udsalg: 55%
Skal vinduet renoveres eller udskiftes? image

Skal vinduet renoveres eller udskiftes?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Har du købt et nyt hus, hvor du overvejer om du skal skifte vinduer?

Eller sidder du her op til vinter og kigger på en varmeregning, der bliver dyrere og dyrere?

Et af de helt store spørgsmål man stiller sig selv som ny eller gammel husejer er, hvad der kan betale sig at renovere og hvor man skal starte for ny og helt udskifte. Det gælder gulve, møbler, elinstallationer, dørpaneler og meget mere.

Og det gælder i hvert fald for vinduer. Hvis de er slidte og gamle, så kan du læse vores vejledning her til hvordan du vurderer om vinduerne skal istandsættes eller udskiftes.

Hvad er problemet med slidte vinduer?

Ødelagte eller fortærede vinduesrammer er en enorm synder i forhold til indeklimaet og varmeregningen, og derfor er det en god idé at få gjort noget ved dem. 

Vinduer spiller samtidig også en stor rolle i bygningens æstetiske udtryk både indvendigt og udvendigt. 

Det er derfor en god ide at teste dine vinduer og se, om de trænger til at blive udskiftet eller istandsat. Bor du i en bolig, der har fortærede vinduer og vinduesrammer, så er det i sidste ende med til at forringe din bolig. Det er med til at din varmeregning stiger, vinduernes æstetiske udtryk passer ikke til resten af boligen og det giver et dårligere indeklima.

Går du med tanker om at sælge, så vil slidte vinduer også være et faresignal for potentielle købere. Det er ikke nemt at skjule, da slidte vinduer nemt kan både ses og mærkes. Det er også noget af det første, som der ses udefra og kan derfor levere et dårligt førstehåndsindtryk.

Varmeregningen

Ifølge den svenske energistyrelse så kan op til en tredjedel af husets varme forsvinde gennem vinduerne. I takt med at tiderne skifter, så ser vi større og bedre krav til hvordan vinduer skal bygges og hvor meget de skal isoleres. Har du gamle tolags eller måske endda etlags vinduer, så kan du meget direkte pege på hvorfor varmeregningen stiger. Ifølge det nyeste byggereglement, BR20, så skal du faktisk have 3-lags-glas i helårsboliger.

Vi har samlet en lille vejledning til hvor meget du potentielt kan spare på varmeregningen ved at skifte til de nye og lækre 3-lags glas.

Det æstetiske udtryk

Vi kommer ikke uden om det… Slidte vinduer er simpelthen grimme. Hvis træet splintrer eller bliver ædt op af råd, så er det ikke noget kønt syn. Men det behøver ikke være fordi de er gået i stykker, heller. Ofte ser man at tidligere ejer af et hus har haft en tvivlsom smag i indretning, og har købt vinduer som slet ikke passer til udtrykket.

Vinduer fra Klar pryder dit hjem

Det æstetiske udtryk både udvendigt og indvendigt er utrolig vigtigt, når det gælder hele husets fremtræden. Vinduerne er noget af det, der bliver lagt mærke til. Et æstetisk godt valg af vinduer styrker bygningens karaktertræk, men omvendt kan et skævt valg af vinduer også give det forkerte udtryk. Det kan derfor nogle gange betale sig at restaurere de gamle vinduer, så de stadig passer til husets udtryk og charme. Ved udskiftning af vinduer, er det som udgangspunkt en god ide at kigge på, hvilke vinduer bygningen oprindeligt er udstyret med. Hvis de gamle vinduer ikke passer til huset eller hvis de er for nedslidte til at kunne renoveres, så er det tid til en udskiftning. 

Her kan Klar hjælpe dig med et bredt sortiment af vinduer.

Huspriser

Af samme årsager som ovenfor, så kan slidte vinduer eller nogle, der ikke passer ind i stilarten være med til at holde salgsprisen nede på dit hus. Potentielle købere vil se at vinduerne er slidte og have det in mente når de tænker på deres egen overtagelse. Niveauet på varmeregningen og potentielle udgifter til udskiftning har en effekt på husprisen.

RealMæglerne anslår i denne artikel at du ofte kan hente pengene hjem igen på nye vinduer. Ifølge en undersøgelse bestilt af Energistyrelsen, så vil et hjem med bedre energimærkning alt andet lige hive lere penge hjem på husmarkedet.

Indeklimaet

Slidte og gamle vinduer er lig med utætte vinduer. Og med utætte vinduer begynder der at opstå problemer med at få dug indvendigt på ruden. Dug leder til gunstige forhold for skimmelsvamp og fugt er i sig selv en yderligere forværringsfaktor for dine vinduer. 

Læs også: Sådan forbedrer du dit indeklima

Vindue fra Klar der skaber et godt indeklima

Indbrudssikring

Er vinduet slidt og gammelt kan det være nemmere at bryde op end moderne tyverisikrede vinduer, der både kan have mere sikre hængsler såvel som hærdet glas.

Læs mere i vores artikel om tyverisikring af vinduer. 

Sådan beslutter du om du skal udskifte eller renovere

Hvad er fordelene ved at udskifte vinduerne?

Kort fortalt er der en række fordele ved at udskifte vinduer frem for at renovere

 • Nyere vinduer er generelt mere energivenlige end ældre vinduer

 • Vælger du eksempelvis træ/alu frem for de klassiske trævinduer, så kan du sikre dig minimal vedligehold i hele vinduets levetid

 • et kan hurtigt blive lige så dyrt at renovere som at udskifte - og med mindre gevinst

 • I Klar hylder vi hverdagens handy-folk, der selv opmåler og monterer egne vinduer. Men der er en verden til forskel mellem at montere et fabriksklart element og skulle prøve at renovere et gammel vindue på en pæn og troværdig måde.

 • Dit hus kan stige i værdi på boligmarkedet

 • På sigt vil udskiftningen ofte indtjene sig selv via lavere varmeregning

 • Du kan ensarte udseendet af vinduer ved at udskifte alle vinduerne på en gang med elementer i samme stil. Køber du hos Klar kan du også skræddersy vinduerne til lige din smag. 

 • Ved at udskifte vinduerne får du et nyt look på dit hus - det gør du af gode grunde ikke ved at enovere.

Og hvis du er bare lidt fiks på fingrene kan du selv både måle op og udskifte. Læs vores guide til opmåling og montering.

Hvad er fordelene ved at renovere vinduerne?

 • Hvis dit hus har en hel særlig arkitektonisk stil kan det være svært at genskabe med nye vinduer - eksempelvis er det svært at opstøve blyindfattede ruder i dag.

 • Hvis det blot er små reparationer, der skal laves, så er det billigere at renovere vinduer.

 • Hvis dine nuværende vinduer isolerer godt nok, så vil det være mere miljøvenligt at restaurere frem for at udskifte.

Listen her er kort… Og det er altså ikke bare fordi vi lever af at sælge vinduer. Det er fordi der er så mange store fordele ved nye vinduer. Den store årsag til at restaurere frem for at udskifte er simpelt hvis man forerækker det originale look som dine vinduer har, og man ikke kan finde et tilsvarende nyt vindue.

Kan man selv reparere et vindue?

Det afhænger selvfølgelig først og fremmest af, hvor dygtig du er til håndværk. Dernæst handler det om, hvad der skal laves. Er det en tætningsliste eller glasliste der skal udskiftes, så er det lettere end hvis tværposten er flækket og skal erstattes helt.

Du kan læse vores guide til vinduesdele lige her for at få et overblik over, hvad der potentielt skal laves.