En guide for husejere: Sådan maler du din hoveddør image

En guide for husejere: Sådan maler du din hoveddør

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Har din hoveddør set bedre dage, og viser den tegn på slitage? Eller har du lige fået en ny hoveddør, som kun fås i et begrænset farvesortiment, og du vil gerne give dit hjem et personligt præg? Måske har du haft din hoveddør i et par år, men ønsker at opfriske dit hus' udtryk?

Heldigvis er det at lære at male din hoveddør en af de hurtigste og nemmeste måder at opgradere udseendet på dit hjem på. Det kan også give god forretningsmæssig mening, hvis du overvejer at sælge i den nærmeste fremtid.

Før du går i gang med denne opgave, kan du læse vores artikel om hvornår skal man udskifte en dør for at sikre dig, at din tid og dine penge ikke er bedre brugt på at udskifte en hoveddør.

Du kan også læse vores vejledning til at male vinduer.

Hvad skal du overveje, når det kommer til farver?

At vælge den nye farve til din hoveddør er måske en af de sjoveste dele af dette gør-det-selv-arbejde. Vi ved alle, at farver har stor indflydelse på vores humør og afspejler en del af vores personlighed. Så selv om du måske føler dig som et barn i en slikbutik, når du gennemgår regnbuen af farveprøver hos din lokale forhandler, er der nogle vigtige faktorer, du skal overveje, når du vælger din nye farve til din hoveddør.

 • Stemning/farvebetydning - der findes mange artikler, der beskriver de stemninger, som forskellige nuancer udstråler. For eksempel er gul typisk forbundet med en varm, munter følelse, mens rød anses for at være heldig i henhold til feng shui-principperne.

 • Boligens alder - for at opnå et ensartet udseende kan det være en fordel at holde sig til farvepaletter fra den tid, hvor dit hjem blev bygget. I nogle områder kan der også være begrænsninger med hensyn til farvevalg, så det er en god idé at undersøge det.

 • Match andet tilbehør - hvis dine skodder eller vinduesbeklædning allerede er malet i en bestemt nuance, vil du opnå et mere strømlinet udseende ved at matche den nye hoveddør med dette (eller være villig til at male tilbehøret om).

 • Hoveddørsstil - det er værd at overveje, om det nye farvevalg vil stå i kontrast til din hoveddørs eksisterende stil eller potentielt kan bidrage til at forbedre dens udseende.

 • Placering af hoveddøren - når en hoveddør er udsat for masser af dagslys, er det klogt at gå i retning af kraftigere nuancer, da farverne har tendens til at falme. Hvis din dør er dækket af et overhæng, kan lysere nuancer fungere lige så godt.

 • Indretningsstil - da din hoveddør er porten til resten af dit hjem, kan du hjælpe med at sikre en sammenhængende følelse ved at vælge en farve, der passer til indretningsstilen indenfor. Du kan finde en liste over indretningsstile og deres komplementære farver i diagrammet i denne artikel.

Kom i gang med arbejdet

Når du tror, at du har fundet den perfekte nye farve til din hoveddør, skal du teste den ved at male den på et stykke papir og holde den op mod ydervæggen. Husk at se den nye farve på forskellige tidspunkter af dagen for at se, hvordan den ser ud i forskellig belysning.

Når du er tilfreds, er det tid til at følge disse enkle trin for malerprojektet. Afsæt 3-5 timer til selve forberedelses- og malerarbejdet, men for at sikre tilstrækkelig tørretid mellem de forskellige lag skal du være forberedt på, at denne gør-det-selv-indsats kan tage det meste af en hel dag. Det er derfor vigtigt at komme tidligt i gang og helst arbejde i varmt og tørt vejr.

For at spare tid kan du sikre dig, at du har alt det, du har brug for, med denne omfattende forsyningsliste:

 • Hammer eller boremaskine

 • 2 savbukke

 • Gamle håndklæder

 • Skruetrækker

 • Afdækningstape

 • Avis

 • Svamp/klud

 • Latexhandsker

 • Flad malingskraber

 • Multipurpose filler

 • Kniv til påfyldning

 • Sandpapir

 • Støvmaske

 • 1-2 tommer malerpensel

 • Mini-malerrulle og bakke

 • Primer eller grundmaling til udendørs brug

 • Maling til udvendig brug

Enkle trin til at male

Følg disse simple trin:

Hvis du maler døren fladt på savbukke, er der færre dryp i malingen og lettere adgang til dørens underside og hængselsider. Hængselsboltene kan bankes ud med en hammer, eller hele beslaget kan fjernes med en boremaskine. Husk at bruge gamle håndklæder til at beskytte døren mod ridser, når den ligger vandret.

Dørbeslag som f.eks. håndtag, låse og brevsprækker skal helst fjernes og pakkes sammen med de tilhørende skruer for at gøre det nemt at geninstallere dem. Hvis det ikke er muligt, skal du bruge afdækningstape til omhyggeligt at dække alle overflader, der ikke skal males, herunder eventuelle indskudte glaspaneler, som også bør dækkes med avispapir for at undgå malingstænk.

Tør din dør af med en svamp og varmt vand for at fjerne alt snavs og skidt. Hvis pletterne er svære at fjerne, kan du prøve at bruge en sukkersæbeopløsning eller andet mere kraftigt middel og bære handsker for at beskytte følsomme hænder.

Fjern eventuelle løse flager af gammel maling med en flad skraber, og fyld huller og revner i dørens overflade ved at påføre en udvendig træspartelmasse med en spartelkniv. Derefter slibes hele døren grundigt med slibepapir af middelhøj kvalitet (korn 120) til at starte med, efterfulgt af fin kvalitet (korn 180-220), og brug slibeværktøj til at hjælpe efter behov. Sørg for at tørre døren fri for alt støv med en klud, når du er færdig.

Påfør en primer på en bar træoverflade eller en grundmaling på tidligere malede døre med en 1-2-tommers pensel til dekorative områder og en mini skumrulle til hævede paneler. Primere er tynde og tørrer hurtigt, så vær klar til at påføre et andet lag inden for 30-60 minutter, med en let slibning i mellemtiden for at fjerne eventuelle ujævnheder.

Du kan bruge det samme værktøj til at påføre malingen. Start med de øverste paneler, fortsæt derefter med de lodrette og vandrette sektioner, før du slutter af med de nederste paneler. Der skal påføres to lag maling med 2-4 timer imellem, i henhold til malingproducentens anvisninger.

Når malingen er helt tørret, skal du få nogen til at hjælpe dig med at hænge døren op på hængslerne igen og sætte alt inventar fast igen. Du skal være lidt forsigtig i de første par uger for at lade malingen hærde helt, men du bør ikke have brug for andre forseglingsmidler, da udvendig maling er designet til at kunne modstå forskellige vejrforhold. Når du står tilbage og beundrer alt det, du har lært om, hvordan du maler din hoveddør, føler du dig måske inspireret til også at pifte dine vinduer op - læs videre her for at få Klars ekspertvejledning om maling af trævinduer

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg male en hoveddør uden at fjerne den?

Ja, du kan male en hoveddør uden at fjerne den, men du skal holde den sikkert åben under arbejdet for at lade den tørre ordentligt og undgå at beskadige malingen. Du risikerer at få et rodet udseende med dryp og løbere - og begrænset adgang til hængslerne og de nederste kanter.

Skal jeg grunde min hoveddør, før jeg maler?

Du bør vælge en primer til udendørs brug, hvis du maler en bar træoverflade, enten på en helt ny trædør eller en dør, hvor al den gamle maling er blevet fjernet. På tidligere malede døre skal der påføres en underlak, før de males.

Hvor længe holder en maling på en hoveddør?

En ordentlig maling af en hoveddør bør holde i mindst 3-5 år, afhængigt af produkternes kvalitet og det udførte arbejde. Du kan nemt rette op på små pletter ved hjælp af sandpapir og ved at påføre lidt under- og overmaling.