Er du bekymret for dine termoruder? image

Er du bekymret for dine termoruder?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis dit hjem har vinduer fra efter ca. 1980, skal du betragte dig selv som heldig, da chancerne er gode for, at de er termoruder, mere specifikt 2- eller 3-lags-glas. Termoruder giver typisk mindst en halvering af varmetabet i forhold til de gammeldags enkeltlagsglas og bidrager væsentligt til et mere komfortabelt og energieffektivt hjem. 

Den nemmeste måde at afgøre, hvilken type vinduer dit hus er udstyret med, er ved et hurtigt visuelt tjek. 2-lags-glas betyder bogstaveligt talt to ruder, så du vil se denne type konstruktion med et lille mellemrum til luft imellem. Luftspalten indeholder typisk en type stillestående gas, der ikke leder varme, som argon, for at hjælpe med at isolere hjemmet.

Krydssnit af et 3-lags vindue

Årsager til fejl

Den primære årsag til fejl i termoruder er den eventuelle forringelse af de tætningsmidler, der bruges til at konstruere denne type vindue. De to glasruder er typisk forbundet med vinduesrammen med en polymerblanding, der er gennemtrængelig for damp og til sidst vil bryde ned, hvilket tillader luftlækage. 

Mere åbenlyst og synligt kan skader på vinduesruderne, såsom revner, skår og hakker, også resultere i nedbrydning af termoruder.

Tegn på, at du har et problem.

Du kan dog ikke altid se så tydelige tegn på vinduesproblemer. Mange af indikatorerne for ødelagte termoruder er mere svære at opdage. Her er en oversigt over, hvad du skal kigge efter, når du tester dine termoruder:

 • Kondens

 • Mærkbar træk

 • Højere energiregninger

 • Vinduet binder

 • Strukturel alder

 • Synlige defekter

Kondensering

Dette er et af de store tegn på potentielle vinduesproblemer, men skal vurderes korrekt. Oplever du for eksempel kondens på ydersiden af ​​dine vinduer, er det et godt tegn på, at dine vinduer fungerer korrekt og gør et fremragende stykke arbejde med at holde varmen inde og kold luft ude.

Men hvis du bemærker dug eller værre, vand der samler sig mellem de to ruder i dit vindue, er dette en advarselslampe der blinker og viser, at termoruden er svigtet. Skimmelsvamp i mellemrummet er også en advarsel om, at der sker kondens, selvom du måske ikke altid ser det.

Disse spor afslører, at varm, fugtig luft inde i dit hjem siver ind i gashulen, og at den ikke længere er ordentligt forseglet. Termoruder indeholder et tørremiddel, der er designet til at absorbere fugt og forhindre kondens i at opstå. Hvis forseglingen er brudt, vil denne funktionalitet til sidst ophøre.

Mærkbar træk

Hvis du har mærket fornemmelsen af ​​svage vindstød gennem huset, især i nærheden af ​​dine vinduer, og især på blæsende dage, er det også et tegn på, at dine termoruder ikke længere fungerer optimalt.

Højere energiregninger

Dette kan være svært at fastslå, især i disse tider med stigende energipriser. Alligevel kan konsekvent højere energiregninger også være et fingerpeg om, at mere varme går tabt fra dine vinduer. Det kan være nyttigt at sammenligne mængden af ​​watt du bruger månedligt i stedet for blot de samlede omkostninger, som vil svinge med ændringer i energipriserne.

Vinduet binder 

Hvis dit vindue er blevet stadig sværere at åbne eller lukke, kan det også være et tegn på fejl i enheden. Hvis fugemasserne eller glasset er begyndt at blive forringet, vil dette tillade fugt at trænge ind mellem ruderne og kan i sidste ende føre til vridning eller bøjning af trærammen. 

Alder på vinduerne

Som nævnt tidligere, hvis dit hjem eller vinduerne i det er over en vis alder, kan det være tid til at vurdere, om termoruder virker for dig. Termoruder har en forventet levetid på i hvert fald 15-20 år afhængig af vindueskvalitet, vejrforhold og pleje. Hvis du ved, at dine vinduer nærmer sig denne milepæl, kan dette være endnu en advarsel om potentielle problemer forude.

Har du købt træ/alu vinduer som dem Klar fører, så kan du være vis om en lang holdbarhed og levetid selv med meget lidt pleje.

Synlige defekter

Slutteligt er der de mere tydelige markører for skader på dine vinduer. Det kan være synligt revnede forseglinger eller vand, der lækker ind. Her bør alarmklokkerne ringe for dig. Tjek først, at der ikke er blokeringer i afløbselementer, og begynd derefter at vurdere potentielle leverandører for udskiftningsvinduer, som Klar.

Hjemmetest, du kan prøve

Nogle gange kan det være vanskeligt at bekræfte mere subtile vinduesfejl, som forringelse af tætningen. Så her er nogle tests, enhver husejer kan udføre:

 1. Brændtest - Ved blot at tænde en tændstik foran vinduet kan du se, hvordan flammen bevæger sig. Det kan afsløre om vinduet trækker, selvom det måske ikke er mærkbart. Du kan også bruge et stearinlys eller en røgelsespind og omhyggeligt notere dig, hvordan røgen bevæger sig.

 2. Træk gardinet for – Prøv at hænge et gennemsigtigt, letvægtsgardin hen over vinduet og noter igen eventuelle små bevægelser forårsaget af træk, der kommer ind i hjemmet.

 3. Lad der være lys – Vent til det bliver mørkt, gå udenfor og få nogen til at stå indenfor og skinne med en lommelygte mod vinduet. Hvis du kan se nålestik af lys slippe ud rundt om vinduet, så er der tydelige utætheder.

 4. Termisk kamera – At have adgang til et infrarødt kamera kan også afsløre hot spots fra vinduer. Hvis vinduesområderne ser gule, orange, røde eller hvide ud, når kameraet er rettet mod dem udefra, sker der et betydeligt varmetab, mens grønne eller blå farver indikerer stærk ydeevne.

Skulle disse test af termoruder eller dine egne observationer afdække problemer med dine vinduer, så er det tid til at henvende sig til en leverandør som Klar for at se, hvilke nye typer vinduer der passer ind i dit hjem.

FAQs

 • Kan du teste termoruder?

Ja, sammen med omhyggelig observation er der et par simple tests, som enhver boligejer kan prøve for at afgøre, om dine termoruder fungerer optimalt. Du kan bruge røg, gardiner, en lommelygte eller et termisk kamera til at hjælpe dig med din vurdering.

 • Hvordan ved jeg, om mine termoruder er sprængt?

Der er nogle afslørende tegn på sprængte termoruder, såsom kondens mellem glasruderne og/eller mærkbar træk. Andre mere subtile indikatorer kunne være højere energiregninger, problemer med at betjene vinduer og generel høj vinduesalder.

 • Hvordan ved jeg, om mine vinduer er af god kvalitet?

Et vindue af god kvalitet vil have mindst to glasruder adskilt af et lufthulrum fyldt med en stillestående gas, der ikke er varmeledende. Samlingerne mellem glas og karm skal være hermetisk tætte uden huller eller revner, og vinduet skal have en lav U-værdi