-60% UDSALG
En vejledning til tætning og fugning af vinduer image

En vejledning til tætning og fugning af vinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Som enhver boligejer sandsynligvis ved, er vinduer både det æstetiske indgangspunkt for lys i hjemmet og den primære kilde til mulig luftudveksling mellem indendørs og udendørs. Mens trævinduesrammer tilbyder tilstrækkelig isolering, kan eventuelle huller omkring deres grænser kompromittere deres effektivitet. 

Ikke alene vil disse områder tillade luftlækage ind og ud af dit hjem, men de kan også tillade vandindtrængning, hvilket resulterer i beskadigelse og eventuel forringelse af dine trævinduesrammer. Enhver fugt, der får lov at have længerevarende kontakt med træoverflader, vil i sidste ende forårsage råd i træet og bidrage til nedbrydning af vinduerne.

Måder at stoppe hullerne på

Det skal ikke kræve mere overbevisning at forstå, at regelmæssig inspektion af dine trævinduer for huller eller revner, der er dannet omkring dem, vil være din tid og dine penge værd i det lange løb.

Tip

Når du skal inspicere dine vinduer bør du gøre det ved sæsonskifter - som lige før den tunge vinter indhyller landet i frost, eller lige før foråret giver verden liv igen.

Forsegling af ethvert indgangspunkt for luft omkring dine vinduer hjælper med at beskytte mod varmetab og vandskader. Nogle metoder, der bruges til at stoppe luftudskiftningen, er:

 • Stormvinduer – Dette ekstra vindueslag kan monteres sæsonmæssigt og dækker hele vinduesfladen og beskytter dermed eventuelle mellemrum.

 • Vejrafisolering - Ofte brugt omkring døre, dette klæbende produkt kan også påføres den nederste ramme på vinduer, der kan åbnes for at lukke revnen, hvor luft eller vand kan trænge ind.

 • Fugemasser og fugebånd – Påføring af denne type produkt omkring vinduesrammer af træ er en enkel og effektiv måde at stoppe eventuelle huller på.

Kvalitets fugning

At vælge den korrekte fugemasse til tætning af trævinduer er nøglen til langsigtet succes for et sådant projekt. Træ er et åndbart, porøst materiale, så det er afgørende at bruge en fugemasse, der kan etablere et godt greb på denne type overflade. 

De to primære typer fugemasse, der bruges til udvendige job som tætning af trævinduer, er silikone og polyurethan. Du kan også få det bedste af begge verdener i en byggefuge. Silikone fugemasse er en ekstremt holdbar løsning, der ofte varer 10-20 år, ifølge Calfeutrage Apex Caulking, og er meget fleksibel i sin anvendelse. Den tørrer på få minutter, er fuldstændig vandtæt og modstår smuldring med temperaturudsving. Selvom det typisk er tilgængeligt i et par forskellige nuancer, er en ulempe ved silikonefuge dens manglende evne til at blive malet over.

Til denne funktion vil du måske foretrække en PU-fugemasse, som både kan trimmes og males over. Den tilbyder også en vejrbestandig forsegling, der forbliver intakt, når den udsættes for temperaturændringer, men som har en tendens til at have en kortere levetid.

5 nemme trin til fugning

Forsegling af trævinduer med en velvalgt fugemasse er et ligetil boligforbedringsprojekt, som de fleste husejere kan udføre selv. Lad os gennemgå de fem enkle trin:

 1. Pas på mellemrummet – fjern alt gammelt tætningsmateriale med en spartel eller et silikonefjernelsesprodukt for at sikre et rent underlag til påføring.

 2. Fyld den op – før du påfører fugemasse, vil du gerne være sikker på, at mellemrummet er fyldt med et isolerende materiale, der er skubbet dobbelt så dybt ind som selve mellemrummet.

 3. Tape det af – brug malertape langs vinduesrammen for at få en ren kant med din fugemasse.

 4. Tegn linjen – påfør fugemassen i en kontinuerlig bevægelse ned langs vinduesrammen med jævnt tryk.

 5. Glat det ud – ved hjælp af en fugtet finger, en isterning eller passende værktøj, glat fugemassen ud for at sikre, at den fylder hele mellemrummet, før den sætter sig. Når det er tørret, kan du trække tapen af ​​og beundre dit færdige arbejde.

Tip

For at øge dine chancer for succes, når du fuger - så bør du sikre dig at overfladen på dine trævinduer er så glat som muligt. Så vil fugemassen hæfte bedre på. Det kan betyde du skal fjerne allerede eksisterende løs maling og slibe såvel som at udfylle eventuelle huller.

Almindelige faldgruber

Selvom fugning af trævinduer er et relativt nemt projekt at gennemføre, som kan tilføje betydelig værdi til dit indeklima, kan nogle almindelige fejl, som folk har tendens til at begå, kompromittere resultatet. Sørg for at undgå disse typiske fejltrin:

 • Brug af den forkerte fugemasse – valg af den forkerte fugemasse kan forringe kvaliteten af ​​dit arbejde, så sørg for at følge vores anbefalinger ovenfor. 

 • En uforberedt arbejdsflade – hvis du springer over at rense den gamle fugemasse, før du påfører den nye, risikerer du at fugen ikke kan hæfte sig ordentligt på og isolere.

 • Mangel på fugepistol – fugepistoler er et nødvendigt værktøj i denne proces, da de hjælper med at sikre et jævnt, ensartet tryk i påføringen; sørg for at holde tætningen i en 45-graders vinkel i forhold til mellemrummet, der skal udfyldes.

 • Påføring af for meget produkt – du kan blive fristet til bare at sprøjte så meget fugemasse i som nødvendigt for at udfylde hullerne, men hvis de er større end 1-2 cm brede eller dybe, er det bedst først at fylde med et andet materiale før du topper med fugemasse .

 • Du springer over at udjævne – det er vigtigt at fuldføre det sidste trin med at udglatte fugemassen for at sikre, at den udfylder hullet og resulterer i et pænt, professionelt udseende.

Hvad kan jeg ellers gøre?

Tætning af trævinduer på denne måde kan være med til at sikre, at så lidt luft som muligt overføres mellem inde og ude i dit hjem. Maling af trævinduer er endnu et vigtigt skridt i at beskytte dem på lang sigt og maksimere deres levetid.

Hvis du i stedet overvejer at udskifte ældre trævinduer i dit hjem, så læs her om, hvordan du selv monterer vinduer for at hjælpe med at holde omkostningerne nede.

FAQs

 • Hvad er den bedste fugemasse til trævinduer?

Den bedste fugemasse til trævinduer er et tætningsmateriale af silikone eller polyurethan, der giver holdbarhed og fleksibilitet og beskytter mod al slags vejr. Dette sikrer, at der kommer minimalt med luft og vand i kontakt med dine vinduesrammer af træ.

 • Hvordan holder du trævinduer fra at rådne?

For at undgå at trævinduer rådner, skal du sikre dig, at vand ikke kommer i kontakt med karmene i længere tid. Dette kræver tætning af eventuelle huller, der kan have dannet sig omkring rammerne med et vejrbestandigt tætningsprodukt.

 • Skal du tætne omkring trævinduer?

Ja, det kan varmt anbefales at tætne omkring trævinduer for at forhindre, at der opstår vandlækager og beskadiger trærammerne. Træ er et åndbart, porøst materiale, så der skal bruges den korrekte fugemasse, som vil klæbe til denne type overflade.