Dug og kondens på vinduer ødelægger først og fremmest den gode udsigt, og kan i nogle tilfælde ødelægge dit hjem.
Især gamle vinduer er i fare for, at der går råd i træværket. Hvis det går det helt galt, så kan der komme svamp der vil ødelægge din bolig samt forværrer indeklimaet.

SE udvalg af vinduer Se udvalg af døre

Hvorfor dugger dine vinduer?

Dug og kondens er begge resultatet af luftfugtighed, det ses på overflader når varme og kulde møder hinanden. Eksempelvis på en iskold dåsecola du tager ud fra køleskabet. Her har du måske bemærket vandperlerne, der løber ned af dåsens yderside. Dug samler sig udefra og derfor på den ydre side af vinduet. Dette er generelt et tegn på at dine vinduer virker og holder kulden ude og varmen inde. Kondens er derimod det der samler sig indefra og er generelt et dårligt tegn!

Vil du slippe for kondens og dug på dine vinduer er det vigtigt at afgøre, hvor kondensen helt præcist befinder sig, og hvilken type vindue du har.

Fugt i vinduer kan påvirke dit helbred

Dug er helt normalt især om morgenen, og du kan ofte løse det ved at tørre det væk med en klud og lufte ud. Et menneske afgiver i gennemsnit 1 liter væske i døgnet igennem respiration og ikke synligt sved. Det hæver luftfugtigheden i din bolig, især i soveværelset, hvor du tilbringer 7-8 timer hver dag, eller ved sammenkomster, hvor mange mennesker befinder sig i samme lokale over længere tid. 

Det bliver problematisk, hvis duggen driver ned af vinduet og danner små søer, enten på vindueskarmen eller mellem ruderne. Fugt i vinduer og døre kan lede til husstøvmider, råd og skimmelsvamp. Husstøvmider trives i rum med høj luftfugtighed og hovedingrediensen til skimmelsvamp er fugt. Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især hvis du har allergi!
Den optimale luftfugtighed i dit hjem og på arbejdet bør være mellem 30% og 60%.

Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især hvis du har allergi!

Er luftfugtigheden over 60%, kan bakterier og virus tilmed forblive luftbårne i længere tid end ved lav luftfugtighed. De fleste tror fejlagtigt, at grunden til, at folk er mere syge om vinteren er pga. den lavere temperatur. I virkeligheden er det fordi vi tilbringer mere tid indendørs, hvor sygdom har lettere ved at sprede sig via luften.

Det er utrolig vigtigt med et godt indeklima i dit hjem, men du kan tage det helt roligt. Så længe der ikke går råd i træværket eller opstår skimmelsvamp, så kan du se duggen i dit hjem som en påmindelse om at lufte ud. Skyldes problemet vinduerne, så kan den bedste løsning være at investere i nye vinduer

Læs også: Skal vinduet udskiftes?

Dug på indersiden, ydersiden eller mellem rudestykker

Der findes tre forskellige former for dug på vinduer:

 • Dug mellem rudestykker
 • Dug på ydersiden af vinduet
 • Dug på indersiden af vinduet

Dug på ydersiden bør ikke give anledning til bekymring. Har du derimod kondens på indersiden og mellem rudestykker, bør du komme sagen til bunds. Afhængigt af den type vindue du har, kan disse typer dug opstå i forskelligt omfang, og typen af dug og vindue er afgørende for, hvordan du skal behandle det.

Typen af dit vindue er afgørende

 • Vindue med 1 lag glas
 • Koblet vindue eller forsatsvindue
 • Termovindue

Vindue med 1 lag glas

Vinduer med 1 lag glas giver ofte anledning til kondens. Et enkelt lag glas yder ikke meget isolering, så duggen opstår hurtigt, i og med den varme luft fra dit hjem møder det afkølede glas fra luften udenfor. På den måde kan man hurtigt få en alt for høj varmeregning, mens varmen siver ud af de dårligt isolerede vinduer. Her bliver det hurtigt billigere at købe nye trelags vinduer. Alt efter hvor varmt og høj luftfugtighed du har i dit hjem, kan der i værste tilfælde komme så meget dug, at det driver ned af vinduet og gør træværket vådt. Sker det over en længere periode, kan der forekomme rådskader og medføre vækst af skimmelsvamp. 

Koblet vindue eller forsatsvindue

Et koblet vindue er, som navnet antyder, to vinduer koblet sammen via rammen. Et forsatsvindue er to vinduer, hvor du typisk har et vindue, der åbner indad og et vindue, der åbner ud. Der er altså luft mellem ruderne på disse to typer vinduer, og du bør derfor først undersøge om duggen befinder sig på indersiden af ruden eller mellem ruderne.

Befinder duggen sig mellem ruderne på et koblet vindue, kan du ikke tørre duggen af med en klud, for at redde træværket. Er mængden af dug voldsom og driver ned i træværket på daglig basis, bør du uden tvivl reagere. Dug mellem ruderne sker typisk fordi tætningslisterne er utætte, og en god løsning vil være at udskifte dem. Når varm luft kan trænge igennem det inderste rudelag, vil det kondensere, når det møder den kolde yderrude. På den måde opstår der dug mellem dine ruder. 

Termovindue

En termorude er den mest traditionelle rude i dag, og det er også den vi bruger hos Klarvinduer uanset om du vælger 2- eller 3-lags. Termoruder gør det de er designet til - de giver god isolering. Det vil sige, at dit hjem bliver tæt, og udluftning, ventilation og luftcirkulation i høj grad er nødvendigt.

Er der dug på indersiden af termoruden, skyldes det altså indeklimaet i dit hjem. Her bør du også lægge mærke til, om der er aluminiums- eller plastiklister i dit vindue. Aluminiums egenskaber gør det til en kuldebro, så glasset omkring vil være koldere end hvis det var plastiklister. På termoruder med aluminiumslister, ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. Hos Klarvinduer bruger vi kun "varme" plastiklister, der minimerer kondens. Forekommer der dug mellem ruderne i din termorude, er det et tegn på dit vindue er punkteret og skal skiftes. 

På termoruder med aluminiumslister ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. Hos Klarvinduer bruger vi kun "varme" plastiklister, der minimerer kondens.

Bestil her: vinduer & døre 

14 gode råd mod dug på vinduer 

Tips mod kondens på indersiden af vinduet

 1. Brug ventilatoren på badeværelset og emhætten i køkkenet
 2. Sørg for at luften kan cirkulere i dit hjem
 3. Luft ud 3 gange dagligt i 5-10 minutter
 4. Udskift vinduet, hvis det er nødvendigt
 5. Placér en radiator under vinduet
 6. Fjern planter fra vinduet
 7. Ingen vasketøj til tørre indendørs uden udluftning
 8. Sæt et vindue på klem, hvis du har mange gæster og arealet af rummet er lille 
 9. Åben vinduets ventiler eller køb nye vinduer med ventiler

Tips mod kondens mellem rudepartierne

 1. Gør vinduerne rene, så du kan være sikker på, at det er dug og ikke snavs eller fedt
 2. Udskift panelerne eller tætningslister
 3. Udskift vinduet

Tips mod dug

 1. Vær tålmodig - det forsvinder igen
 2. Test anti-dug produkter

Kondens på vinduer om vinteren

Mange oplever kun problemet med kondens på vinduer om vinteren, hvor forskellen mellem temperaturen indenfor og udenfor er større.
Du bør derfor lægge mærke til, hvilken tid på året, du får dug og/eller kondens på vinduet og om det kun er om morgenen eller forekommer hele dagen.

Forekommer duggen på ydersiden af dit vindue, er det meget normalt om vinteren, hvor der er stor forskel på nat og dagtemperaturen. Dette betyder blot at dine vinduer fungerer og isolerer som de skal. Kondens på vinduer om vinteren kan være til stor gene.
Prøv i første omgang at vurdere, hvor sæsonbestemt problemet er. Herefter bør du undersøge indeklimaet og dit vindue - måske er det på tide at lufte ud eller købe nye vinduer!  Om vinteren får du typisk gode tilbud på nye vinduer og døre, og der er mange varmepenge at spare. Prøv vores  3-lagsvinduer med ventil - så er du dækket godt ind!

Læs også: 5 gode grunde til at købe vinduer og døre om vinteren

Sådan kan vi hjælpe dig

Lyder dommen at du skal købe nye vinduer, kan vi hjælpe dig med kyndig rådgivning. Læs vores 10-punkts tjekliste til brug ved køb af nye vinduer her, og du er også altid velkommen til at ringe til vores kundeservice.
Hos os kan du få:

 • Vinduer med "varme" lister, der minimerer chancen for kondens
 • Vinduer med ventiler, du kan lukke og åbne efter behov
 • 2- og 3-lags termoruder med god isolering (2-lags til fritidsboliger og 3-lags til helårsboliger)
 • Træværk med så god kvalitet at vi giver 10 års garanti