60% rabat
Er 3-lags-glas det værd? image

Er 3-lags-glas det værd?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

3-lags vinduer er genstand for øget diskussion i branchen, da vinduesproducenter konstant søger at innovere og forbedre teknologien for maksimal energieffektivitet. Først kom 2-lags-glasset til stor glæde for husejere og energiregninger i hele Danmark. Men spørgsmålet er, hvis to af noget er godt, er tre så ikke endnu bedre?

Lad os se på de forudsætninger for vinduer du skal kende til for at vide, om 3-lags-glas er det værd for dig.

Hvordan fungerer de

Vinduer med tre lag glas har tre glasruder med lige store afstande i stedet for to, hvilket skaber to lufthulrum i stedet for ét. Som med 2-lags-glas kan tykkelsen af ​​glaspladerne variere, ligesom typen af stillestående gas, der bruges. Specialbelægninger til forskellige formål kan også påføres på alle tre glasoverflader, der anvendes.

Et andet nøglepunkt til forskel mellem tre- og to-lags-glas er deres respektive U-værdier (mål for varmetab), hvor lavere tal indikerer mindre varmetab. Det er her, der kan ses væsentlige gevinster med den tredobbelte konstruktion, med deres meget lavere mål. Jo lavere værdien er, jo mindre varme fiser ud gennem vinduet.

VinduestypeU-værdi
Gammeldags termoruder3,0 W/m2K
Moderne termoruder1,3-1,5 W/m2K
Klar termoruder1,3 W/m2K
Tredobbelt ruder, herunder Klar0,8 W/m2K

Fordele ved trelagsglas

Udover deres mere effektive varmetilbageholdelse, er der en række fordele, når det kommer til vinduer med 3-lags-glas. Det drejer sig om større energieffektivitet, reduceret kondens, et mere behageligt indeklima samt øget sikkerhed i hjemmet. 

Lad os gennemgå en kort beskrivelse af hver af disse fordele. 

Større energieffektivitet

Som vist ovenfor, så er det ingen overraskelse, at en af ​​de største fordele ved tre-lags vinduer er forbedret energieffektivitet. Det er også den primære grund til, at man opfandt det i sin tid.

Mindre kondens

Med denne varmere indvendige glasoverflade reduceres risikoen for kondens, da varmen holdes inde i stedet for at reagere med den kolde luft udenfor og danne dugdråber.

Mere behageligt indeklima

Den forbedrede termiske isolering af tre-lags-ruder giver ganske enkelt en mere ensartet indre temperatur i dit hjem med færre kolde steder og et mere behageligt indeklima.

Forbedret sikkerhed i hjemmet 

Når det kommer til sikkerhed i hjemmet er tre glasruder faktisk bedre end to. De giver nemlig et ekstra lag, som en ubuden gæst skal passere igennem. Den tilføjede glasplade vil sandsynligvis tjene som en endnu stærkere afskrækkelse for potentielle indbrudstyve.

Ulemper ved 3-ruder

Når du overvejer, om du skal gå med 3-lags ruder, er det en god idé at veje plusserne mod minusserne. Lad os se nærmere på ulemperne, som omfatter højere omkostninger, tungere enheder, støjforurening og mindre solvarme.

Højere omkostninger

Med de ekstra materialer, der kræves til at konstruere tredobbelte vinduer, kan man forvente, at de samlede omkostninger vil være højere end 2-lags-glas. Du kan afhængig af leverandør forvente en prisforskel, der spænder fra 10-20 % mere. Hvis tredobbelte ruder ikke er i dit budget, så husk at læse vores guide til 2-lags-glas her, samt vores oversigt over forskellige stilarter af vinduer her

Tungere enheder

Med det ekstra lag glas, såvel som større og stærkere rammer, der er nødvendige for at understøtte det, ender tredobbelte vinduer med at blive en del tungere end 2-lags-glas. Dette bør tages i betragtning, så væggene, hvor de skal installeres, giver tilstrækkelig støtte - og så du kan få den rette hjælp, når du skal montere dine vinduer.

Støjforurening

I modsætning til hvad man kunne forvente, reducerer tredobbelte ruder ikke nødvendigvis mængden af ​​støj, der kommer ind i dit hjem mere end 2-lags-glas. Den midterste rude kan bidrage til øget vibration af lydbølger og større lydoverførsel. Dog er det i Klars tilfælde en forskel på 1dB, så det vejer ikke rigtigt ned i forhold til alle fordelene.

Mindre solvarme

De tre glasruder skaber også et ekstra lag, som solstråler kan passere igennem, og de kan minimere mængden af ​​solenergi inde i dit hjem. Brug af lavemissionsglas kan dog hjælpe med at modvirke dette ved at reflektere mere varme tilbage i rummet.

Derfor skal du vælge vinduer med 3-lags-glas

Når man skal vurdere, om 3-lags-glas er det værd, er det nyttigt at overveje din specifikke situation, da investeringen vil være mere tilrådelig i nogle tilfælde end andre.

Det kolde klima

3-lags-glas har været det mest populære i lande med mere ekstreme vintertemperaturer, såsom Norge, Sverige, Tyskland og Østrig. Dette skyldes, at ønsket om overlegen energieffektivitet i disse områder er mere markant, men alle, der ønsker at forbedre isoleringsevnen i deres hjem, kan drage fordel af tredobbelt ruder.

Vinduernes retning

I betragtning af den højere pris på tredobbelte ruder kan det give mening at være lidt strategisk, og kun vælge denne mulighed for de vinduer i et hjem, der er underlagt konsekvent koldere forhold, såsom dem, der vender mod nord. 

Alternativt kan der være syd- eller vestvendte vinduer i en bolig, der er udsat for 'drivhuseffekt' fra for stor solindvinding. Også her kan tredobbelt ruder hjælpe med at afværge denne ekstra varmeforøgelse.

Holistisk tilgang

For at høste de største gevinster fra tredobbelt ruder, giver det mest mening at installere dem, når man konstruerer en komplet højtydende ydre skal på huset - såsom ved nybyg. I dette tilfælde kan der også sikres optimal væg- og tagisolering, så ingen af ​​fordelene ved tredobbelt ruder bliver kompromitteret.

Det bedste eksempel på dette er i konstruktionen af ​​et Passivhaus, et hjem, der overholder et sæt kriterier for ultralav energi. Her er tre-lags-vinduer med en U-værdi, der ikke må overstige 0,8 W/m2K, et krav for at sikre bygningens minimale CO2-fodaftryk.

FAQs

  • Hvad er ulemperne ved tredobbelt glas?

Ulemperne ved tredobbelt ruder er de øgede omkostninger, tungere produkt, svækket lydisolering og minimeret solforstærkning. Nogle af disse kan dog modvirkes med forskellige glastyper eller belægninger.

  • Kan det betale sig at sætte trelags vinduer i?

Dette er et emne for megen debat, da prisen på tre-lags-vinduer generelt anslås til 10-20% mere end termoruder. Hoppet i energieffektivitet er dog cirka 20-30 %, og jo flere vinduer der monteres, jo større er den eventuelle fordel. Man kan altså potentielt tjene det hjem igen i mindre energiregninger.

  • Hvor stor forskel gør tre-lags-glas?

Tredobbelt glas kan øge et hjems energieffektivitet alt fra 20-30 % i forhold til andre vinduer baseret på U-klassificeringer. Så det kan gøre en væsentlig forskel i et hjem, hvor tag- og vægisoleringen også er i højsædet.