60% rabat
Hvad er U-værdi? image

Hvad er U-værdi?

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis du overvejer at købe nye vinduer, er U-værdi et begreb, som du måske er stødt på. Men hvad er U-værdi egentlig? Det er vigtigt at forstå begrebet, da det har at gøre med den termiske ydeevne af en vinduesenhed. Kort og godt angiver U-værdien mængden af varmetab. Det betyder, at jo lavere U-værdien er, jo bedre ydeevne.

Hvis U-værdien for et bestemt vindue f.eks. er tæt på nul, betyder det, at vinduet er næsten perfekt isolerende, da det næsten ikke lader nogen varme slippe ud overhovedet. Det siger sig selv, at en gunstig U-værdi derfor er en ret væsentlig faktor at tage hensyn til, når du sammenligner forskellige typer vinduer, som du skal købe.

Hele Klar's udvalg af vinduer med 2-lags- og 3-lags-glas er ekstremt energieffektive med lave U-værdier. Det betyder lavere energiregninger og et mere behageligt boligmiljø. 

Hvordan måles U-værdien?

Nu hvor vi har besvaret spørgsmålet: "Hvad er U-værdi?", skal vi se på, hvordan den måles. Den måles med enhederne watt og grader i kelvin, med forkortelserne W/m2K. I enkle vendinger angiver dette den hastighed af varmestrømmen i watt gennem 1 m2 af et vindue, når der er en temperaturforskel på tværs af ruderne på 1 grad i Kelvin.

U-værdien gælder ikke kun for vinduer - den kan gælde for alle typer af konstruktioner. For at give et overblik over de variationer, der findes i mængden af varmeoverførsel, er her de tilsvarende U-værdier for forskellige typer vinduer. Værdierne i de to nederste kategorier - moderne vinduer med to-lags-glas og tre-lags-glas - er de værdier, der findes i Klar-vinduer.

VinduestypeU-værdi
Gammeldags tolagsglas3.0 W/m2K
Moderne vinduer med termoruder1.3-1.5 W/m2K
3-lags-glas-vinduer0.8 W/m2K

Energieffektive vinduer: Lave U-værdier og høje energimærkninger

Energieffektive vinduer har lavere U-værdier og høje energimærkninger. Da der er en række faktorer, der afgør, om et vindue er energieffektivt eller ej, er det en god idé at tjekke dets samlede energimærkning sammen med U-værdien. Når du har en god forståelse af, hvad en U-værdi er, er det næste skridt at lære om energimærkning, da de måler forskellige ting.

Vinduesindustrien har sammen med Energistyrelsen udfærdiget en energimærkningsordning. Du kan læse mere om den på energivinduer.dk. Denne tjener som en upartisk vurdering af forskellige vinduesproducenter.

En upartisk vurdering betyder, at den er leverandørneutral og uafhængig af bestemte producenter. De er forbrugervenlige, da de er meget nemme at forstå, idet A f.eks. er bedre end B eller C. 

Hvad er U-værdi: 2- eller 3-lags-glas?

Afhængigt af dine prioriteter ved køb af vinduer overvejer du måske, om du skal vælge 2- eller 3-lags-glas. Hvis din højeste prioritet er at reducere omkostningerne på energiregningen og opleve det mindste varmetab, er 3-lags-glas en god mulighed, da de har den laveste U-værdi.

Klar vinduer med trelagsglas giver en overlegen termisk ydeevne og er konkurrencedygtige med de bedste på markedet. Hvad er U-værdien for et Klar 3-lags-glas? For en standard EU-teststørrelse på 123x148 cm er U-værdien 0,8 W/m2K, og nogle gange kan man endda opnå en værdi helt ned til 0,7 W/m2K.

Hvis du er nysgerrig på spørgsmål vedrørende U-værdi og den termiske ydeevne for forskellige typer energieffektive vinduer, kan du læse mere om det i vores artikel. 

Rammemateriale, specielle overfladebehandlinger og fyldninger

Selv om ruder spiller en vigtig rolle for vinduernes energieffektivitet, kan rammematerialet, særlige belægninger og fyldninger også bidrage til den samlede energimærkning. Det er derfor tilrådeligt at være opmærksom på andre elementer, der anvendes i vinduernes konstruktion, når du sammenligner dine ideelle vinduer med lav U-værdi.

Klars vinduer med 3-lags glas er f.eks. af ekstrem høj kvalitet og er fremstillet med en særlig lavemissionsbelægning på indersiden og ydersiden, som yderligere reducerer overfladernes varmestråling og reflekterer varmen tilbage i hjemmet. Argongasfyldningen mellem ruderne reducerer luftcirkulationen i dette område og bidrager også til mindre varmeoverførsel og en lavere U-værdi.

Desuden isolerer træ/alu eller vinduer fremstillet af træ af høj kvalitet, som f.eks. Klars FSC-certificerede fyrretræ, bedre end rammer, der kun er fremstillet af aluminium eller PVC.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er den bedste U-værdi for isolering?

De bedste isoleringsmaterialer har en U-værdi, der er tæt på nul.

Hvorfor er et lavere tal en bedre vurdering af U-værdien?

Da U-værdien måler varmetransmittansen fra en konstruktion, er det bedre, jo tættere på nul den er, da det betyder, at der næsten ikke er noget varmetab.

Da vinduer med trelags glas har den laveste U-værdi, vil det så gøre en væsentlig forskel for mit hjems energieffektivitet at få dem?

Sandsynligvis, så længe dit hus også har andre energieffektive egenskaber, og du ikke har et stort varmetab fra f.eks. en trækdør. Sammenlignet med vinduer med 2-lags-glas kan vinduer med tre-lags glas tilføje omkring en tredjedel mere i energibesparelser.