60% rabat! Begrænset tid!
Sådan pudser du vinduer image

Sådan pudser du vinduer

Henrik
Skrevet af Henrik Müller03.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Forestil dig solens blide stråler, der rammer krystalklare vinduer og kaster betagende mønstre på gulvet. Rene vinduer er ikke kun vigtige for at byde sollyset ind, men også for at invitere naturen ind i dit hjem og lette humøret. Hos Klar mener vi nemlig, at rene vinduer er vigtige, uanset om det er derhjemme, på kontoret eller i butikker, da vinduer er vores portal til verdenen udenfor. At vedligeholde ens vinduer handler både om æstetikken, men også at skabe et rent og nydelig miljø omkring dig.

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan de professionelle formår en fejlfri vinduespudsning, som er helt fri for striber, har vi hos Klar udarbejdet den komplette guide til, hvordan du pudser dine vinduer og døre. I vores guide finder du alt fra, hvilket udstyr du skal bruge, til hvilken teknik der er mest effektiv for en perfekt vinduespudsning.

Puds vinduer med det rigtige udstyr

Når du skal pudse dine vinduer, handler det ikke kun om din indsats; det handler lige så meget om at have det rette udstyr ved hånden. Omend du har årelang erfaring med at pudse vinduer, eller om det er første gang du giver dig i kast med projektet kan det rigtige tilbehør gøre en verdens forskel. Derfor har vi samlet en liste, over alt du behøver:

  • Et gammelt håndklæde eller viskestykke

  • En svamp, indvasker, mikrofiberklud eller blød børste

  • En spand til sæbeblandingen

  • En god skraber

Hvis du skal pudse vinduerne på indersiden, anbefaler vi selvfølgelig at lægge et håndklæde eller nogle viskestykker under vinduet, så det kan fange støv, snavs og vand. Ved at bruge en svamp, mikrofiberklud, indvasker eller en blød børste på dine vinduer kan du løsne snavset på vinduet, inden du slutter af med skraberen. Dette trin er afgørende for en nem rengøring.

Der er dog nogle, der sværger ved at bruge avispapir til at pudse vinduer, døre, spejle og lignende genstande, og dette kan sagtens lade sig gøre, dog vil du ikke opnå de bedste resultater., da avispapir indeholder ikke længere blybaseret tryksværte.

En vinduespudsningopskrift – lav din egen sæbeblanding

Det rette rengøringsudstyr er den første halvdel af en effektiv vinduespudsning, mens en rigtig sæbeblanding udgør resten. Det lyder måske for besværligt, men faktisk er det hverken krævende eller svært at lave den perfekte sæbeblanding, hvis du følger vores opskrift hertil.

Her er alt, hvad du skal bruge:

  • En lille smule husholdningseddike, så du undgår kalkaflejringer på ruden.

  • En hætte salmiakspiritus, som opløser snavs på ruden.

  • Ca. 4-5 liter koldt eller varmt vand (afhængigt af vejret)

  • 1 spsk. opvaskemiddel

Hvis du bare bruger vand direkte fra vandhanen, kan dette give striber på ruden, når du vasker vinduer, grundet vandets generelt høje indhold af kalk i Danmark. Derfor kan du med fordel tilføje lidt husholdningseddike for at undgå kalkaflejringer. Du kan også bruge vandet fra en kondenstørretumbler som et godt alternativ, da vandet herfra ikke indeholder ligeså meget kalk som almindeligt vand.

Vigtigt at huske: vejret gør en forskel, når du skal vaske vinduer

Som udgangspunkt kan du rengøre dine vinduer og døre i al salgs vejr, men vær opmærksom på, at vandet om sommeren fordamper hurtigere på grund af solens varme, og at det fryser hurtigere om vinteren. Hvis du vasker dine vinduer ved de årstider, skal du være hurtigere med skraberen end normalt, så du undgår, at vandet enten fordamper eller fryser fast. Forår og efterår er derfor de helt perfekte tidspunkter at vaske vinduer. 

Har du besluttet dig for at pudse dine vinduer i løbet af vinteren, så husk at brug ekstra varmt vand for at undgå, at vandet fryser på ruden. I varmt vejr eller direkte sol gælder det i stedet om at bruge koldt vand og være hurtig. Et trick, der måske kan hjælpe dig, hvis du pudser vinduer i sommermånederne, er at bruge isterninger i vandet, så det ikke fordamper så hurtigt.

Puds dine vinduer og undgå striber - trin for trin

Hemmeligheden bag at undgå striber er at vaske hurtigt og grundigt. Derfor har vi hos Klar lavet en trin-for-trin-guide, der er ultranem at følge.

  • Start med at fjerne spindelvæv rundt om karmen og vinduesrammen.

  • Brug din børste, svamp, mikrofiberklud eller indvasker til at sæbe ruden ind og rengøre den.

  • Vask eventuelt en gang mere, hvis dine vinduer er meget beskidte.

Brug din skraber og start i det ene hjørne. Følg vandrette baner og drej håndleddet, når du rammer hjørnerne. Lav et lille overlap mellem hver bane for at undgå striber. Se her, hvordan man gør:

Puds vinduer

Glem ikke vinduesrammer og karme. De skal helst vaskes et par gange om året, hvilket du nemt kan gøre med en klud, rigeligt lunkent vand og en smule universalrengøring. Husk altid at vaske rammerne, før du påbegynder vinduerne, for at undgå at vandet drypper på ruden og laver striber.

Hvor ofte skal jeg vaske vinduer?

Hvis du gerne vil have rene rude året rundt, anbefaler vi, at du vasker dine vinduer og døre 2-4 gange om året. Optimer pudsning af vinduer ved at følge guiden overfor, og brug samme vejledning til dine døre med ruder. 

Gør dit hjem til et bedre sted

Hvis du vil vide alt om, hvordan du bedst kan vedligeholde dine vinduer og døre fra klar, har vi også en større guide til dette. Dermed kan du være sikker på, at dit hjem er rent og ryddeligt.

Er dine vinduer gamle, kan du også opgradere dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for, når du handler hos Klar.