Udsalget fortsætter! Op til 55% rabat
Lydforurening og den nemme løsning: Lydisolerende Vinduer image

Lydforurening og den nemme løsning: Lydisolerende Vinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Dit hjem skal gerne være en base for ro, afslapning og et tilflugtssted fra omverdenen. Desværre kan et højt støjniveau være sundhedsskadeligt, som ofte er et problem, hvis du bor tæt på travle gader, bytrafik, motorveje, barer og lufthavne. Overdreven støj er blandt andet relateret til øget stressniveau, forstyrret søvn, for tidligt dødsfald og nedsat koncentration. Læs med her og bliv klogere på den historiske udvikling for samfundets viden om støjforurening og de helbredsmæssige konsekvenser, og få tips og gode råd til hvad du kan gøre i dit hjem.

Hvad kan du selv gøre for at mindske støjforurening i din bolig?

Du kan vælge at have soveværelset i det rum i boligen, hvor støjen er mindst. Du kan isolere facaden yderligere ved at få en glasinddækket altan. En af de bedre og lidt nemmere løsninger er lydisolerende vinduer. På vores hjemmeside kan du under hvert element med glas* vælge lydglas under 'glastyper', og du kan derved vælge at få lydisolerende glas udelukkende i det mest påvirkede rum.

*Kun undtaget vores pladedøre

Hvor meget hjælper lydisolerende vinduer?

Klar bruger nogle af markedets mest effektive lydisolerende vinduer. Forskellen mellem lydisolerende glas og almindelige vinduer ligger på 3-4 dB. Det lyder ikke af meget, men da dB-skalaen er logaritmisk er 3-4 dB faktisk en halvering af lydstyrken i dit øre.

Hvordan forstås dB-skalaen?

Decibel (dB) er et udtryk for lydstyrke på en logaritmisk skala. Det laveste det menneskelige øre kan høre er på 0. Da det måles logaritmisk, vil 10 dB derfor være 10 gange så højlydt. En måling på 20 dB vil være 100 gange så højlydt. 30 dB vil være 1000 gange så højlydt som 0 dB.

På samme måde vil en forøgelse på 3 dB svare til en fordobling af lydenergien. En reduktion på 3 dB vil svare til en halvering. Det betyder altså at selv små reduktioner i støj vil kunne mærkes og høres meget direkte. 

Men en fordobling af lydenergi svarer dog ikke til en fordobling af opfattet støj. Det menneskelige øre fungerer ikke så lineært. Ifølge et studie i Encyclopedia of Toxicology opfattes støj først som fordoblet ved en stigning på 10 dB. 

Tjek støjniveauet i dit område

Miljøstyrelsen har offentliggjort et kort over støjmålinger i hele Danmark. Dette kan du bruge til at tjekke støjniveauet i lige præcis din by og område. 

Hvordan fungerer lydisolerende vinduer?

Konstruktionen af glas, mellemrummet mellem glasset og en lydisolerende beklædning er et specielt mellemlag, der virker som en dæmpningsskærm, som reducerer støj i dit hjem med 3-4 dB. 

Denne støjreduktion er betydelig nok til at bidrage til et mere roligt miljø, der øger koncentrationen, muliggør den gode nattesøvn og mindsker stress og eksterne distraktioner. Glasset reducerer endvidere støj fra stød som for eksempel fra regn. Herunder finder du en tabel for lydisolerende glas sammenlignet med normalt klart glas. 

GlastypeStøjreduktion
Klart glas - 2-lags glas30(-1;-5) dB
Klart glas - 3-lags glas30(-2;-6) dB
Lydisolerende glas - 2-lags glas33(-2;-5) dB
Lydisolerende glas - 3-lags glas34(-2;-6)dB

Tallene er angivet med værdien Rw(C;Ctr). Lydisolerende glas med Basic Lavenergi har for eksempel en Rw(C;Ctr) på 33(-2;-5) dB hvilket vil sige Rw er 33 dB, Rw+C er -2 og Rw+Ctr er -5. 

Rw er værdien for lydisoleringen målt i dB i et laboratorium. 

Rw+C er en værdi for den lydisolerende effekt mod højfrekvente lyde som støj fra tale, musik og støj fra motorveje og togbaner. 

Rw+Ctr er en værdi for den lydisolerende effekt mod lavfrekvente lyde som for eksempel trafik inde i byerne, og bas fra naboen, der spiller højt musik. 

Læs også om vores andre glastyper.

Pas på med disse udsagn fra virksomheder der sælger lydisolerende vinduer

Ofte ser vi virksomheder der påstår, at de kan reducere støj med 50%. Det lyder også helt fantastisk, men sammenlignet med hvad? 

Bed om at få de præcise data på deres vinduer, og få dem til at sammenligne værdierne med deres normale glas, før du tager nogen beslutning. Vi har den bedste leverandør på markedet for lydisolerende glas, Saint Gobain, og som du kan se er forskellen mellem normalt glas og lydisolerende glas på 3-4 dB. Det betyder utrolig meget selvom det ikke ligner det, og Rw+C og Rw+Ctr værdierne er også bedre, hvilket betyder at de fjerner noget af støjen fra både højfrekvens og lavfrekvens lyde. 

Men det betyder kun en støjreduktion på 50%, hvis du sammenligner med et hjem uden vinduer, og det mener vi ikke er fair kommunikation. 

Vi anbefaler vores lydglas, der reducerer overskydende lyd og de skadelige gener fra støj. Glasset omfatter et specielt mellemlag, der virker som en dæmpningskærm, der forhindrer lyd frekvenserne i at vibrere og som absorberer og svækker lyd-energien. Kort sagt skabes der en barriere for støj.

Tænk støjreduktion ind i hele vinduet

Det anbefales at du ikke vælger udluftningsventiler på dine lydisolerende vinduer, da disse kan mindske effekten betydeligt. 

Når vinduet bliver monteret er det vigtigt, at der bliver brugt ekstra isoleringsmateriale i fugen, da det ikke kun er ruden men hele vinduet og monteringen, der har indflydelse på elementets lydisolerende effekt. Se hvordan du nemt kan afmontere og montere dine vinduer her.

Lær mere om støjforurening

Støjforurening udløser 200-500 for tidlige dødsfald om året (2003)

I regeringens vejstøjsstrategi fra 2003 gav de et bud på de sundhedsmæssige konsekvenser som følge af vejstøj. Mellem 800-2200 personer i Danmark indlægges årligt på sygehuse på grund af forhøjet blodtryk eller hjertesygdom, som følge af den ekstra risiko trafikstøj har på helbredet. I samme omgang blev det anslået at trafikstøj udløste 200-500 for tidlige dødsfald om året. Siden denne analyse har arbejdet fortsat både vedrørende nye analyser og statens forebyggelse mod støjforurening. 

Person der prøver at sove men der er larm

600 personer årligt får slagtilfælde pga. støj (2010/2011)

Stockholm Universitet bekræftede i 2010, at der er alvorlige helbredsmæssige konsekvenser forbundet med støjforurening. I 2011 viste en dansk undersøgelse af trafikstøj, at der er en sammenhæng til øget risiko for blødning eller blodprop i hjernen, og vurderede at cirka 600 personer om året får et slagtilfælde, der er relateret til støj fra vejene. 

En analyse fra WHO fra samme år, viser at trafikstøj hvert år koster minimum 1 million sunde leveår i Vesteuropa.

Spændende læsning: Simple tricks til at få mere naturligt lys ind i dit hjem

1400 personer diagnosticeres med diabetes som følge af støj (2012)

I dette år bekræftes de helbredsmæssige konsekvenser af støjforurening endnu en gang. En dansk undersøgelse indikerer at ca. 1400 mennesker årligt bliver diagnosticeret med diabetes som følge af støj fra trafikken. Dette svarer til noget i nærheden af 5% af alle nye diabetes tilfælde pr. år. 

Vindmøllestøj og helbredskonsekvenser (2019)

En flerårig undersøgelse af vindmøllestøj og de relaterede helbredskonsekvenser blev færdiggjort i 2019. Her blev det påvist at grøn energi fra vindmøller har virket som en af de bedste løsninger på CO2 verdenskrisen, og noget som undersøgelsen også tog højde for var om der er helbredsmæssige konsekvenser fra vindmøller relateret til støjforurening?

Umiddelbart, nej... Der blev intet afgørende bevis fundet mellem støj fra vindmøller og blodpropper og slagtilfælde. Ingen sammenhæng til diabetes, graviditet og negative fødselsudfald. Men dog en mulig sammenhæng med førstegangsudløsning af recepter på sovemedicin, antidepressiver og medicin mod forhøjet blodtryk til ældre over 65 år. 

Spændende læsning: Redningsåbning - læs alt du skal vide her