Derfor er træ/alu vinduer vedligeholdelsesfrie image

Derfor er træ/alu vinduer vedligeholdelsesfrie

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Udviklingen er gået hurtigt, og i dag er træ/alu vinduer og døre blevet et særdeles populært valg i Danmark. Nedenfor kan du blive klogere på hvorfor, og få nyttig viden, så du bedre kan beslutte, om du vil investere de ekstra kroner træ/alu vinduer og døre koster, sammenlignet med traditionelle trævinduer og døre.

Hvad er træ/alu vinduer?

Træ/alu vinduer består af en kombination af det bedste fra både træ og aluminium. Den indvendige del af elementet består af træ fra langsomt voksende fyrretræ. Det er næsten vedligeholdelsesfrit, har en høj isoleringsevne og en naturlig imprægnering. Den udvendige del består af pulverlakeret aluminiumsprofiler, der beskytter træet 100% mod UV stråling, vind og vejr.

Her ser du forskellen mellem et træ/alu vindue til venstre og et vindue i træ til højre.

wood alu

De små synlige forskelle mellem vinduerne

Vores træ/alu produkter er er smigskåret (venstre), hvilket betyder bunden og siden på vinduet samles i en harmonisk "skrå" linje fra hjørne til hjørne. Rene træ produkter har et lodret snit. Der er altså forskel rent udseendemæssigt, og træ har også en mere rustik overflade, hvis man går helt tæt på og nærstuderer overfladen. 

Fordele og ulemper ved vinduer i træ/alu

Der er en lang række fordele ved vinduer i træ og aluminium. Der er meget få - hvis ikke man ligefrem kan sige ingen - ulemper.

Da den indvendige del af vinduet eller døren består af kernefyrretræ, bibeholder man træets isolerende egenskaber, mens de udvendige aluminiumprofilers pulverlakering giver elementerne en særdeles holdbar og yderst vejrbestandig overflade. Aluminium er nemlig et stærkt materiale, som tilmed ikke kan ruste. Det lette metal beskytter træet fra sollys og regn, og derfor kræver træ/alu også meget lidt vedligeholdelse end rent træ.

Fordele

 • Næsten vedligeholdelsesfrit

 • Høj kerneandel

 • Naturlig imprægnering 

 • FSC-certificeret fyrretræ fra ansvarligt skovbrug

 • Høj isoleringsevne

 • Skal ikke males udvendigt

 • Aluminium blokerer UV stråler og beskytter vinduet

 • Velegnet til dansk regn og blæsevejr

 • Smigskåret glasliste (design)

 • Mulighed for forskellig farve udvendig og indvendig (design)

Ulemper

 • Træ og aluminium er typisk lidt dyrere end alternativet i ren træ

 • Hvis du virkelig elsker det rå træ-look er der en meget lille visuel forskel.

Fordelene ved træ/alu vinduer er mange. Du vil hurtigt blive glad for, at de stort set er vedligeholdelsesfrie, idet de ikke skal males udvendigt. Kombinationen af træ og aluminium sparer dig altså både tid og bekymringer.

Derfor skal du vælge træ/alu frem for bare træ

En af de helt store ulemper ved de rå trævinduer er hvor ofte de skal males. Hvor ofte du skal male dine trævinduer afhænger meget af omgivelserne og kan være alt imellem hvert 3 og 10 år. Er de sydvendt, hvor meget skygge er der, lægger huset i læ eller ved kysten? Det er derfor utrolig svært at give et konkret svar på hvor ofte man skal male vinduer, men du kan teste dem let selv. 

Vinduet eller døren bør males hvis malingen:

 1. Skaller bare det mindste 

 2. Bobler, kanter eller revner 

 3. Har mistet den beskyttende olie  

 4. Ser falmet og afbleget ud 

Punkt 3 kan du teste med husmor-tricket, hvor du gnider fingeren på malingen. Hvis du får farvepigment på fingeren er den beskyttende olie falmet, og det er et tegn på de bør males. 

Du bør faktisk male vinduet inden ovenstående punkter forekommer, og det kan være rigtig svært at vurdere som privatperson inden det er for sent. De store problemer opstår i øjeblikket, hvor det danske vejr får lov at rasere træet uden den beskyttende effekt fra malingen. Når du skal male vinduer, er det et kæmpe projekt som du enten selv kan gøre eller betale dig fra. Uanset hvad så er det dyrt - for tid er penge! 

Vi anbefaler derfor ALTID træ/alu vinduer for det kan altid betale sig og det er uden tvivl mest værdi for pengene, selvom førstegangs-betalingen er større. 

Der er dog særtilfælde, hvor vi godt kan forstå ønsket om rent træ. Du har måske et lille hyggeligt sommerhus i træ og vil gerne have vinduer og døre skal være i rent træ. Det kan være kulturelt, historisk, en familie tradition eller tradition i nabolaget. Dét forstår vi selvfølgelig godt, og så skal du bare være opmærksom på, hvad det vil sige, og hvad du mister ved at fravælge træ/alu. Det er desværre ikke alle der ved det i dag, eller alle forbrugere, der modtager den rette vejledning.  

Ofte stillede spørgsmål om træ + alu vinduer

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål. Hvis du har andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice.

Da vores aluminiumsbeklædning er pulverlakeret kan du som udgangspunkt ikke selv male den. De kan dog få en ny omgang pulverlakering. Du kan dog male den indvendige træbeklædning.

Vores træ/alu vinduer kan kun males på indersiden hvor der er en træbeklædning. Her er en hurtig guide til netop det:

 1. Skrab maling af 

 2. Slib efter med slibepapir så malingen kan hæfte

 3. Fjern støv og rester

 4. Vask træet først med velegnet vaskemiddel og derefter med rent vand

 5. Afdæk udsatte områder med malertape

 6. Grund træet der hvor malingen er slebet helt væk og rammer du malingen så husk at tør det af

 7. Vent på olien tørrer

 8. Mal vinduet 

 9. Mal 2. og eventuelt 3. gang for et pænt udseende 

Til trods for at vedligeholdelsen minimeres, skal dine vinduer og døre stadig vedligeholdes med årlig smøring af alle hængsler og bevægelige beslag for at produkterne fungerer problemfrit i hele elementets levetid. 

Som udgangspunkt er træ/alu vinduet næsten vedligeholdelsesfrit. Men tidens tand sårer alting. Her kan du eventuelt prøve at polere det med en ridsefri autovoks udvendigt.

Den udvendige karm og ramme rengøres hurtigt og nemt ved at bruge lunkent vand iblandet en smule opvaskemiddel, samt en klud eller blød børste.

Se mere om at vaske vinduer her.

De indvendige trædele holdes ligeledes nemt rene ved at bruge et skånsomt rengøringsmiddel, efterfulgt af aftørring med en opvredet, ren klud. Derudover, hvilket gælder alle typer vinduer og døre, skal hængslerne smøres efter behov.

Det er ganske simpelt at fuge et træ/alu vindue. Du skal blot huske at fugen skal lægges på trædelen og aldrig på aluminiumslisterne.

Hvis du har hænderne nogenlunde skruet på bør du selv kunne montere dit vindue. Læs vores guide til montering af vinduer lige her. 

Aluminium kan stort set ikke ruste.

Som nævnt tidligere i vores guide er det muligt at polere aluminiumsrammerne på vinduet, hvis du virkelig vil forkæle dine vinduer. 

Vi yder en garanti på ti år på vores vinduer - men vedligeholder du dit træ/alu vindue skulle det gerne kunne holde meget længere.

Hvis uheldet har været ude og profilerne er blevet beskadiget - kan aluminiumsprofilerne afmonteres så du kan isætte en ny rude. Alle aluminiumsprofiler til vinduer og døre er pulverlakeret, hvilket giver profilerne en ekstraordinær hårdfør overflade, der holder i mange år. Skulle overfladen med tiden blive mat af vejrets nedbrydning, så kan de pulverlakerede aluprofiler hurtigt poleres op igen, som hvis det var en bil. Med andre ord kan træ/alu holde sig pæne en hel livstid med den rigtige behandling. 

Folk i branchen vælger altid træ/alu. Det kan simpelthen ikke betale sig andet. Man skal virkelig nyde at male og gøre vinduerne fine i ny og næ, eller have en helt enorm forkærlighed for rent træ, hvis man ikke vælger træ/alu. 

Find dine foretrukne træ + alu produkter

Opgrader dit hjem med langtidsholdbare vinduer og døre.

Customer services cover Klar image
Velkommen 👋 Hvad kan vi hjælpe dig med?
Vi er her for at hjælpe dig!

Det kan virke komplekst at købe nye vinduer og døre, men vi er her for at gøre det nemt. Hvis du har nogen spørgsmål – så er vi kun et spørgsmål væk.