udsalg: 55%
Hjemmetest: Skal du skifte dine vinduer? image

Hjemmetest: Skal du skifte dine vinduer?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Dug på vinduet, kolde ruder eller stigende elregning? Test, om det er tid til at skifte vinduer. Vær opmærksom på, at der er forskel på, om det er nødvendigt med udskiftning af vinduet inklusive karm og ramme, eller du kan nøjes med at skifte ruder til en lavere pris. I denne artikel gennemgår vi tjekpunkter, du kan bruge på dine egne vinduer.

Hvordan finder jeg ud af om jeg har utætte vinduer?

Utætte vinduer er kilde til mange problemer. Udover ubehag ved at det trækker, så kan det også have en stor effekt på din varmeregning. 

Er din varmeregning stigende?

Hvis du har bemærket, at du år efter år betaler mere og mere for dit varmeforbrug – uden at dine energivaner har ændret sig – kan det skyldes, at  dine vinduer er nedbrudte eller ikke lukker godt nok. Ved at investere i nye energirigtige vinduer fra Klar samt nye døre opnår du en mere velisoleret bolig, som derfor også bliver billigere at bo i.

Hvis du i denne forbindelse er i tvivl om, hvor gammelt dit vindue er, kan du normalt tjekke det på det mærkat, som sidder indvendigt i karmen, når du åbner det.

Hvor godt lukker dit vindue?

Der findes flere måder, hvorpå du kan teste, om dit vindue er utæt eller ikke lukker godt nok. Du kan tjekke udefra, om der er sprækker og utætheder i fugerne. Derudover kan du prøve ”papirtesten”.

Sådan gør du:

  1. Åbn vinduet og stik et stykke papir halvt ud.

  2. Luk vinduet igen

  3. Forsøg at trække papiret til dig

Hvis ikke der er stor modstand, når du forsøger at trække papiret ud, så er dine vinduer utætte. Det er vigtigt at du forsøger dette trick i alle fire sider af vinduet.

Trækker det igennem vinduet?

Tjek nemt og hurtigt, hvor meget det trækker ved at stille et tændt stearinlys på vindueskarmen, og se, om flammen blafrer meget. Dette er tegn på træk og utætte vinduer. Nye vinduer kan derfor blive en investering for din bolig.

Er træet nedslidt og råddent? Tjek kvaliteten

Kvaliteten af træet har meget at sige i forhold til holdbarheden. Vinduer kan være mange år gamle og stadig være funktionelle og energirigtige, såfremt de er fremstillet af det rigtige træ.

Vinduer fra Klar er lavet af langsomt voksende kernefyrretræ, der kommer fra vores egne leverandører i Estland. Dette sikrer, at træet optager mindre fugt og dermed ikke rådner, som det kan være tilfældet med træ af mindre god kvalitet, og du får derfor bedre kvalitet for pengene når du køber vinduer hos Klar. 

Sådan tester du om træet er nedslidt

  1. Find en syl eller skruetrækker

  2. Prøv at prikke denne ind i vindueskarmen udefra og indefra

  3. Hvis spidsen synker 2-3 mm. ind er alt som det skal være.

  4. Ved 3-6 mm. er det et tegn på, at vinduet er rådskadet. Bemærk dog at et vådt vindue er blødere end et tørt.

  5. Kan spidsen af værktøjet gå mere end 6 mm. ind er det et klart tegn på, at vinduet bør udskiftes. Her kan vi anbefale at overveje det vejrbestandige træ/alu vindue.

Er du nødt til at male dine vinduer ofte?

Et billede af maling der famler

Det skyldes typisk fugt, hvis malingen på dine vinduer skaller af, og du er nødt til at male dem en eller flere gange årligt. Slidt maling kan også tage form af opboblinger eller opbøjede kanter samt revner.

Ved at isætte nye vinduer fra Klar får du en pænere og langt mere holdbar løsning, som – foruden besparelsen ift. udgifterne til maling – tjener sig selv ind via besparelserne på varmeregningen samt forøgelsen af din boligs værdi.

Dug på ruden?

Dugger dine vinduer eller føles de kolde om vinteren? Det kan være tegn på, at ruden er punkteret eller at det er et gammeldags vindue, der isolerer dårligt. Hvis du oplever dug, og du ved, at vinduerne er nye og energivenlige, så er det fordi du skal lufte ud, eller fordi dit nye vindue ikke har varme kanter, så duggen lægger sig langs siderne af vinduet. 

Du kan med fordel skifte glasset eller overveje nye energiruder med varme kanter fra Klar, der på lang sigt sparer penge, samt sikrer dig et bedre indeklima.

Forskning har vist, at et dårligt indeklima kan have store konsekvenser for helbredet – ikke mindst for familiens yngste. Med vinduer fra Klar kan du designe dine egne vinduer efter mål, og med vores egne leverandører i ryggen presser vi markedet, så billige vinduer i dag kan leveres i rigtig fin kvalitet med tilvalg som for eksempel klikventiler til udluftning. Hvis dine vinduesrammer stadig er i god kvalitet, kan du med fordel nøjes med at skifte glasset og dermed få nye vinduer til lav pris.

Spændende læsning:

Dug på vinduer - 14 tips til bedre udsigt og sundere indeklima 

Hvad kan jeg gøre ved utætte vinduer?

Kort sagt, så er der tre løsninger på utætte vinduer:

Sæt isoleringsbånd ind

En kortsigtet løsning er at købe og bruge isoleringsbånd. Dette er en midlertidig løsning, da isoleringsbånd ofte skal udskiftes. Du kan købe isoleringsbånd i dit lokale byggemarked og kan finde instruktioner på det der.

Nye tætningslister

En normal årsag til utætte vinduer er at tætningslisterne er blevet gamle og møre. Derfor kan du udskifte tætningslisterne og give dit vindue lidt længere levetid. 

Skift dine vinduer

Har du generelle problemer med utæthed, stigende varmeregninger, dug og de andre problemer beskrevet ovenfor? Så bør du overveje at skifte dine vinduer helt. Vinduer er som skillelinjen mellem det ydre og indre udsat for vind og vejr. Uanset kvaliteten af dine vinduer vil dette på sigt tære på deres isoleringsevne.

Er det gået så vidt, så skal du til at skifte dine vinduer. Dette er ofte en god handel, der tjener sig selv ind i besparelser på varmeregningen. Selvom det kan være lidt af en udgift i starten, så er det det hele værd når du igen sidder i din varme og tørre bolig.

Læs også:

Hvad koster det at skifte vinduer?

Sådan monterer du dine egne vinduer og døre

Nye vinduer forøger boligens værdi

Nye energiruder giver ikke blot et bedre indeklima og besparelser på elregningen, men er også en langsigtet investering i din boligs værdi. Lysindfald og vedligeholdelse er afgørende faktorer, når boligen vurderes på mæglermarkedet. Vær opmærksom på, at ældre vinduespartier typisk har brede karme eller rammeprofiler, og dermed ikke giver det samme lysindfald som nye vinduer fra Klar, hvis slanke profiler og smalle karme sikrer maksimalt lysindfald.

Med nye vinduer fra Klar kan du derfor også få et sundere indeklima og bedre komfort. Dertil kommer herlighedsværdien, der ligger i nyerhvervelsen, samt førnævnte besparelser på varmeregningen.

Er du i tvivl om, hvorvidt dine gamle vinduer trænger til at blive udskiftet, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er fint selv at lave tidligere nævnte visuelle undersøgelser, men ofte kan det være rart og betryggende samtidig at få en fagmand til at gå vinduerne efter i sømmene.

Hos Klar har vi indgående kendskab til vinduesbranchen. Du inviteres til at ringe til vores kundeservice, så kan vi snakke om dine vinduers tilstand og finde den bedste løsning til netop dit hjem i fællesskab.

Newsletter Image
whitebtnarrow
Tilmeld dig nyhedsbrevet - og få 5% extra rabat!