Skal du have nyt vindue, men føler du dig omtumlet over alle de nye begreber?

Når du skal finde dit nye vindue, kan det være en fordel at kende til de forskellige dele. Så kan du nemmere finde ud af om vinduet holder tæt, og lever op til den kvalitet, som du ønsker. Vinduets sammensætning er vigtig for at vinduet holder godt på varmen og bevarer det gode indeklima. Samtidig er det vigtigt du har et solidt vindue, som er robust til al slags vejr. Alle vores vinduer lever op til disse krav (og går gerne et ekstra skridt for den gode kvalitet), men derfor er det alligevel godt at have styr på alle begreberne.

Vinduesdele helt vindue.png

Åben vinduet til ny vinduesviden

Fagfolk kan nemt komme til at overfuse dig med forvirrende begreber, som kan gøre os alle lidt rundtossede en gang i mellem. Hvorfor ikke være på forkant med begreberne, så du aldrig køber katten i sækken? Med det rigtige vindue kan du spare både på varmeregningen og dit energiforbrug, samtidig med at du får et flot vindue, der giver ekstra meget lys.

Hvis du læser videre, bliver du klogere på hvordan de forskellige dele spiller sammen. Så er du sikker på at få den bedste kvalitet og holdbarhed. Samtidig får du styr på, hvad der er vigtigt at være opmærksom på, når du monterer dit nye vindue.

Hvad hedder delene på et vindue?

Vinduer er traditionelt opbygget af:

 • Karm
 • Vinduesrammer
 • Beslag (hængsler)
 • Tætningslister
 • Rude
 • Glaslister
 • Bundglasliste
 • Indvendige greb
 • Lodposter
 • Tværposter
 • Sprosser
 • Profilering
 • Små lukkemekanismer (stormkrog og anverfer)
 • Stjerthage (til at sætte vinduet i spænd)
 • Vandnæse
 • Ventiler (i rammer og karm til at give frisk luft)

Glasliste, vandnæse og lodpost - forstå vinduets opbygning

For at lave et vindue skal vi først og fremmest bruge en vindueskarm. Det er rammen, som fastgøres til muren og har et eller flere vinduesrammer monteret. Du kan vælge en fast ramme, som gør at vinduet ikke kan åbnes, eller du kan vælge et vindue, som kan åbnes.

På vinduet monteres der glaslister af træ og/eller aluminium, som holder glasset fast.
Hvis din bundglasliste er af aluminium vil den være mere modstandsdygtig mod vind og vejr. Er den derimod af træ, skal den vedligeholdes noget oftere, for at være pæn og robust. Du kan let udskifte en bundglasliste til aluminium.

Tværsnit af vinduesdele.png

Se udvalg af vinduer     Se udvalg af døre     

Vinduets opdeling

Når det kommer til selve rudens kvalitet, er vores standard en energirude, da de er bedre isoleret og de sikrer, at du ikke har et energitab. Her er den ‘varme’ afstandsprofil, som ses på illustrationen, med til at sørge for, at der ikke opstår en kuldebro i vinduet, som giver kondens.

På vinduer der er opdelt, ser du lodposter og tværposter, som er en del af karmen. Dannebrogsvinduer og bondehusvinduer er for eksempel opdelt af typisk en lodpost og en tværpost. De trælister, som er på selve ruden, kaldes sprosser, og de er en rent æstetisk opdeling af vinduet. På gammeldags vinduer vil sprosserne være på 19-25 mm, mens sprosser på moderne vinduer er 30-45 mm.

Profilering og tætningslister

Karmen, vinduesrammer og sprosser kan på gammeldags vinduer være profilerede. Profilering får vinduet til at virke mindre, og det kan også give en charme til ældre boliger.

Din tætningsliste er vigtig, idet den lukker mellemrummet mellem ramme og karm, så der ikke kan trænge vand eller luft ind. Derfor har en korrekt montering stor betydning for dit indeklima. Er tætningslisten ikke intakt, får du et utæt vindue, som både giver energispild, højere varmeregning, temperatur svingninger indendørs og træk.

Der placeres også en vandnæse under vinduet, som beskytter mod fugtskader og giver vinduet et flot finish.

Monter selv dine vinduer og døre

Det er let at gøre det selv, når du skal montere dine vinduer. Prøv vores monteringsguide og få et komplet overblik over dit projekt, før du smøger ærmerne op. Vi lover dig, at du ikke nødvendigvis behøver at være familiens handyman, for at få et flot resultat. Har du brug for hjælp, er du altid velkommen til at spørge os til råds.