Den komplette guide til vedligehold af vinduer image

Den komplette guide til vedligehold af vinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

I betragtning af det antal vinduer, du sandsynligvis har i dit hjem, kan det virke som en uoverskuelig opgave at skulle vedligeholde dem. Men ved at tilføje blot et par minutter til din regelmæssige rengøringsrutine kan du garantere, at du har styr på eventuelle problemer, så snart de opstår, og øge dine vinduers levetid. Hvis du følger Klars vejledning nedenfor om vedligehold af vinduer, vil du desuden sikre, at dine vinduer fungerer optimalt igennem hele deres levetid.

Glasruder

Lad os begynde med den største komponent i et vindue - selve glasruderne. Uanset om du har enkeltlagsglas eller trelagsglas, bør glasset ideelt set rengøres indvendigt en gang om måneden og udvendigt mindst en eller to gange om året.

Sprøjt en opløsning af eddike og vand eller et almindeligt glasrensemiddel på overfladen, tør den af med en fnugfri klud - og følg op med en tør klud for at opnå en stribefri glans.

Læg mærke til eventuel kondens, tåge eller uklarhed i dine vinduesruder. Med enkeltglasvinduer er dette en indikator for dårlig isoleringsevne, og du ville være godt tjent med at budgettere med nye flerlagsvinduer. I et 2- eller 3-lags-glas-vindue kan kondens betyde, at der siver fugt ind mellem ruderne, hvilket betyder, at forseglingen er gået i stykker

Hvis vinduets tætning ikke længere er intakt, eller hvis du bemærker revner i ruderne, skal du udskifte din vinduesenhed. Læs Klars guide om, hvilke vinduer du skal købe her for at få de vigtigste overvejelser.

Vindueforsegling og -indramning

De næstvigtigste områder for din vedligeholdelsesindsats er forseglingerne og indramningen af glasruderne. Hvis du har trævinduer, kræver dette måske lidt mere opmærksomhed, men alle typer vinduer vil have gavn af følgende:

Støv dine vinduesrammer af hver uge med en almindelig støvbørste eller en tør klud.

Rengør rammer, karme, sprosser, skinner og fugede overflader med en ikke-slibende blanding af et mildt rengøringsmiddel og vand. En gammel tandbørste kan være effektiv til at skrubbe snavs væk på vanskelige steder. Afslut med at tørre disse områder med en klud for at fjerne overskydende fugt.

Du kan også prøve at støvsuge hængsler og skinner, især dem, der ofte åbnes og lukkes, da der sandsynligvis har samlet sig skidt og snavs. Hvis vinduet hænger fast, kan det hjælpe at tilsætte et passende smøremiddel til skinnen.

Kontroller, om fugemasse og beskadigede tætningslister skaller eller eroderer, og genanbring eller udskift dem om nødvendigt.

Inspicer vinduesrammer af træ for afskalning eller afskalning af maling, nøgne træpletter og tegn på skimmel eller mindre råd. Fyld revner og udhuldninger med en epoxytræfyldningsmasse, der påføres med en spartelkniv. Genopfrisk vinduesrammen med maling eller bejdse, der er egnet til enten indvendig eller udvendig brug, alt efter hvad der er relevant.

De hårde dele

Et andet vigtigt skridt i dit vedligeholdelsesprogram bør være at holde øje med dit vinduesbeslag. Det vil hjælpe dig med at sikre, at disse indgangspunkter låses sikkert for at beskytte mod indbrud, og at de kan åbnes hurtigt og problemfrit, hvis du skal bruge dem i en nødsituation.

  • Tør vinduesgreb, låsemekanismer og eventuelle hængsler af med et husholdningsrengøringsmiddel.

  • Påfør smøremiddel på hængsler eller låse for at opretholde en glidende funktion.

  • Kontroller om der er rustne områder, som kan indikere, at der er trængt fugt ind, og som kræver behandling.

  • Spænd eventuelle løse skruer på komponenter, især på håndtag.

  • Kontroller om der er buler eller skader på dele, der muligvis skal udskiftes.

Insekt- og solskærme

Det er ikke alle vinduer, der har skærme, men for de vinduer der har, er det også vigtigt at medtage den i din almindelige sæsonbestemte rengøringsrutine eller mindst en gang om året. En snavset vinduesskærm slører dit udsyn, og filtrerer ikke så effektivt den luft, der rammer dit hjem.

  • Fjern skærmen, og start med at støvsuge løst støv op.

  • Vask med en blød svamp og en blanding af opvaskemiddel og vand for at fjerne snavs.

  • Tør forsigtigt skærmen af med en tør klud, eller lad den tørre i luften, før den geninstalleres.

  • Undersøg skærmens overflade for eventuelle mindre huller eller revner, der kan kræve reparation eller udskiftning.

Når vedligeholdelse ikke er nok

Selv hvis du følger alle de trin, der er beskrevet i denne vejledning om vedligeholdelse af vinduer, vil der sandsynligvis komme et tidspunkt, hvor udskiftning af vinduer er den eneste mulighed. De fleste branchefolk er enige om, at velholdte vinduer af høj kvalitet bør holde i mindst 20 år, men det er næppe et helt liv.

Sørg for at tjekke din garantipolitikken på dine vinduer, da de fleste har 10 års garanti. Vi giver en 12-års garanti på træ-alu produkter og en 7-års garanti på træprodukter. Dette kan vise sig at være meget fordelagtigt, hvis din regelmæssige vedligeholdelse har afsløret et problem, der er omfattet af planen.

Lige så vigtig i din vedligeholdelse af hjemmet er pleje og vedligeholdelse af din hoveddør, så glem ikke at læse Klars praktiske guide til vedligeholdelse af hoveddøre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad forårsager uklarhed i termoruder?

Uklarhed eller tågethed i termoruder skyldes sandsynligvis, at der ophobes kondensvand på glasfladerne. Hvis det er udenfor, er der ingen grund til bekymring, da det er et tegn på effektiv isoleringsevne. Hvis det er på den indvendige overflade, kan det være et resultat af høj luftfugtighed i dit hjem, hvilket kræver udluftning. Hvis det er placeret mellem de to glasruder, er det tegn på en fejlslagen tætning i dit vindue og at det skal udskiftes.

Hvordan forhindrer man vinduesrammer i at rådne?

Forebyggende vedligeholdelse er nøglen til at forhindre, at vinduesrammer af træ rådner. Regelmæssig rengøring og inspektion er afgørende for at opdage fugtophobning, som på lang sigt kan resultere i skimmel, mug, og til sidst råd. Hvis det opdages tidligt, kan der træffes afhjælpende foranstaltninger for at fjerne fugt, og problemsteder kan behandles.

Hvordan vedligeholder du dobbeltruder?

Korrekt vedligeholdelse af termoruder kræver en investering i tid til regelmæssig rengøring, inspektion og reparation af alle vinduets komponenter - fra glasruder, til tætninger og rammer, til beslag og skærme.