3-lags-vinduer

Lars Johansson Author Photo
Skrevet af Lars Johansson22.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Et af de vigtigste spørgsmål at besvare, når du skal vælge nye vinduer til dit hjem, kan være, hvor mange lag glas du skal investere i. Selvom helårsboliger har et lovkrav om at få installeret 3-lags-glas, så er der mange, der alligevel løber risikoen og sparer på denne post. Er du i overvejelsesfasen med valg af 2-lags-vinduer eller 3-lags-energiruder? Læs med i indlægget her, hvor vi giver dig sandheden råt for usødet om forskellene på de to slags vinduer.

Forskel på 2-lags- og 3-lags-glas

Når det kommer til valg af vinduer til dit hjem, er glastype en afgørende faktor, der har noget at sige for særligt energieffektiviteten. Valgmulighederne står mellem 2- eller 3-lags-vinduer, og her kan vi med det samme afsløre, at de adskiller sig væsentligt i deres byggegrundlag og funktioner.

2-lags-vinduer

2-lags-vinduer består af to glaslag adskilt af en luftlomme eller en lavemissionsbelægning mellem to glasskiver. Selvom denne type vinduer giver nogen isolering, er 2-lags-vinduer generelt mindre energieffektive end 3-lags-vinduer. De kan dog sagtens reducere varmetab og trække mindre kulde ind i dit hjem sammenlignet med ældre enkeltlagsvinduer.

Som vi nævnte indledningsvist, er 2-lags-vinduer som udgangspunkt billigere end deres 3-lags-modstykker, hvilket gør dem til et godt valg for budgetbevidste forbrugere. Derudover er 2-lags-vinduer generelt lettere vægtmæssigt sammenlignet med 3-lags-vinduer, hvilket gør dem lettere at montere og velegnede til installation i ældre bygninger eller steder, hvor der er specifikke vægtbegrænsninger for vinduerne.

3-lags-glasvinduer

3-lags-vinduer har, som modstykke til 2-lags-vinduer, en tredje glasplade i midten, der fungerer som en ekstra barriere. Disse vinduer er kendt for deres enestående isoleringsevne med et betydeligt reduceret varmetab – det giver dem både en bedre energimærkning sammenlignet med 2-lags, ligesom det hjælper til opretholdelsen af et mere konstant indendørsklima uden kuldebroer og træk, hvilket resulterer i lavere energiforbrug og dermed lavere varmeregninger. Og netop på grund af disse forbedrede isoleringsegenskaber er 3-lags-vinduer dyrere end 2-lags-vinduer. Derudover giver 3-lags en bedre lydisolering end 2-lags-vinduer, hvorfor de er særdeles velegnede til boliger i støjende områder. 

Få overblik over fordelene: 2-lags-vinduer og 3-lags-termoruder

Som du kan se nedenfor, har hver type vindue sine egne klare fordele. Hvilken type vindue du bør vælge, kommer helt og aldeles an på, hvilke fordele du prioriterer som boligejer.

2-lags-vinduer3-lags-vinduer
Mindre dyrtLavere U-værdier = bedre varmeisolering
Lettere vægtMere ensartet intern temperatur i hjemmet
Reduceret miljøpåvirkning i produktionenLavere energiregninger
Minimalt bedre lydisoleringMindre energispild = mindre CO2-fodaftryk
Større solindfald tilladtEt ekstra lag af sikkerhed i hjemmet

Termiske fordele

Vinduers termiske ydeevne måles i U-værdier, som er en indikator for varmetab, hvor lavere tal indikerer en bedre varmeisolering. Moderne termoruder med 2-lags-glas kan typisk opnå U-værdier på omkring 1,3-1,5 W/m2K, hvor gammeldags vinduer med 2-lags-glas har U-værdier tættere på 3,0 W/m2K. Vinduer med 3-lags-glas har normalt en U-værdi tættere på 0,8 W/m2K. Hvis dit hovedmål er at få energieffektive vinduer med høj ydeevne, er 3-lags-glas et smart valg. Klars 3-lags-glasvinduer har en fremragende termisk ydeevne og kan opnå U-værdier på helt ned til 0,7 W/m2K – hvilket er blandt de laveste niveauer på markedet.

Komfortabelt boligmiljø

De bedre varmeisolerende egenskaber ved 3-lags-glasvinduer kan også bidrage til en mere ensartet temperatur i hele boligen. Selv om moderne vinduer kan levere fremragende termisk ydeevne, kan de dog ikke matche den termiske effektivitet som solide, velisolerede vægge giver. Dog vil udsving i varmetabet på tværs af solide vægge og glaspartier reduceres betydeligt, når du installerer 3-lags-glas. I sidste ende eliminerer du altså kulde samt træk og skaber et mere behageligt boligmiljø som følge heraf.

Langsigtet indvirkning på din pengepung og planeten

Den overlegne energieffektivitet ved 3-lags-glas vil næsten altid resultere i lavere månedlige varmeregninger, hvilket med tiden kan give betydelige besparelser på din bankkonto. Men da anskaffelsesomkostningerne for 3-lags-glas typisk er 10-20 % højere end for 2-lags-glas, kan det tage mange år at få investeringen indtjent. Man kan derfor sige, at jo tidligere du anskaffer dig 3-lags-glas, desto større økonomisk fordel vil du kunne opnå. 


Foruden de økonomiske besparelser vil dit hjem blive meget mere miljøvenligt, og faktisk kan du opnå 35 % reduktion af varmetabet ved at installere vinduer med 3-lags-glas, hvilket vil mindske dit fremtidige CO2-aftryk. Fremstillingen af vinduer med 3-lags-glas kræver mere materiale og høje energiomkostninger, men dette vil udlignes med energibesparelserne på lang sigt.

Andre veje til varmeeffektivitet

Rammemateriale på vinduer 

Træ- eller træ/alu af høj kvalitet (med træ på indersiden og en aluminiumsplade på ydersiden) er mindre varmeledende,  hvilket betyder, at de vil holde mere varme inde i hjemmet end vinduesrammer, der udelukkende er lavet af aluminium eller PVC. Alle Klars trævinduer er fremstillet af træ, der stammer fra FSC-certificerede skove, hvilket gør dem til et klimavenligt valg.

Særlige overfladebehandlinger

De indre og ydre lag af Klars 3-lags-vinduer og -døre har en lavemissionsbelægning. Dette reducerer varmestråling på overfladen betydeligt og reflekterer samtidig varmen tilbage i rummet.

Gasfyldninger

En anden måde at øge specifikationerne for dine vinduer på er at vælge et produkt med en indre gasfyldning. Klars trelagsglas er udstyret med en argonfyldning mellem hver enkelt glasrude. Argon er tungere end luft, hvilket betyder, at varmeudvekslingen mellem ruderne reduceres, når det er koldt på den ene side og varmt på den anden.

Overvejelser om hele huset

Uanset om din prioritet er varmeeffektivitet, miljøpåvirkning, omkostninger eller noget andet, er det klogt at sætte sig ind i den komplette liste over fordele ved tre-lags-glas, som vi tidligere oplistede i dette indlæg. 

Der er også andre måder, hvorpå du kan afveje fordele og ulemper ved tre-lags-glas og to-lags-glas. Overvej for eksempel, hvor mange ruder dit hjem skal have. Store glasarealer er svage punkter for at lade varmen sive ud. Installation af vinduer eller døre med 3-lags-glas, især i områder med ruder fra gulv til loft, kan derfor have en stor betydning for husets samlede termiske ydeevne.

Overvej også, om der er behov for opgraderinger af husets struktur. Det nytter ikke meget at investere i højteknologiske vinduer med trelagsglas, hvis der alligevel går dyrebar varme tabt via et dårligt isoleret tag eller en dårligt isoleret væg. De bedste resultater opnås ved at anlægge en holistisk tilgang til byggeriet ved at være opmærksom på hele den strukturelle skal (snarere end blot vinduerne).

Kombination af 2-lags- og 3-lags-glas 

At kombinere 2-lags- og 3-lags-vinduer i forskellige områder af dit hus kan være en klog strategi for at maksimere fordelene ved hver type og opnå en optimal energieffektivitet og komfort. Det giver dig mulighed for at tilpasse dine vinduer til de specifikke krav og udfordringer, hvert område af dit hus kan have. For eksempel kan du overveje at installere 3-lags-vinduer i områder af dit hus, der er mest udsat for koldt vejr og træk, såsom nordvendte facader eller værelser med store vinduesarealer. Disse områder vil drage fordel af den ekstra isoleringsevne og bidrage til at holde varmen inde om vinteren og kulden ude om sommeren. Dette kan føre til betydelige energibesparelser og forbedret komfort. På den anden side, i områder, hvor energibehovet er lavere, eller hvor du måske ønsker mere naturligt lys, kan 2-lags-vinduer være et godt valg. For eksempel i sydvendte rum eller i rum, hvor der er mindre udsættelse for ekstreme vejrforhold. 2-lags-vinduer giver stadig god isolering og kan give dig mulighed for at nyde dagslys uden at overkompensere med ekstra isolering.

Med dette sagt skal du dog huske, at helårsboliger lovmæssigt skal bruge 3-lags-glas.

Evaluering af hjemmets samlede energieffektivitet og struktur

Valget mellem 2-lags- og 3-lags-vinduer afhænger ikke kun af glastyperne, men også af husets samlede isoleringsevne og struktur. Før du træffer en beslutning, bør du overveje en professionel evaluering af dit hjem for at bestemme dets energibehov og om nødvendigt udføre opgraderinger, såsom forbedret isolering, tætning af utætheder og modernisering af eksisterende vinduesrammer.

Ved at tage hensyn til både glastyper og husets samlede energieffektivitet kan du opnå den bedst mulige balance mellem komfort, energibesparelse og investeringsværdi for dit hjem. Det kan også bidrage til at reducere din langsigtede energiregning og gøre dit hjem mere behageligt året rundt.

Variation i energibesparelser med 3-lags-glas

Energibesparelserne, du opnår ved at skifte til 3-lags-glas, kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder opvarmningsformen i dit hjem. Det er vigtigt at tage højde for disse faktorer, når du evaluerer de økonomiske fordele ved at investere i 3-lags-vinduer.

Hvis dit hjem opvarmes med elektricitet eller olie, vil energibesparelserne ved at skifte til 3-lags typisk være betydelige. Disse opvarmningsformer er ofte dyrere, og 3-lags-vinduer hjælper med at bevare varmen bedre, hvilket resulterer i markante besparelser på opvarmningsomkostningerne. Hvis du derimod har fjernvarme eller en anden mere omkostningseffektiv opvarmningsmetode, kan energibesparelserne være mindre udtalte, men stadig værdifulde. Selvom besparelserne måske ikke er lige så store som i andre tilfælde, vil du stadig nyde godt af en mere energieffektiv bolig og de potentielle miljømæssige fordele.

FAQ

Er 3-lags-glas bedre end termoruder?

3-lags-glas har visse fordele i forhold til 2-lags-glas, især når det drejer sig om varmeeffektivitet. Vinduer med 3-lags-glas er også mere sikre og minimerer risikoen for kondensdannelse. 2-lags-glasvinduer har andre fordele, f.eks. en lavere anskaffelsespris og et lettere produkt rent vægtmæssigt.

Hvad er ulemperne ved 3-lags-glasruder?

Ulemperne ved 3-lags-glas er de øgede omkostninger, det tungere produkt, den større indvirkning på produktionen, potentiel støjforurening og mindre solindfald. Nogle af disse kan dog modvirkes med forskellige glastyper eller belægninger.

Kan det betale sig at få 3-lags-glasrude?

Dette er et meget omdiskuteret emne, da prisen for 3-lags-glasruder generelt anslås at være 10-20 % højere end 2-lags-glasruder. Men den øgede energieffektivitet er ca. 20-30 %, og jo flere vinduer der installeres, jo større er den endelige fordel. Først og fremmest kan 3-lags-vinduer betydeligt forbedre din boligs energieffektivitet. Den ekstra isoleringsevne hjælper med at bevare varmen om vinteren og køletemperaturen om sommeren. Dette resulterer i lavere opvarmnings- og køleomkostninger året rundt. Over tid kan disse besparelser på energiregninger opveje den initiale meromkostning for vinduerne. Desuden reducerer den øgede energieffektivitet dit hjems CO2-aftryk. Dette er ikke kun godt for miljøet, men kan også føre til potentielle økonomiske fordele i form af lavere afgifter og incitamenter fra myndighederne til at vælge miljøvenlige løsninger, for slet ikke at tale om den værdiforøgelse en sådan investering gør for din bolig. Endelig skal det bemærkes, at 3-lags-glas ofte har en længere levetid end 2-lags-glas. Dette betyder, at du kan forvente mindre vedligeholdelse og udskiftning over tid, hvilket igen kan spare dig for yderligere omkostninger. Læs mere her om 3-lags-glas er det værd.