Dug og kondens på vinduer ødelægger i nogle tilfælde den gode udsigt, og i andre kan det rent faktisk ødelægge dit hjem. Især gamle vinduer er i fare for, at der går råd i træværket, og går det helt galt, kan det ødelægge din bolig samt forværre indeklimaet.

Bestil her: vinduer & døre 

Hvorfor dugger dine vinduer?

Dug, også kaldet kondens, er resultatet af luftfugtighed, der når dugpunktet. Dette ses typisk på overflader, hvor kulde og varme mødes. Eksempelvis den iskolde dåsecola du tog ud fra køleskabet i sommeren 2018, hvor hedebølgen raserede Danmark. Hvis du ikke var ved at besvime af hedeslag, så opdagede du måske, vandperlerne løbe ned af dåsens yderside. Vinduer er på samme måde en overflade, hvor kulde og varme mødes - især om vinteren. På dit vindue kan det bare ses endnu mere tydeligt!

Vil du slippe for duggede vinduer er det vigtigt at afgøre, hvor duggen helt præcist befinder sig, og hvilken type vindue du har. Vil du have 14 tips mod dug NU - så rul ned på siden.

Fugt i vinduer kan påvirke dit helbred

Der er ingen grund til panik! Dug er helt normalt især om morgenen, og du kan ofte løse det ved at tørre det væk med en klud og lufte ud. Et menneske afgiver i gennemsnit 1 liter væske i døgnet igennem respiration og ikke synligt sved. Det hæver luftfugtigheden i din bolig, især i soveværelset, hvor du tilbringer 7-8 timer hver dag, eller ved sammenkomster, hvor mange mennesker befinder sig i samme lokale over længere tid. 

Det bliver problematisk, hvis duggen driver ned af vinduet og danner små søer enten på vindueskarmen eller mellem ruderne. Fugt i vinduer og døre kan lede til råd, skimmelsvamp og husstøvmider. Husstøvmider trives i rum med høj luftfugtighed, og hovedingrediensen til skimmelsvamp er fugt. Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især for folk med allergi. Den optimale luftfugtighed i dit hjem og på arbejdet bør være mellem 30% og 60%.

Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især for folk med allergi.

Er luftfugtigheden over 60% kan bakterier og virus tilmed forblive luftbårne i længere tid end ved lav luftfugtighed. De fleste tror fejlagtigt, at grunden til at folk er mere syge om vinteren er pga. den lavere temperatur, men i virkeligheden er det fordi vi tilbringer mere tid indendørs, hvor sygdom har lettere ved at sprede sig via luften. Det er utrolig vigtigt med et godt indeklima i dit hjem, men der er ingen grund til panik. Sålænge der ikke går råd i træværket eller opstår skimmelsvamp, så kan du se duggen i dit hjem som en påmindelse om at lufte ud. Skyldes problemet vinduerne så kan det blive ordnet. 

Læs også: Skal vinduet renoveres?

Dug på indersiden, ydersiden eller mellem rudestykker

Der findes tre forskellige former for dug på vinduer:

 • Dug mellem rudestykker
 • Dug på ydersiden af vinduet
 • Dug på indersiden af vinduet

Dug på ydersiden bør ikke give anledning til bekymring, men har du dug på indersiden og mellem rudestykker bør du komme sagen til bunds. Afhængigt af den type vindue du har, kan disse typer dug opstå i forskellige omfang, og typen af dug og vindue er afgørende for hvordan du skal reagere.

Typen af dit vindue er afgørende

 • Vindue med 1 lag glas
 • Koblet vindue eller forsatsvindue
 • Termovindue

Vindue med 1 lag glas

Vinduer med 1 lag glas giver ofte anledning til dug. Et enkelt lag glas yder ikke meget isolering, så duggen opstår hurtigt, i og med den varme luft fra dit hjem møder det afkølede glas fra luften udenfor. Alt efter hvor varmt og høj luftfugtighed du har i dit hjem, kan der i grelle tilfælde forekomme så meget dug, at det driver ned af vinduet og gør træværket vådt. Sker dette over en længere periode, kan der forekomme rådskader og medføre vækst af skimmelsvamp. 

Koblet vindue eller forsatsvindue

Et koblet vindue er som navnet hentyder to vinduer koblet sammen via rammen. Et forsatsvindue er et to vinduer, hvor du typisk har et vindue, der åbner indad og et vindue, der åbner ud. Der er altså luft mellem ruderne på disse to typer vinduer, og du bør derfor først undersøge om duggen befinder sig på indersiden af ruden eller mellem ruderne.

Befinder duggen sig mellem ruderne på et koblet vindue kan du ikke engang tørre duggen af med en klud for at redde træværket. Er mængden af dug voldsom og driver ned i træværket på daglig basis, bør du uden tvivl reagere. Dug mellem ruderne her sker typisk fordi tætningslisterne er utætte, og en god løsning vil være at udskifte disse. Når varm luft kan trænge igennem det inderste rudelag, vil det kondensere når det møder den kolde yderrude og derved skabe dug mellem dine ruder. 

Termovindue

En termorude er den mest traditionelle rude i dag, og det er også den vi bruger hos Klarvinduer uanset om du vælger 2 eller 3 lags. Termoruder gør det de er designet til - de giver god isolering. Det vil sige, at dit hjem er et meget tæt system, hvor udluftning, ventilation og luftcirkulation i høj grad er nødvendigt.

Forekommer der dug på indersiden af termoruden skyldes det altså indeklimaet i dit hjem. Her bør du også lægge mærke til, om der er aluminiums- eller plastiklister i dit vindue. Aluminiums egenskaber gør det til en kuldebro, så glasset omkring vil være koldere end hvis det var plastiklister. På termoruder med aluminiumslister ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. Hos Klarvinduer bruger vi kun "varme" plastiklister, der minimerer dug. Forekommer der dug mellem ruderne i din termorude, er det et tegn på dit vindue er punkteret og skal skiftes. 

På termoruder med aluminiumslister ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. Hos Klarvinduer bruger vi kun "varme" plastiklister, der minimerer dug.

Bestil her: vinduer & døre 

14 gode råd mod dug på vinduer 

Tips mod dug på indersiden af vinduet

 1. Brug ventilatoren på badeværelse og emhætten i køkkenet
 2. Sørg for at luften kan cirkulerer i dit hjem
 3. Luft ud 3 gange dagligt i 5-10 minutter
 4. Udskift vinduet, hvis det er nødvendigt
 5. Placer en radiator under vinduet
 6. Fjern planter fra vinduet
 7. Ingen vasketøj til tørre indendørs uden udluftning
 8. Sæt et vindue på klem, hvis du har mange gæster og arealet af rummet er lille 
 9. Åben vinduets ventiler eller køb nye vinduer med ventiler (ja, det kan du få hos os)

Tips mod dug mellem rudepartierne

 1. Gør vinduerne rene så du kan være sikker på, at det er dug og ikke snavs eller fedt
 2. Udskift panelerne eller tætningslister
 3. Udskift vinduet

Tips mod udvendig dug

 1. Vær tålmodig - det forsvinder igen
 2. Test anti-dug produkter

Kondens på vinduer om vinteren

Mange oplever kun problemet med kondens på vinduer på koldere årstider, hvor forskellen mellem temperaturen indenfor og udenfor er større. Du bør derfor lægge mærke til hvilken tid på året du får dug på vinduet, typen af dug, og om det kun er om morgenen eller forekommer hele dagen.

Forekommer duggen på ydersiden af dit vindue, er det meget normalt især på årstider, hvor der er stor forskel på nat og dagtemperaturen. Dette betyder blot at dine vinduer fungere og isolerer som de skal. Kondens på vinduer om vinteren kan være til stor gene. De fleste vil hellere nyde udsigten til sneen der daler, men prøv i første omgang at vurder, hvor sæsonbestemt problemet er. Herefter bør du undersøge indeklimaet og dit vindue - måske er det på tide at lufte ud eller købe nye vinduer!  Om vinteren får du typisk gode tilbud på nye vinduer og døre, og der er mange varmepenge at spare. Prøv vores 3-lagsvinduer med plastiklister og ventiler - så er du dækket godt ind!

Læs også: 5 gode grunde til at købe vinduer og døre om vinteren

Vi kan hjælpe dig sådan her

Lyder dommen at du skal købe nye vinduer, så kan vi hjælpe dig med vejledning. Du kan læse vores 10-punkts tjekliste til brug ved køb af nye vinduer her, og du er også altid velkommen til at ringe til vores kundeservice. Hos os kan du få

 • Vinduer med "varme" lister, der giver mindre dug
 • Vinduer med ventiler, du kan lukke og åbne efter behov
 • 2- og 3-lags termoruder med god isolering
 • Træværk med så god kvalitet at vi giver 10 års garanti

Bestil her: vinduer & døre