Simple tricks til at få mere naturligt lys ind i dit hjem image

Simple tricks til at få mere naturligt lys ind i dit hjem

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Undersøgelser har vist, at 70% af os danskere har for lidt, eller for ringe lys i vores hjem. Vi er simpelthen for dårlige til at udnytte dagslyset. Samtidig går 40% af vores samlede energiforbrug til opvarmning, ventilation og lys i vores bolig.

Sollys kan få dig i bedre humør, gavne dit helbred, gøre dit hjem mere indbydende og samtidig lette på din energiregning. Der er med andre ord mange gode grunde til at skabe mere naturligt lys i din bolig, og vi har derfor samlet nogle gode tips til hvordan du let kommer i gang med at forbedre eksisterende lysindfald, og med at lave nye lyskilder.

Ja, faktisk så er lysindfald så vigtigt for os mennesker, at der i Bygningsreglementet er sat krav til hvor meget vinduesareal, der bør være i et rum. Her er reglen enkelt, at der bør være glasareal der svarer til 10% af rummets gulvareal.

1. Nye vinduer og døre

Selv mindre rum kan komme til at fremstå lyse og store, hvis der kommer en større mængde naturligt lys ind i. I dag fås døre med store glasruder, hvilket kan skabe en indbydende entré; installationen af franske døre og facadedøre med store ruder, som dem vi fører hos Klar, er således en enkel måde at skabe et let og lyst udtryk.

Tilføj nye vinduer og luk lyset ind

Tilføjelsen af nye vinduer andre steder i hjemmet er ligeledes ofte værd at overveje. Vinduer i køkkenet og spisestuen er gode steder at starte, ligesom trappeskakter og reposer ofte er mørke områder, hvor nye vinduer vil gøre en verden til forskel. Nordvendte vinduer vil generelt aldrig få direkte sollys. Det betyder at det er sværere at udnytte dagslyset og at trække varme ind i hjemmet. Ved tilføjelse af flere vinduer får du mest muligt dagslys ind i dit hjem.

Erstat dine nuværende vinduer for bedre lysindfald

Derudover kan en udskiftning af eksisterende vinduer gøre underværker. Ældre vinduer med slidt glas og tykke karme kan lade meget tilbage at ønske når det gælder udnyttelsen af sollys. Moderne vinduer, f.eks. fastkarmsvinduer, har derimod smalle karme og smalle rammer, og en slank profil der sikrer, at du får så meget sollys ind i din bolig som muligt. Det er samtidig en vinduestype med et større glasareal end de fleste.

Har du mange vinduer med store sprosser kan du overveje at erstatte dem med smalle sprosser, der ikke kaster så mange skygger.

Størrelsen har også en betydning. Det giver sig selv, at store glaspartier giver større lysindfald og derfor har en stor indflydelse på hvor mørkt dit hjem er. Store vinduer vil som hovedregel give mere lys end mindre. Dog gør det også en forskel hvor højt de er placeret.

2. Indretning

Lysindfald fra vinduer fra Klar

Du kan let udnytte og optimere det lys der allerede kommer ind i dit hjem. Her får du to måder: genspejling og lysflow.

Genspejling

Genspejling dækker over det lys, der genspejles eller reflekterer rundt indvendigt.

Du kan maksimere mængden af lys der kastes tilbage i din boligs respektive rum ved at vælge lyse farver på loft, vægge og gulv. Derudover vil matte overflader ofte være at foretrække, idet de reflekterer lyset i alle retninger, hvorimod skinnende overflader ofte får lyset til at blænde.

Lysflow

Store møbler og tunge gardiner

Herudover kommer mange til at blokere for sollys ved at placere møbler og lignende foran vinduer og døre. Bogreoler og rumdelere bør placeres i en 180-grades vinkel ift. vinduesvæggen, dvs. på sidevægge hvis vinduet sidder på en endevæg. Husk også, at lyset fra den øverste del af vinduet kan nå længst ind i boligen, og at persienner eller gardiner derfor ikke bør blokere denne del.

Et klassisk eksempel er store, tunge gardiner. Det kan give en vis ånd i din indretning, men vil blokere meget for dagslyset, selv når de ikke er trukket for.

Større lysindfald med færre og mindre vægge

Har du et hus med mange mindre rum så oplever du sikkert at det er svært at få naturligt lysindfald alle vegne. Her kan du komme langt ved at erstatte ikke-bærende vægge med halve vægge eller ved ligefrem at rive dem ned, så der åbnes op.

3. Nyttige tips og gode idéer

Andre måder at skabe mere lys og forstærke indtrykket af et lysere hjem, er ved at hænge spejle op, male i lyse farver, eller ved at vælge lyse farver til trægulve eller tæpper. Derudover ved at rengøre inventar, lyspærer og vinduer, så det naturlige lys bedre kommer til sin ret.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til hvordan dit hjem kan blive lysere, fx om der kan installeres større vinduer, glasfacader, e.l., eller hvilken type dør der vil passe til din bolig, er du mere end velkommen til at kontakte os.