I dette blogindlæg kigger vi nærmere på en særlig type vinduer, som i stigende grad vælges til både nybyggeri og renovering. 3-lagsvinduer har nemlig en række fordele, som gør dem attraktive til både ældre og nyere boliger. Nedenfor kan du blive klogere på den moderne vinduestype, som flere og flere vælger til deres hjem.

Generelt gælder det, at du får den bedste isoleringsevne med energiruder med 3-lags glas. Det inderste og yderste lag glas er belagt med en lav-emissionsbelægning, der reducerer varmeudstrålingen på overfladen markant. Samtidig reflekteres en del af varmen tilbage i rummet. For at mindske varmetabet yderligere, er der anvendt gas – i from af argon – mellem glassene. Argon har nemlig den fordel, at gasarten er tungere end luft, og dermed mindsker den cirkulation, der opstår i en rude, som er kold på den ene side og varm på den anden.

varmetabet_yderligere.png

Hvor og hvornår kan det imidlertid bedst svare sig at vælge 3-lagsvinduer til dit hjem?

Som en tommelfingerregel kan det være en god idé at vælge forskellige typer ruder, alt efter hvilken vej facaden vender. Ekstra isolerende ruder, som 3-lags vinduer, vil være mere oplagte på nord-, vest- og østvendte facader end på sydvendte facader, hvor det er af afgørende betydning at lukke så meget lys og varme ind som muligt.

Hvis vinduerne i dit hus i det store hele er tætte og i god stand, kan du energiforbedre ved at udskifte ældre termoruder med nye energitermoruder. Det er billigere og lettere end at skulle skifte hele vinduet ud, og det vil desuden forbedre din boligs isolering.

En gammeldags termorude har en U-værdi på omkring 3, mens en 2-lags energirude er på 1,1. Et moderne 3-lags Klarvindue, derimod, har en U-værdi på 0,7, hvilket er blandt de laveste niveauer på markedet, når det gælder isoleringsevne.

Ønsker du at gøre en positiv forskel ift. din varmeregning, er 3-lags vinduer således et godt sted at starte. Særligt i store faste partier, som fx går fra gulv til loft, kan du med fordel isætte en 3-lags energirude. Det samme gælder, hvis du bor ud til en stærkt trafikeret vej eller en togbane, såvel som hvis du bor i et industriområde, eller i nærheden af en lufthavn. Blandt 3-lags vinduets fordele er nemlig også, at det er støjdæmpende.

stærkt_trafikeret.png

Den mest effektfulde lydisolering får du med 3-lags ruder, hvor glassene har forskellig tykkelse, og hvor afstanden imellem dem ligeledes er forskellig. Den bedste dæmpning opnås, hvis du kombinerer 3-lags med støjdæmpende glas, der er behandlet på en sådan måde, at vinduet dæmper op til 34 (-2;-6) dB. 

Der er altså flere ting, man med fordel kan tage med i overvejelserne, inden man vælger sine nye 3-lags vinduer. For nogle kan det være en decideret uoverskuelig opgave at finde frem til den helt rigtige vindues- og rudeløsning til hjemmet. Uanset hvad, er du meget velkommen til at søge hjælp og rådgivning hos os. Vi tilbyder at kigge nærmere på din bolig – og at guide dig – så du får en skræddersyet løsning, der vil tage sig bedst muligt ud og udgøre en bæredygtig investering.