Indeklima luftfugtighed image

Indeklima luftfugtighed

Christian
Skrevet af Christian Ahlberg22.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Indeklimaet dækker ifølge Sundhedsstyrelsen over temperatur, lys, støj, fugt såvel som mere kemiske faktorer som luftpartikler som radon eller fra stearinlys. Et sundt indeklima er afgørende for vores helbred og velvære, da det påvirker både vores fysiske og mentale sundhed. Det sikrer ren luft, behagelig temperatur og understøtter vores daglige trivsel. 

Hvorfor er indeklimaet vigtigt?

Et sundt indeklima i vores boliger har afgørende betydning for vores helbred og velvære. Det påvirker os på flere niveauer og spiller en nøglerolle i vores daglige liv. For det første påvirker indeklimaet vores fysiske velbefindende. Et godt indeklima sikrer, at luften, vi indånder, er ren og fri for skadelige partikler og forurenende stoffer. Dette reducerer risikoen for luftvejssygdomme, allergier og andre sundhedsproblemer. 

Et sundt indeklima understøtter også en behagelig temperatur og luftfugtighed, hvilket er vigtigt for vores krops komfort og funktion. Også på det mentale plan har indeklimaet også en betydelig indvirkning, da et dårligt indeklima med dårlig luftkvalitet og utilstrækkelig ventilation ifølge en arbejdsgruppe fra EU kan lede til en lang række sygdomme som f.eks. astma og en generel nedsat livskvalitet. Arbejdsgruppen fra EU estimerer, at dårligt indeklima kan være skyld i et tab på op til to millioner sunde leveår hvert år i hele EU.

Med dette in mente er det afgørende at tage skridt til at forbedre indeklimaet i vores boliger – og det kan du blandt andet gøre ved at udskifte dine gamle, utætte vinduer med nyere vinduer

Hvad er et dårligt indeklima?

Dårligt indeklima kan beskrives på mange måder. Det dækker både over faktorer, som vi kan se og mærke, men kan også være mere usynlige. Læs med herunder, hvor vi gennemgår de faktorer, som bidrager til et dårligt indeklima. 

Skimmelsvamp

En af de store syndere er skimmelsvamp i boligen. Skimmelsvamp kommer fra sporer, der altid er i luften. Sporene vokser og sætter sig i boliger med en høj grad af luftfugtighed.

Det kan typisk ses ved store, farvede skjolder indvendigt, og du vil også kunne lugte, hvis du har skimmelsvamp i hjemmet, da det medfører en jordslået eller ligefrem muggen lugt.

Fugt

Fugt skaber som nævnt ovenfor skimmelsvamp. Men både en alt for høj og en alt for lav luftfugtighed kan have sine konsekvenser. Tør luft kan lede til øget sygdom og forekomst af andre partikler, mens høj luftfugtighed kan føles ubehageligt og lede til skimmelsvamp. Den relative luftfugtighed bør være mellem 35-60 % ifølge Astma-Allergi Danmark. 

Fugt i luften reduceres gennem en god ventilation af boligen. Dette kan ske ved brug af luftventiler i dine vinduer. Derudover er det en god ide at lufte meget og jævnligt ud. 

Fugt sætter sig som kondens og dug på vinduerne. Læs vores guide her for at undgå dug indvendigt.

Støv og allergi

Støv og allergener i luften er også en del af et dårligt indeklima. Hvis du har allergi for hundehår, så vil en høj mængde af hundehår indenfor være et dårligt indeklima for dig. På samme måde er støv dårligt for indeklimaet, da det kan irritere dine luftveje, ligesom at støv desuden kan være fyldt med bakterier.

Stearinlys

Stearinlys forbindes af mange med hygge, men sandheden er bare den, at de udgør en kilde til luftforurening. I hjemmet udskiller vi mange ultrafine partikler, som kan være forstyrrende for luftvejene. Det kan for eksempel være ved madlavning, eller når der tændes op i brændeovnen. Men faktisk har det vist sig, at hele 60 % af disse partikler stammer fra stearinlys, og at der udskilles hele 1000 gange flere partikler og røggasser i hjemmet, når et levende lys er tændt, end når det ikke er. Dog er der forskel på, hvornår stearinlysene er mest skadelige, og udskiller flest partikler. Det er når:

 • Lysene blafrer på grund af træk

 • Lysene soder eller brænder urent/skævt

 • Lysene er med duft eller applikation

 • Når lysene bliver pustet ud

Hvordan får du et bedre og sundt indeklima?

Der er mange ting, du kan gøre for at opnå et sundere indeklima i din bolig. Læs med herunder, hvor vi giver dig 11 tips, som forholdsvist nemt kan implementeres.

 1. Luft ud tre gange dagligt; dette bør gøres 5-10 minutter ad gangen.

 2. Du bør holde hjemmets indendørstemperatur på 20-23 grader i alle husets rum.

 3. Lad være med at tørre tøj indenfor. Det er en stor kilde til luftfugt.

 4. Brug emhætten før, under og efter du laver mad. 

 5. Lad være med at stille store møbler op ad væggene, da det kan skabe kondens.

 6. Undgå fugt fra badeværelset. Det gør du ved at holde døren lukket, mens du er i bad og derudover sørge for at lade ventilationen køre.

 7. Gør grundigt rent i dit hjem mindst en gang om ugen.

 8. Sørg for en god luftcirkulation.

 9. Lad være med at ryge indendørs – en bolig uden røg skaber et sundere indeklima uden lugtgener og farlige partikler i luften.

 10. Undgå brug af stearinlys indenfor. Kan du ikke dy dig, bør du minimere det til højtider.

 11. energisikre vinduer, der hjælper med at holde en kontant temperatur i boligen.

Hvordan laver du en grundig udluftning?

God ventilation og luftcirkulation er afgørende for et sundt indeklima – og det kan du klare gennem grundig udluftning i hjemmet, som fjerner forurenet luft, overskydende fugt og lugte, samtidig med at den tilfører frisk luft udefra. Dette hjælper med at opretholde en konstant strøm af ren og iltet luft, hvilket er vigtigt for vores velvære.

En god udluftning kan opsummeres meget let: Du skal lufte ud 5-10 minutter ad gangen og sørge for at du skaber gennemtræk, som sker ved at åbne flere vinduer i forskellige rum med fri passage mellem rummene.

Her er et par yderligere tips til udluftning i hjemmet:

 • Det er bedre med flere korte udluftninger end en lang. Lange udluftninger skaber kulde, der kan øge den relative luftfugtighed.

 • I nyere huse er det endnu vigtigere at lufte ud, da de ofte er langt mere tætte end ældre huse.

 • Du behøver ikke slukke radiatoren, når du lufter ud, så længe du gør det kortvarigt. Det afhænger dog af typen af radiator, termostat, og hvor tæt den står på vinduet. Det vil dog sjældent kunne mærkes på varmeregningen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et sundt indeklima?

Et sundt indeklima handler om fravær af farlige luftpartikler, en luftfugtighed, der hverken er for høj eller lav, samt fravær af skimmelsvampe eller allergifremmende partikler.

Hvad er den væsentligste årsag til dårligt indeklima i hjemmet?

Der er mange svar hertil, men ofte er fugt og skimmelsvamp store syndere. Læs afsnittet “Hvad er et dårligt indeklima?” i indlægget her og bliv klogere.