Forklaring af vinduers energieffektivitet image

Forklaring af vinduers energieffektivitet

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Med stigende energiomkostninger, som sandsynligvis fortsat vil være en stor del af vores budgetter, er det vigtigere nu end nogensinde før at vurdere vores hjem for områder, hvor små forbedringer kan gøre en stor forskel i energieffektiviteten. Et af de helt store punkter her er vinduer og døre, der tjener som sidste forsvar mod varmetab. 

Hvordan går energi tabt?

For at få en bedre forståelse af, hvordan vinduernes energieffektivitet er kompromitteret, skal vi se nærmere på de forskellige måder, hvorpå varme tabes og vindes.

En proces, hvor varmebølger bevæger sig fra et varmere legeme til et koldere legeme. Strålingsenergien absorberes, ligesom når vores køligere kroppe opvarmes af solens varmebølger. En rude af vinduesglas absorberer varmeenergien indefra dit hjem og sender den derefter direkte ud til den køligere udeluft via strålingsoverførsel.

Omkring halvdelen af et gennemsnitligt boligs varme- og køleenergi går tabt til det fri via luftlækager, hvoraf det meste kommer fra vinduer. Det fungerer præcis som det lyder: varm luft siver ud omkring vinduestilslutningspunkter, der ikke er sluttet optimalt.

Svage punkter er bl.a. der, hvor glasset møder rammen, hvor rammen møder fløjen, og hvor forskellige rammesegmenter mødes med hinanden. Jo tættere disse områder er forbundet, jo mindre luftlækage vil du opleve.

I lighed med strålingsoverførsel er varmeledning også en bevægelse af varme til et koldere legeme, men gennem et fast materiale. Du har utvivlsomt selv oplevet dette, når du ved et uheld har rørt ved en varm pande på komfuret med din forholdsvis koldere finger. Varmen blev ledt gennem det faste materiale i dit kogegrej til din krop. På samme måde kan varme indefra dit hjem ledes udad via glasset, rammen og afstandsstykkerne i dine vinduer - i princippet alle faste materialer.

Konvektion beskriver den overførsel af varme, der sker, når varmere, mindre tætte luftpartikler stiger op, mens koldere, tættere luft synker med tyngdekraften, hvilket skaber en selvforstærkende cyklus. Når din varme indvendige luft passerer forbi en kold rude, afkøles den og falder ned på gulvet og afgiver sin varme igen og igen. Jo varmere du kan holde dine indvendige glasoverflader, jo mere vil du bremse denne naturlige konvektionsproces.

Måder at bekæmpe varmetab på

For at forbedre vinduernes energieffektivitet skal du fokusere på hvert af disse områder efter tur. Jo mere du kan mindske disse processer for varmetab, jo bedre vil vinduerne i dit hjem fungere, og jo lavere vil dine energiregninger blive.

Proces for varmetabTiltag
StrålingsoverførselKøb vinduer med flere glaslag
LuftlækageSørg for ordentlig tætning af dine vinduer og vælg et fastkarmsvindue, topstyret vindue eller sidehængt vindue.
VarmeledningKøb vinduer med flere glaslag og vinduer med rammer og afstandsstykker af mindre ledende materiale.
KonvektionInvester i vinduer med flere lag glas og vælg vinduer med afstandsstykker med varm kant.

Reparation eller eftermontering af eksisterende vinduer med nogle af de ovennævnte afhjælpende foranstaltninger vil give en vis fordel og er helt sikkert bedre end at lade være med at gøre noget. For flere oplysninger om, hvordan man sikrer korrekt vinduesisolering, se vores artikel her.

Det bedste, du kan gøre for at bekæmpe varmetab i dit hjem, er uden tvivl at investere i nye energieffektive vinduer, som dem, der tilbydes af Klar.

Vigtige kvaliteter ved energieffektive vinduer

Når du overvejer at udskifte vinduer, skal du holde øje med et produkt, der har de nedenfor beskrevne egenskaber for at opnå maksimal energieffektivitet.

  • To- eller trelagsglas - flere isolerende glaslag med luft imellem

  • Glas med lav emissionsevne - har en metaloxidbelægning, der reflekterer varmen tilbage i hjemmet

  • Vinduesrammer af materiale med lav ledningsevne - f.eks. træ eller en aluminiumbeklædt træramme

  • Afstandsstykker til varme kanter - generelt fremstillet af plast i modsætning til metal

  • Gasfyldte hulrum i ruder - bestående af argon, krypton eller xenon

  • Rudeafstande med passende afstand - optimalt 16 mm, men acceptabelt mellem 10-18 mm

  • Vinduesstil, hvor vinduet lukkes ved at trykke mod rammen 

  • Lav U-værdi

For at hjælpe dig med at vurdere vinduers energieffektivitet har Energistyrelsen og Vinduesindustrien i samarbejde valgt at lave en mærkningsordning. Den kan du læse mere om på Energivinduer.dk

Ofte stillede spørgsmål

Bidrager vinduer til energieffektiviteten?

Vinduer betragtes generelt som termiske huller, der resulterer i ca. 17 % af dit boligs varmetab, så de bidrager ikke nødvendigvis til energieffektiviteten. Når det er sagt, så giver de nye teknologier, der nu udvikles, vinduer mulighed for at bidrage til dette aspekt med forbedrede isolerende egenskaber og foranstaltninger til bekæmpelse af varmetab.