Vi sætter alle pris på rengjorte vinduer og døre, men kender også alle følelsen af, at der ikke er noget værre end at skulle til at vaske dem, da de det meste af tiden alligevel ikke synes rene. Vi har samlet en komplet guide til, hvordan du hurtigt og nemt kan vaske vinduer og døre, som en professionel nedenfor.

Se udvalg af vinduer

GUIDE: Pudsning af vinduer og døre

Som udgangspunkt er almindeligt opvaskemiddel velegnet til at vaske dine vinduer og døre, og det er en god idé, at gøre min. 2-4 gange om året. Nedenfor har vi samlet nogle simple råd og tricks til at optimere pudsning af vinduer, og du kan bruge samme vejledning til dine døre med ruder. 

1. Vejret er en vigtig faktor når du vasker vinduer

forest_klarvinduer.png

Som udgangspunkt kan du rengøre dine vinduer og døre i al salgs vejr, dog skal du være opmærksom på at vandet om sommeren hurtigt fordamper, grundet solens varme, og at det om vinteren fryser hurtigere. Derfor skal du være hurtigere med skraberen end ellers. Forår og efterår er derfor det helt perfekte tidspunkt at vaske vinduer. 

Har du besluttet dig for at pudse dine vinduer og trodse vinterens kulde, så husk at være opmærksom på at du skal bruge ekstra varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. I varmt vejr eller direkte sol gælder det i stedet om, at bruge koldt vand og være hurtig!

Måske dette trick kan hjælpe dig yderligere: Isterninger! Isterninger er nemlig det helt rigtige svar i sommermånederne, da de medfører at vandet er længere tid om at fordampe.

 

2. Udstyret tæller når du vasker vinduer

Glem alt om avispapir og en gammel skraber fra badeværelset, hvis ikke du har det rigtige udstyr kan du rengøre dem nok så meget uden at komme ordentligt i mål.

Dette udstyr skal du bruge:

 • En god skraber 
 • Viskestykker 
 • En svamp eller indvasker 

Ved at bruge en svamp eller en indvasker på dine vinduer løsner du snavset inden du gør brug af skraberen og dine vinduer vil være nemmere at rengøre. Avispapir bliver brugt i mange danske hjem til pudsning af vinduer spejle m.m., og det kan i og for sig også godt lade sig gøre, men du opnår ikke det bedste resultat, da avispapir ikke længere indeholder blybaseret tryksværte.

3. Lav din egen sæbeblanding

soap_klarvinduer.png

 Faktisk er det hverken krævende eller svært at lave den perfekte sæbeblanding til pudsning af dine vinduer. Alt du skal bruge er:

 • En lille smule husholdningseddike, således undgår du eventuelle kalkaflejringer på ruden. 
 • En hætte salmiakspiritus, dette opløser snavs på ruderne 
 • Ca. 4-5 liter koldt vand eller varmt vand (afhængigt af vejret) 
 • 1 spsk. opvaskemiddel 

Der kan ved brug af vand fra din vandhane opstå striber når du vasker vinduer grundet vandets indhold af kalk. Derfor kan du med fordel bruge husholdningseddike, hvis du bruger vand direkte fra hanen og ellers er vandet fra en kondens tørretumbler et godt alternativ, da vandet herfra ikke indeholder ligeså meget kalk som almindeligt vand.

 

4. Pudsning af vinduer uden striber

 • Hemmeligheden bag et rent vindue uden striber er at vaske vinduet grundigt og hurtigt!
 • Glem ikke vinduesrammer og karme – disse skal ligeledes et par gange årligt vaskes med en klud, rigeligt af lunkent vand og en smule universalrengøring. Husk altid at vaske rammerne før du påbegynder vinduerne.
 • En fordel er også at fjerne eventuelt spindelvæv, da dette kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring rammen.
 • Når du har sæbet ruden ind med svamp eller indvasker, så skal skraberen i brug – her er det vigtigt at du skraber vandret og drejer håndledet i hjørnerne i et jævnt og hurtigt tempo. Yderligere er det vigtigt at du overlapper dine baner for netop, at undgå de efterfølgende striber. 
 • Hvis dine ruder er meget beskidte bør de vaskes to gange for at komme til livs med alt snavs og skidt.

klarvinduer_blogpost3_686x400-01.jpg

Rigtig god fornøjelse!