Du bør nu købe Energimærke A glas i dine nye vinduer. I hvert fald, hvis du vil renovere din helårsbolig. Med det nyeste byggereglement (det som kaldes BR20) er der kommet højere energikrav. Det betyder, at, fra den 1. februar 2021, skal vinduer opfylde kravene for A-mærkning. I vores tilfælde: de skal være med 3-lags glas og have energimærke A. 

Det gælder også, hvis du først skal til at installere dine nye vinduer, men eksempelvis købte dem inden reglen trådte i kraft. Så hvis du har nogle 2-lags glas vinduer stående som endnu ikke er monteret, kan disse ikke monteres i en helårsbolig - medmindre du har fået byggetilladelse tilbage i 2020.

Men det er ikke så værst endda, prøv at læse videre.

 

En energistærk og optimal løsning 

Når du vælger 3-lags glas i vinduer og døre, gavner det både dit varmeforbrug, din pengepung på den lange bane og dit personlige klimaaftryk. 3-lags ruder gør nemlig, at mere varme kan komme ind i dit hjem, mens mindre varme slipper ud. Du kan derfor opleve, at du først behøver at tænde for varmen senere på året, når du skifter til vinduer med 3-lags glas. Du behøver heller ikke at varme lige så meget op.

Derfor er det ikke nok kun at skifte ruderne ifølge BR20

Det er ikke kun glasset, som bestemmer vinduet eller dørens energiklasse. Kulde kan stadig passere igennem rammen, selvom du allerede har 3-lags glas i nogle gamle rammer. Så overvejer du kun at skifte glasset i dine vinduer, til næste år, skal du stadig sikre en højere energibesparelse ifølge kravene.

Et hurtigt overblik over de vigtigste regler fra BR20:

 • Der er nu krav om at dit vindue skal svare til energiklasse 1 eller energimærke A efter årskiftet. Vores 3-lags glas er energimærke A
 • BR20 trådte i kraft d. 1. februar 2021
 • Kravet gælder også ovenlysvinduer, glasydervægge og glastag
 • Reglerne gælder ikke for sommerhuse, fredede- eller bevaringsværdige bygninger. 
 • Følger du ikke kravene, er renoveringen ulovlig. Den kan altså skabe problemer for dig, hvis du engang vil sælge din bolig.
 • Har du fået byggetilladelsen før årsskiftet, kan du dog fortsat installere efter de gamle regler
 • Du må gerne beholde dine eksisterende vinduer og skifte dem ud, når det bliver aktuelt. Se vores tjekliste og find ud af, om det er tid til at skifte.

3-lags glas er også bare bedre

Er du umiddelbart glad og tilfreds med dine 2-lags glas? Så står du jo frit for at beholde dem. Men faktisk er der en god sjat penge at spare, mens du renoverer din bolig. Alene ved at skifte vinduer kan du komme et godt hak op ad på energieffektivitet. Det betyder ret meget, når vi kommer til de kolde måneder.

Trækker det ofte i dit hjem? Også selvom vinduerne og døren er lukket? Så kan det være en god ide at kigge på optimering af din bolig. Med nye vinduer undgår du, at det trækker igennem karmen eller mellem listerne, og du får en jævn varme i hele boligen. Samtidig slipper du for duggede ruder indenfor. 

Det er til gengæld også vigtigt at sørge for et godt indeklima, når du klimaoptimerer. Gamle boliger kan nemlig godt udlufte sig selv – det gør en energioptimeret bolig ikke. Selvom automatisk udluftning lyder smart i teorien, så er det ikke godt, når du ikke selv har kontrol over det. Du skal derfor også tænke mere på dit indeklima, når du energioptimerer ifølge BR20. Men det er i det hele taget en god idé.

Bor du et sted med meget trafikstøj, kan 3-lags vinduer også være med til at give en bedre lydisolering. Er det rigtig slemt, kan du tilvælge lydglas, når du vælger vinduerne.

Fordele ved vores Energi A 3-lags vinduer:

 • Lavere varmetab og bedre energieffektivitet
 • Spar op til flere tusinde kroner årligt på varmeregningen
 • Få en mere sundere bolig, hvor du kun anvender den nødvendige energi
  - uden at gå rundt og små-fryse!
 • Bekæmp de duggede ruder indendørs og kuldebroer
 • Effektiv isolering, der giver dig en behagelig temperatur både på kolde vinterdage og hede tropenætter
 • Din bolig kan stige et niveau i energimærke, som gør at den kan sælges til en mere fordelagtig pris

Så meget kan du spare på varmeregningen

Det kan være svært at gennemskue, hvor meget du egentlig sparer på varmeregningen ved at skifte til 3-lags vinduer. Du ved at dit energiforbrug vil blive lavere, men hvor meget betyder det egentlig i tal? Det giver vi dig et overblik over i vores guide . Da besparelserne kan variere alt efter hvilken slags opvarmning, du bruger, har vi beregnet efter fjernvarme, olie, el og gas.

Derudover er det med BR20 blevet et krav, at du skal energioptimere, når du renoverer din bolig. Så vi har ikke så meget valg længere. Men som sagt, det er ikke så værst endda. Vi kommer alle til at vinde på det!

Har du brug for vejledning?

Der er mange forskellige slags vinduer at vælge mellem, og de har hver deres egenskaber. Her skal du både kigge på funktionalitet og hvad der vil se flottest ud til din bolig.

Vi har lavet en tjekliste til dig, som gør det lettere at vælge de helt rigtige vinduer til at fuldende dit hjem. Husk at vi sidder klar i kundeservice, hvis du har spørgsmål.