Vigtigheden af korrekt vinduesisolering image

Vigtigheden af korrekt vinduesisolering

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Som de fleste af os allerede ved, er husets vinduer de svageste punkter, når det gælder varmetab fra dit hjem. Faktisk sker ca. 17 % af et boligs varmetab gennem vinduerne ifølge det britiske Energy Saving Trust. Dette kan ske på mange forskellige måder:

  1. Via stråling ud gennem vinduets ruder

  2. Luftlækage via sprækker omkring vinduet og rammen

  3. Konduktion gennem vinduesrammen

  4. Ledning gennem afstandsstykker mellem glaslagene

Korrekt vinduesisolering kan derfor være en vigtig faktor for at reducere mængden af varme, der siver ud af dit hjem. Heldigvis er der flere måder at arbejde på at forbedre denne egenskab på.

Hvor godt vinduet er forseglet

Som nævnt ovenfor er den næststørste årsag til varmetab gennem vinduer den varme indvendige luft, der siver ud omkring selve vinduet og vinduesrammen. Efterhånden som vinduerne bliver ældre, kan der dannes huller omkring kanterne på grund af, at huset sætter sig med tiden, eller at rammematerialerne konstant udvides og trækker sig sammen på grund af fugt og temperaturændringer.

Hvis du vil forbedre, hvor godt dine vinduer og rammer er tætnet, kan du prøve en eller flere af følgende foranstaltninger:

Disse produkter er fleksible og kan nemt selv påføres rundt om vinduesrammen for at forsegle eventuelle huller, der måtte være opstået. Husk at læse Klars artikel om "Tætning af vinduer” for at få tips om, hvordan du gør det rigtigt.

Dette er et andet produkt, der effektivt kan bruges til at udfylde større huller, der er dannet omkring en vinduesramme, og som også har isolerende egenskaber.

Et andet selvklæbende skummateriale, der bruges til at lukke vinduer helt og holdent, så det er i bedste fald en midlertidig løsning.

Hvor mange lag glas skal du have?

Det britiske agentur Energy Saving Trust siger, at varmen forsvinder dobbelt så hurtigt fra et hjem med enkeltruder som fra et hjem med flerlagsglas. Hvor mange lag glas der er i dine vinduer er derfor afgørende for at opnå den bedst mulige vinduesisolering, da dette giver en lavere U-værdi..

Du kan påvirke denne funktion på følgende måder:

  • Termiske gardiner - en anden måde at tilføje et lag isolering til dine vinduer på er ved at installere en særlig type gardin, der er lavet til at reflektere kulden tilbage udenfor. Disse tunge afdækninger kan også hjælpe med at forhindre luftbevægelser, men de skal være lukkede for at være effektive og blokerer også for naturligt lys.

  • Forsatsvinduer - dette henviser til tilføjelse af et separat, fast panel af isolerende glas på indersiden af et eksisterende vindue. Disse glas er typisk skræddersyet til at passe til dine vinduer og er næsten umærkelige, hvilket gør dem til et fremragende valg til ældre boliger, hvor man eksempelvis vil bevare et blyindfattet vindue. Desuden er de som regel udstyret med ventiler, så du kan kontrollere mængden af indvendig luftfugtighed og minimere risikoen for kondensvand.

  • To- eller tre-lags-glas. For detaljerede oplysninger om, hvad 2-lags-glas er, læs Klars oversigt her.

Hvad du skal kigge efter i nye vinduer

Ud over at vælge nye vinduer med enten 2-lags eller 3-lags-glas, skal du også sikre en god vinduesisolering med et produkt af høj kvalitet, der tillader så lidt varmeledning gennem vinduesrammen og afstandsstængerne som muligt.

Vinduesrammer af massivt træ eller aluminiumbelagte vinduesrammer, som dem, der tilbydes af Klar, er fremragende til at minimere varmetabet. Vær også opmærksom på opdelernes bredde, da et bredere lufthul mellem glasruderne kan øge varmekonvektionen og den eventuelle varmeoverførsel til ydersiden marginalt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken isolering er bedst til vinduer?

Den allerbedste isolering af dine vinduer er 3-lags-glas. Disse flere lag glas adskilt af gaskamre har vist sig at være den mest effektive metode til bekæmpelse af varmetab i hjemmet. For flere fordele ved tredobbelt glas, læs Klars guide her.

Hvordan isolerer du vinduer for at holde kulden ude?

Der er flere ting, du kan gøre for at holde kulden ude, for at forbedre isoleringen af vinduerne. Det er vigtigt at fokusere på, hvordan et vindue er tætnet, og hvordan det er glaseret. Fugning, polyurethanskumisolering, tætningslister, isoleringsbånd til vinduer, trækslanger, vinduesisoleringssæt, termiske gardiner, forsatsvinduer og nye vinduer er alle muligheder, der kan overvejes.