Energipriserne er skudt i vejret - sænk din elregning med energieffektive vinduer og døre image

Energipriserne er skudt i vejret - sænk din elregning med energieffektive vinduer og døre

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Energipriserne i Europa er steget betydeligt i løbet af de seneste 12 måneder, idet prisen på elektricitet er blevet ca. 2,5 gange dyrere og gaspriserne ca. 6 gange dyrere. Flere EU-lande har opfordret Europa-Kommissionen til at genoverveje den måde, hvorpå elektricitet sælges. I slutningen af september blev energipriserne sat på dagsordenen i EU, og mange udtrykte bekymring over de stigende priser. 

Priserne i Danmark

Priserne i Danmark er siden 2020 desværre kun gået opad, og det kan give store konsekvenser for danskernes pengepung. Ifølge en artikel fra Bolius kan en gennemsnitsfamilie risikere en månedlig ekstraregning på op mod 1000 kr. sammenlignet med da priserne lå i den lave ende.     

Det er både prisen for naturgas og elektricitet, der er steget. For naturgas lå prisen førhen pr. kubikmeter på 6,90 kr. som nu er steget til 11,32 kr. Det er en prisstigning på 4,42 kr. 

Når det kommer til elektricitet er prisen steget 0,60 kr. Pr. kWh, og der er forskellige priser afhængig af, hvad din el bruges til. Bruges el til almindeligt forbrug er prisen ca. 2,80 kr. Pr. kWh, hvorimod den ligger på omkring 1,70 kr. Pr. kWh, når el bruges til opvarmning af hjemmet. 


Det bliver dyrere at opvarme boligen   

Afhængig af hvordan du opvarmer din bolig, vil du opleve prisstigninger. Det er derfor vigtigt at forsyne dit hjem og holde varmen indendørs med 3-lags glas vinduer og døre

Her kan du se en oversigt over en forventet årlig prisstigning ved brug af forskellige opvarmningsmetoder:

  • Naturgas: Stigning på ca. 7.600 kr. om året. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 18.100 kWh/1.716 m3 naturgas.

  • Gammelt oliefyr: Din årlige regning kan stige fra omkring 30.000 til 37.500 kr. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 2.750 liter olie.

  • Varmepumpe: Ekstraregning til el på omkring 3.300 kr. Tallet er baseret på et årligt forbrug på 5.500 kWh.


Hvilke forventninger er der til 2022? 

Flere eksperter indenfor området forventer at de stigende priser vil fortsætte ind i 2022, men vil falde til ro igen inden året er omme. Desværre ikke helt tilbage, til de lave priser vi havde før coronakrisen. Ifølge en artikel fra DR forventes de aktuelle priser at blive halveret i løbet af det kommende år. 

Hvorfor stiger priserne?

Der er flere grunde til at priserne stiger. Blandt andet har vi i Danmark haft en tør og vindstille sommer i 2021. 80% af vores strøm kommer fra vind og vand, som er grønne energikilder. Men uden meget blæst og regn i Danmark, kombineret med mindre regn i Sverige og Norge, som vi får strøm fra vandkraftværker fra, har udbuddet af disse grønne energikilder været lavt - hvorimod efterspørgslen har været høj. 

Vi har (som vi alle ved) i 2020 haft en længere periode med corona, hvor lav produktion og lave forventninger til vores behov for energi, har skyldtes en mangel på naturgas og har resulteret i en høj prisstigning i naturgas- og elpriserne.     

Hvad du kan gøre for at reducere din regning

Vinduer og terrassedøre er ofte de største energilækager i huset. Ved at skifte til nye vinduer kan du reducere din regning betydeligt. 

Ud over at sænke varmeudgifterne får du også et mere behageligt indeklima og færre kuldepunkter. Vi anbefaler energimærkning A 3-lags glas til alle type boliger og vinduer i træ/alu for et næsten vedligeholdelsefrit element. 

Men der er heldigvis ting, du kan gøre for at sænke dine elregninger:

3 råd til hvordan du kan spare på varmen og energioptimere dit hjem

 

Kilder: