Sådan pudser du dine vinduer som en professionel image

Sådan pudser du dine vinduer som en professionel

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Rengjorte vinduer og døre er noget de fleste af os sætter pris på.

Det er en dejlig følelse når vinduespudsningen er klaret, men kender du følelsen af, at det nogle gange er lidt svært at komme i gang med? Heldigvis kan det ofte klares hurtigt og nemt!

Du kan her finde en komplet guide til, hvordan du hurtigt og nemt kan vaske vinduer og døre, som en professionel. Du lærer hvornår det er bedst at pudse vinduer, hvilket udstyr du skal bruge og hvilken teknik, der er mest effektiv.

Du kan også læse vores større guide om vinduesvedligehold.

Sådan pudser du dine vinduer og døre

Når du skal pudse dine vinduer og døre er der nogle ting du skal være opmærksom på, så du kan klare vinduespudsningen let og hurtigt. Det kan måske gøre, at det næste gang bliver nemmere at komme i gang.

Vejret gør en forskel når du skal vaske vinduer

forest

Som udgangspunkt kan du rengøre dine vinduer og døre i al salgs vejr, men vær opmærksom på, at vandet om sommeren hurtigt fordamper grundet solens varme, og at det om vinteren kan fryse.

Hvis du vasker dine vinduer i de årstider, skal du være hurtigere med skraberen end ellers, så du undgår at vandet enten fordamper eller fryser fast. Forår og efterår er derfor det helt optimale tidspunkt at vaske vinduer. 

Har du besluttet dig for at pudse dine vinduer i løbet af vinteren så husk at brug ekstra varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. I varmt vejr eller direkte sol gælder det i stedet om, at bruge koldt vand og være hurtig.

Et trick, der måske kan hjælpe dig hvis du pudser vinduer i sommermånederne er at bruge isterninger. Isterninger er nemlig det helt rigtige svar i sommeren, da de medfører at vandet er længere tid om at fordampe.

Vask vinduer 2-4 gange om året

Hvis du gerne vil have rengjorte ruder året rundt, så anbefaler vi at du vasker dine vinduer og døre 2-4 gange om året. Optimer pudsning af vinduer ved at følge guiden nedenfor, og brug samme vejledning til ruderne i dine døre. 

Brug det rigtige udstyr til at vaske vinduer

Glem alt om avispapir og en gammel skraber fra badeværelset. Hvis du ikke har det rigtige udstyr, ender du hurtigt med at bruge tid på at rengøre dine vinduer og døre uden at komme ordentligt i mål.

Det skal du bruge til vinduespudsning

 • En god skraber 

 • Viskestykker 

 • En svamp, indvasker eller blød børste 

Ved at bruge en svamp, en indvasker eller en blød børste på dine vinduer, løsner du snavset inden du gør brug af skraberen. Det gør dine vinduer nemmere at rengøre. Nogle bruger avispapir til pudsning af vinduer og spejle m.m., og det kan sagtens lade sig gøre, men du opnår ikke det bedste resultat. Avispapir indeholder nemlig ikke længere blybaseret tryksværte.

Lav din egen sæbeblanding

water

Faktisk er det hverken krævende eller svært at lave den perfekte sæbeblanding til pudsning af dine vinduer.

Alt du skal bruge er:

 • En lille smule husholdningseddike, så undgår du kalkaflejringer på ruden. 

 • En hætte salmiakspiritus, som opløser snavs på ruden.

 • Ca. 4-5 liter koldt vand eller varmt vand (afhængigt af vejret) 

 • 1 spsk. opvaskemiddel 

Vand fra vandhanen kan give striber på ruden når du vasker vinduer, grundet vandets indhold af kalk. Derfor kan du med fordel bruge husholdningseddike, hvis du bruger vand direkte fra hanen. Du kan også bruge vandet fra en kondens tørretumbler som et alternativ, da vandet herfra ikke indeholder ligeså meget kalk som almindeligt vand.

Puds dine vinduer og undgå striber - trin for trin

Hemmeligheden bag at undgå striber er at vaske hurtigt og grundigt.

Window cleaning
 • Fjern spindelvæv rundt om karmen og vinduesrammen

 • Brug din børste, svamp eller indvasker til at sæbe ruden ind og rengøre den

 • Brug din skraber og start i det ene hjørne. Følg vandrette baner og drej håndleddet når du rammer hjørnerne. Lav et lille overlap mellem hver bane for at undgå striberne.

 • Vask eventuelt en gang mere, hvis dine vinduer er meget beskidte.

Glem ikke vinduesrammer og karme. De skal også vaskes et par gange om året, hvilket du kan gøre med en klud, rigeligt af lunkent vand og en smule universalrengøring. Husk altid at vaske rammerne før du påbegynder vaskingen af vinduerne, for at undgå at vandet drypper på ruden og laver striber.

Gør dit hjem til et bedre sted

Opgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.