmet, jo mere optimal bliver luftcirkulationen.

Mister jeg varme ved at installere vindue med ventilation?

Fordi en ventil er en slags åbning i vinduet, vil der unægteligt ske et mindre varmetab, når friskluftventilen er åben. Ved åbning af ventilen lader du nemlig frisk luft strømme ind, hvilket kan medføre kulde i nærheden af vinduet om vinteren, eller når det blæser meget. Hvis vinden blæser, bliver der skabt et overtryk på den ene side af din bolig og et undertryk på den anden. Dette medfører, at den friske luft bliver blæst ind i boligen og hurtigt suget ud, hvorfor det kan trække.

Hos Klar har vi designet vores ventiler, så de minimerer varmetabet så meget som muligt, det vil dog være  umuligt at undgå et varmetab fuldstændig. Vi anbefaler at lukke ventilerne fra tid til anden, især hvis temperaturen er meget lav, eller hvis vinden blæser kraftigt.

Forbedr dit indeklima med ventilation i vinduerne

Der er næsten ikke nogen nemmere måde at undgå skimmelsvamp, fugt og støv end ved at vælge vinduer med ventiler. Hvis du synes, at det lyder som en god idé, kan du altid udforske vores udvalg af vinduer her. Ønsker du nogle vinduer, der sikrer et godt indeklima, samtidig med at de hjælper dig med at spare penge på varmeregningen, anbefaler vi vores 3-lags-vinduer. Du kan læse mere om fordelene ved at vælge vinduer med tre lag fra Klar i vores blogindlæg.