Hvad er 2-lags-glas? image

Hvad er 2-lags-glas?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Du har højst sandsynligt hørt udtrykket '2-lags vinduer', da dette produkt har eksisteret i årtier, men du har måske endnu ikke en fuldstændig forståelse af, hvad det er, og hvordan de fungerer. Til det har vi sammensat følgende guide, der indeholder alt, hvad du behøver at vide om disse produkter, der ofte også kaldes termoruder.

År på bagen, men stor effekt

At du kender udtrykket kommer nok af, at termoruder er blevet brugt i bygninger siden 1950'erne i USA og slutningen af ​​1970'erne/begyndelsen af ​​1980'erne i Storbritannien. Af åbenlyse og målbare fordele er de kun vokset i popularitet siden deres introduktion.

I 1997 fik termoruder et ekstra løft i brugen, da de blev et effektivt værktøj til at opfylde betingelserne i Kyoto-protokollen, der blev underskrevet samme år. Denne aftale opfordrede til at reducere kuldioxidemissionerne til niveauer før 1990, og en nøglemetode til at opnå dette er at reducere energibehovet. 

Ved den seneste måling var husholdningerne i Storbritannien ansvarlige for 38 % af elforbruget i landet i 2021, så enhver forbedring af hjemmeisolering kan hjælpe med at bringe dette tal ned. 

Tilpasning til byggeregler

Vi har samme problemer i Danmark. Derfor blev tyren også taget ved hornene i 2021, hvor det nye bygningsreglement trådte i kraft.

Ifølge det nye reglement - det såkaldte BR20 - skal et vindue i en helårsbolig nu have energimærke A. Det kunne være vores 3-lags-glas. Følges det krav ikke vil renoveringen være ulovlig, hvilket kan give problemer ved et eventuelt salg af boligen. Dog skal det nævnes, at det selvfølgelig kun gælder for vinduer sat i efter kravet trådte i kraft.

Reglen gælder ikke fritidshuse samt fredede og bevaringsværdige bygninger.

Et kig bag gardinet

For at forstå, hvordan vinduer med 2-lags-glas kan gøre et hjem mere energieffektivt, så lad os tage et kig på deres indre funktioner.

Som navnet antyder, er termoruder lavet af to glasruder, der er forseglet i et indrammingsmateriale, hvilket efterlader et luftrum imellem. Dette luftrum er fyldt med stillestående gas, såsom argon, krypton eller xenon, hvilket skaber et isolerende lag mellem de to forskellige temperaturzoner indendørs og udendørs. 

Afstandsstykket er typisk lavet af enten polymer eller metal og er fyldt med et tørremiddel, der hjælper med at trække fugt ud af luften og forhindrer det i at blive fanget mellem glaspladerne.

Fordele ved "Sandwichkonstruktion"

Denne "sandwichkonstruktion" er langt bedre til at forhindre varmeoverførsel end et enkelt lag glas. Den ubevægelige gas i midten reducerer kraftigt overførslen af varme udenfor. Gas er nemlig langt værre til at overføre varme end luft. Så når den lækre varme luft i dit hjem rammer vinduet, så vil overførslen af varme hæmmes af gassen der ligger mellem glaslagene.

Resultatet er, at du får lov at beholde varmen indendørs og holde kulden for døren. På den måde arbejder begge lag glas for dit hjem.

Den nøjagtige kombination af karm, glas og gas i et termorude kan påvirke dets samlede ydeevne.

 • Vinduesrammemateriale – træ er meget isolerende, mens aluminium er mindre

 • Glastykkelse – brug af forskellige tykkelser af glas i de to ruder reducerer lydoverførslen

 • Glasbelægninger – lavemissionsbelægninger hjælper med at reflektere mere varme tilbage i hjemmet

 • 6-12 mm er smal nok til at minimere luftcirkulationen

 • Rudeafstandsstykke – ofte lavet med lidt eller intet metal, kaldet en 'warm edge' spacer

 • Type gas – argon har meget lav ledningsevne med en 34 % reduceret termisk overførselshastighed

I dag er der også 3-lags-vinduer på markedet, med tre glasruder og forbedret funktionalitet i nogle områder. Hvis du spekulerer på, om tredobbelt ruder er det værd, så tjek vores artikel her. Dog kan vi allerede nu afsløre, at vi mener at tre-lags-glas er værd at investere i.

Hvordan vurderes termoruder?

Hvordan vurderer man termoruder, når så mange variabler er i spil? Heldigvis behøver man ikke være bygningsprofessionel for at træffe det rigtige valg med hensyn til højtydende termoruder. 

De fleste vinduesproducenter har deres produkter akkrediteret af Energistyrelsens energimærkningsordning, som baseres på husholdningsvinduer baseret på mængden af ​​varme, sollys og luft, der passerer gennem et helt vindue.

Der foretages en beregning af de positive bidrag fra solforstærkning minus de negative faktorer for varmetab og luftlækage for at nå frem til en rating fra den laveste ved F til den højeste ved A. Ved en helårsbolig skal nye vinduer have A-mærket.

Et andet almindeligt mål for termisk effektivitet af termoruder er kendt som U-værdien, hvor det omvendte er sandt.

U-værdi

Jo lavere U-værdien er, jo bedre er vinduet til at holde på varmen.

U-faktoren er en måling af varmetabet i watt pr. kvadratmeter Kelvin (W/m2K), og nogle baseline sammenlignelige er som følger:

RudetypeU-værdi
Enkeltrude5,6 W/m2K
Termoruder med lufthulrum2,8 W/m2K
Termoruder med argongashulrum2,6 W/m2K
Termoruder med lavemissionsglas og lufthulrum1,8 W/m2K
Klar 2-lags-glas med lavemissionsglas og argongashulrum1,3 W/m2K

Hvad betyder det for dig?

Forhåbentlig er det efterhånden tydeligt, at alt ved et termorude er lavet for mest effektivt at reducere varmetabet fra dit hjem. Og selvom dette er en betydelig fordel, du vil bemærke med det samme, er der masser af yderligere grunde til at begynde at læse op på de forskellige stilarter af vinduer, der er tilgængelige her:

 • Reduceret CO2-fodaftryk

 • Omkostningsbesparelser i energiregningen

 • Bedre lydisolering

 • Forbedret boligsikkerhed

 • Mindre kondens

 • Øget ejendomsværdi

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er termoruder?

Termoruder af vinduer refererer til de to eller tre glasruder, der bruges i deres konstruktion, adskilt af et lufthulrum, som skaber et ekstra lag varmeisolering. 

 • Hvordan kan du se, om dine vinduer er termoruder?

Et hurtigt visuelt tjek hjælper dig med at afgøre, om dine vinduer er termoruder. Du bør bemærke to ruder med et lille mellemrum til luft imellem. Luftspalten indeholder typisk en type stillestående gas, der ikke leder varme, som argon, for at hjælpe med at isolere hjemmet.

 • Hvad er ulemperne ved termoruder?

Der er ikke mange ulemper ved termoruder. Nogle vil måske betragte udgiften ved at få installeret nye vinduer som en ulempe, men typisk opvejer de realiserede omkostningsbesparelser på længere sigt den oprindelige investering. Nogle gange kan den forbedrede isolering af termoruder forårsage kondens inde i boligen uden tilstrækkelig ventilation, men igen kan dette afhjælpes for at nyde de mange fordele ved termoruder.