Hvad er Eref-værdi image

Hvad er Eref-værdi

Lars
Skrevet af Lars Johansson02.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Når man taler om vinduer, kan man ikke komme udenom Eref-værdien. Termen bruges til at betegne den totale energibalance for et vindue i fyringssæsonen, og giver dig også mulighed for hurtigt at sammenligne vinduer og deres ydeevne. En god Eref-værdi er ifølge Bygningsreglementet et krav, når det gælder vinduessystemer.

Hvad skal jeg kigge efter ud over Eref?

Eref-værdien bruges til at betegne helhedsværdien af et vindues energibalance. Denne værdi består af en række dele såsom U-værdi, Lt-værdi og g-værdi. For at gøre det nemt for dig at få styr på disse dele, har vi lavet en miniguide:

  • Eref-værdi: Den totale energibalance for et vindue

  • Ew-værdi: Energibalancen for et vindue i opvarmningssæson.

  • Lt-værdi: Hvor meget lys vinduet lukker ind

  • U-værdi: Det samlede tal for, hvor meget varme, der ryger ud gennem vinduet.

  • Ug-værdi: Hvor meget varme, der ryger ud gennem ruden. Også kaldt for rudens isoleringsevne.

  • Uw-værdi: Hvor meget varme, der ryger ud gennem vinduet. Også kaldt for vinduets isoleringsevne

  • G-værdi: Det samlede tal for, hvor meget varme, der kommer ind gennem vinduet

  • Gg-værdi: Hvor meget solvarme kommer ind gennem ruden

  • Gw-værdi: Hvor meget solvarme kommer ind gennem vinduet

Hvordan beregner man Eref?

Når man skal finde ud af, hvad energitilskuddet af et vindue er, bruger man et referencevindue. Dette referencevindue skal være et oplukkeligt enkeltfagsvindue uden sprosser med målene 123 x 148 cm og med producentens standardrude. Derudover baseres Eref-værdien ud fra et moderat isoleret hus, hvor vinduesorienteringen er på 41% mod syd, 26% mod nord og 33% mod øst og vest.

eref

Ifølge Bygningsreglementet skal du finde ud af, hvor stort varmetilskuddet fra solen er kontra varmetabet for at beregne Eref-værdien. Det kan du gøre ved at bruge følgende formel:

I x gw-værdi – G x Uw-værdi = 196,4 x gw – 90,36 x Uw = Eref-værdi

Her bruges I til at betegne solindfaldet, G for kilogradtimer i opvarmningssæsonen, mens Uw-værdien viser vinduets isoleringsevne, og gw-værdien hvor meget solvarme, der kommer ind gennem vinduet.

Du måler Eref i kWh/m2/år, og tallet viser, om vinduet giver ekstra varme til din bolig eller ej. Mange gamle vinduer vil have en negativ Eref-værdi, da der ryger varme ud gennem dem. Ifølge de nye BR20-energikrav fra Bygningsreglementet skal alle vinduer fra 2021 og frem være tilsynet med vinduer, der som minimum har en neutral værdi og helst en positiv værdi. Hvis du ønsker et vindue, der lever op til disse krav, skal du derfor vælge et vindue i energiklasse A, når du handler hos Klar.

Vælg et vindue med en god Eref-værdi

Når du vælger et vindue med en god Eref-værdi, sørger du for, at du kan udnytte solens naturlige energi i opvarmningssæsonen, uden at varmen siver ud. Med en neutral eller positiv Eref, kan du dermed formindske varmetabet i dit hjem og det samlede energiforbrug. Det vil derfor spare dig en masse penge ved at skifte til vinduer i energimærkning A. 

Du kan læse alt om fordelene ved at vælge de rigtige vinduer her. Der kan du også finde information om, hvor meget du egentlig kan spare ved at skifte til vinduer med en god Eref-værdi.