3-lags-glas vs. 2-lags-glas image

3-lags-glas vs. 2-lags-glas

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Et af de vigtigste spørgsmål at besvare, når du skal vælge nye vinduer til dit hjem, kan være, hvor mange lag glas du skal investere i. Selvom helårsboliger har et lovkrav om at få installeret 3-lags-glas, så er der mange der alligevel løber chancen og sparer. Men i denne artikel får du sandheden råt for usødet om forskellene på de to slags vinduer.

Byggegrundlag

Før vi går videre, skal vi gennemgå forskellen mellem 2- og 3-lags-glas:

  • 2-lag: Fungerer ved at indfange et lag gas mellem to glasskiver.

  • 3-lag: Har en tredje glasplade i midten, der fungerer som en ekstra barriere.

Hvad der betyder mest

Som du kan se nedenfor, har hver type vindue sine egne klare fordele. Det kommer an på, hvilke fordele du prioriterer som boligejer.

2-lags-vinduer3-lags-vinduer
Mindre dyrtLavere U-værdier = bedre varmeisolering
Lettere vægtMere ensartet intern temperatur i hjemmet
Reduceret miljøpåvirkning i produktionenLavere energiregninger
Minimalt bedre lydisoleringMindre energispild = mindre Co2-aftryk
Større solindfald tilladtEt ekstra lag af sikkerhed i hjemmet
Bedre evne til at minimere kondensering

Termiske fordele

Vinduers termiske ydeevne måles i U-værdier - en indikator for varmetab, hvor lavere tal indikerer en bedre varmeisolering.

Moderne termoruder med 2-lags-glas kan typisk opnå U-værdier på omkring 1,3-1,5 W/m2K. Gammeldags vinduer med 2-lags-glas har derimod U-værdier tættere på 3,0 W/m2K.

Vinduer med 3-lags-glas har normalt en U-værdi tættere på 0,8 W/m2K. Hvis dit hovedmål er at skabe en strukturel skal med høj ydeevne er 3-lags-glas et smart valg. Klars 3-lags-glas-vinduer har en fremragende termisk ydeevne og kan opnå U-værdier på helt ned til 0,7 W/m2K - blandt de laveste niveauer på markedet.

Komfortabelt boligmiljø

De bedre varmeisolerende egenskaber ved 3-lags-glasvinduer kan også bidrage til en mere ensartet indre temperatur i hele boligen.

Selv om moderne vinduer kan levere fremragende termisk ydeevne, kan de ikke matche den termiske effektivitet som solide, velisolerede vægge giver. Udsving i varmetabet på tværs af solide vægge og glaspartier reduceres betydeligt, når du installerer 3-lags-glas. I sidste ende eliminerer du kulde samt træk og skaber et mere behageligt boligmiljø som følge heraf.

Langsigtet indvirkning på din pengepung og planeten

Den overlegne energieffektivitet ved 3-lags-glas vil næsten altid resultere i lavere månedlige varmeregninger, hvilket med tiden kan give betydelige besparelser på din bankkonto. Men da anskaffelsesomkostningerne for 3-lags-glas typisk er 10-20 % højere end for 2-lags-glas, kan det tage flere år at få investeringen indtjent. Jo før du vælger 3-lags-glas, jo større økonomisk fordel vil du derfor opnå i det lange løb.

På samme måde vil dit hjem blive meget mere miljøvenligt med en 35% reduktion af varmetabet ved at installere vinduer med 3-lags-glas, hvilket vil mindske dit fremtidige CO2-aftryk. Fremstilling af vinduer med 3-lags-glas kræver mere materiale og medfører derfor højere energiomkostninger i starten, men denne engangsvirkning vil blive tjent hjem på lang sigt ved et lavere energiforbrug og derved energiudledning.

Andre veje til varmeeffektivitet

Materiale af ramme

Træ- eller træ/alu af høj kvalitet (med træ på indersiden og en aluminiumsplade på ydersiden) er mindre varmeledende,  hvilket betyder, at de vil holde mere varme inde i hjemmet end rammer, der udelukkende er lavet af aluminium eller PVC. Alle Klars trævinduer er fremstillet af træ, der stammer fra FSC-certificerede skove, hvilket viser en yderligere forpligtelse over for vores planet.

Særlige overfladebehandlinger

De indre og ydre lag af Klars 3-lags-glas-vinduer og døre har en lavemissionsbelægning. Dette reducerer varmestråling på overfladen betydeligt og reflekterer samtidig varmen tilbage i rummet.

Gasfyldninger

En anden måde at øge specifikationerne for dine vinduer på er at vælge et produkt med en inert gasfyldning. Klars trelagsglas er udstyret med en argonfyldning mellem hver enkelt glasrude. Argon er tungere end luft, hvilket betyder, at varmeudvekslingen mellem ruderne reduceres, når det er koldt på den ene side og varmt på den anden.

Overvejelser om hele huset

Uanset om din prioritet er varmeeffektivitet, miljøpåvirkning, omkostninger eller noget andet, er det klogt at sætte sig ind i vores komplette liste over fordele ved tre-lags-glas.

Der er også måder, hvorpå du kan afveje fordele og ulemper ved tre-lags-glas og to-lags-glas. Overvej for eksempel hvor mange ruder dit hjem skal have. Store glasarealer er svage punkter for at lade varmen sive ud. Installation af vinduer eller døre med 3-lags-glas, især i områder med ruder fra gulv til loft, kan derfor have en stor betydning for husets samlede termiske ydeevne.

Overvej også, om der er behov for opgraderinger af husets struktur. Det nytter ikke meget at investere i højteknologiske vinduer med tre-lags-glas, hvis der alligevel går dyrebar varme tabt via et dårligt isoleret tag eller en dårligt isoleret væg. De bedste resultater opnås ved at anlægge en holistisk tilgang til byggeriet ved at være opmærksom på hele den strukturelle skal (snarere end blot vinduerne).

Mix og match

Du kan også være i stand til at indarbejde forskellige typer glas i forskellige områder af dit hus og udnytte fordelene ved hver enkelt type glas. Bemærk dog, at helårsboliger lovmæssigt skal bruge 3-lags-glas (altså vinduer, med en god nok certificering).

På den solrige sydlige side af dit hus kan du f.eks. vælge at indbygge 2-lags-glas for at maksimere solindfaldet. På den køligere, nordlige side af ejendommen kan du vælge 3-lags-glas for at holde varmen mere effektivt inde.

Ofte stillede spørgsmål

Er 3-lags-glas bedre end termoruder?

3-lags-glas har visse fordele i forhold til 2-lags-glas, især når det drejer sig om varmeeffektivitet. Vinduer med 3-lags-glas er også mere sikre og minimerer risikoen for kondensdannelse. 2-lags-glasvinduer har andre fordele, f.eks. en lavere anskaffelsespris og et lettere produkt.

Hvad er ulemperne ved 3-lags-glasruder?

Ulemperne ved 3-lags-glas er de øgede omkostninger, det tungere produkt, den større indvirkning på produktionen, potentiel støjforurening og mindre solindfald. Nogle af disse kan dog modvirkes med forskellige glastyper eller belægninger.

Kan det betale sig at få 3-lags-glasrude?

Dette er et meget omdiskuteret emne, da prisen for 3-lags-glasruder generelt anslås at være 10-20 % højere end 2-lags-glasruder. Men den øgede energieffektivitet er ca. 20-30%, og jo flere vinduer der installeres, jo større er den endelige fordel. Læs mere om det er det værd

Newsletter Image
whitebtnarrow
Tilmeld dig nyhedsbrevet - og få 5% extra rabat!