Hvad er bedst: Trævinduer vs. uPVC image

Hvad er bedst: Trævinduer vs. uPVC

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Købet af nye vinduer er en vigtig beslutning for enhver boligejer, så det er vigtigt at gøre noget hjemmearbejde. Ved at undersøge de forskellige typer vinduer på markedet kan du finde den rette balance mellem flere vigtige faktorer og finde det, der passer perfekt til dit hjem.

Når du undersøger mulighederne, vil du helt sikkert støde på de mange forskellige materialer, der bruges til at konstruere moderne vinduer, herunder både træ og PVC.

Hvad er de helt præcist?

Alle kender sandsynligvis trævinduer, da de har eksisteret længst af alle typer vinduer. Men konstruktionsteknologien har udviklet sig med tiden, og de er nu også bygget med højisolerende 2-lags og 3-lags-glas, ligesom andre vinduesmaterialer.

UPVC står for uplasticeret polyvinylchlorid, et teknisk plastmateriale i pulverform, der opvarmes og sprøjtes ind i forme for at forme det. Når det er afkølet, kan det faste uPVC-produkt skæres i længder og sættes sammen til vinduesmontering. Udtrykket "uplasticeret" henviser til, at materialet ikke indeholder blødgøringsmidler, hvilket gør det mere stift end standard PVC-materiale.

Nu hvor vi er mere bekendt med forskellen mellem trævinduer og uPVC's materialer, kan vi se på, hvordan de klarer sig i forhold til hinanden i forhold til nogle af de mest almindelige problemer, som husejere har.

1) Udseende

TrævinduerPVC-vinduer
NaturligeSyntetiske
Traditionel, høj kvalitets-udseendeEt mere simpelt look

Spørg de fleste, og de vil betragte et helt naturligt trævindue som mere æstetisk tiltalende og charmerende end det mere enkle, plastikagtige udseende af uPVC. I en rapport fra English Heritage blev det faktisk konstateret, at den største trussel mod ejendomsværdierne i bevaringsområder var "usympatisk udskiftning af vinduer og døre", især udbredelsen af plast og uPVC.

En anden fordel ved trævinduer er det farvevalg, som du som husejer kan vælge mellem. Træ kan bejdses, lakeres eller males, så det passer præcis til det udseende, du ønsker, mens PVC-mulighederne typisk er mere begrænsede, selv om de er blevet udvidet til at omfatte mere end blot hvidt og endda tilbyder nogle valgmuligheder, der efterligner træets udseende.

Denne fleksibilitet i tilpasningen er også noget at overveje på lang sigt, da det vil være meget nemmere for dig at male trævinduer om til en ny farve end at vælge at udskifte alle dine uPVC-vinduer i stor stil.

2) Holdbarhed

TrævinduerPVC-vinduer
Op til 60 årOp til 35 år

En del af årsagen til brugen af PVC i vindueskonstruktioner er at udnytte dets holdbarhed. Ligesom andre plastmaterialer kan uPVC modstå en lang række vejrforhold, lige fra høje temperaturer til slagregn og udsættelse for havluft. Denne evne er en del af grunden til, at "de er de mest anvendte 2-lags-glas-vinduer i Storbritannien", ifølge GreenMatch. De vil ikke være modtagelige for råd, rust eller afskalning, som andre vinduesmaterialer.

Træ er dog også et naturligt stærkt og holdbart materiale, hvilket fremgår af de utallige århundredgamle bygninger, der stadig er udstyret med velfungerende og flotte trævinduer.

"Når du vedligeholder og maler trævinduer, begynder deres levetid forfra igen."

~ House Beautiful

Så selv om du måske skal arbejde mere aktivt for at vedligeholde trævinduer, sparer du dig selv for at skulle udskifte alle vinduer i dit hjem og giver dem en levetid, der er mindst dobbelt så lang som PVC.

Plastik er også kendt for at blive nedbrudt med tiden, blive skævt og misfarves ved længere tids solpåvirkning. Den generelt lettere konstruktion af PVC-vinduer har en større risiko for, at rammen hænger ned og brister under ekstreme forhold end trævinduer.

3) Vedligehold

TrævinduerPVC-vinduer
Mal igen hver 7-10. årTør af med en fugtig klud

Der er ingen tvivl om, at en af de primære attraktioner for PVC-vinduer er det lavere vedligeholdelsesbehov for dette materiale. Den glatte plast kan nemt holdes ren med regelmæssig aftørring og vil ikke have problemer som revner eller råd, der kan kræve genopfyldning eller lakering.

For at nyde godt af den lange produktlevetid, der er beskrevet ovenfor, bør  trævinduer inspiceres årligt og skal, afhængigt af kvalitet, klima og placering, sandsynligvis males hvert 7. til 10. år.

4) Energieffektivitet

TrævinduerPVC-vinduer
Træ er et naturligt isolerende materialeMindre risiko for luftlækage

Træ- og PVC-vinduer har begge fremragende isoleringsevne, når de kombineres med 2-lags-glas eller 3-lags-glas. 

Træ er et naturligt isolerende materiale, og dets styrke er faktisk bedre egnet til trelagsglas, som giver en bedre energieffektivitet.

Trærammer er imidlertid mere udsat for termitangreb og revner, hvilket kan føre til luftlækage og påvirke energiomkostningerne. Desuden kan uvedligeholdt træ være modtageligt for krympning og skævhed, hvilket gradvist kan få glasset til at løsne sig i rammen, hvilket resulterer i lignende lufthuller.

5) Pris

TrævinduerPVC-vinduer
Større omkostning som udgangspunktMere budgetvenlig

I gennemsnit koster trævinduer boligejeren mere ved første køb. uPVC er et mere økonomisk materiale, som er billigere på kort sigt. Men i betragtning af trævinduernes længere holdbarhed kan de samlede omkostninger på lang sigt ende med at blive mindre, da behovet for udskiftning bør være ubetydeligt.

uPVC-vinduer er også svære at reparere, så hvis rammerne bliver beskadiget væsentligt, vil det sandsynligvis koste en komplet udskiftning i stedet for en enklere reparation med træ.

7) Miljøomkostninger

TrævinduerPVC-vinduer
Bæredygtig ressourceKræver mere energi at producere

Træ er et naturligt, organisk materiale, der både kan nedbrydes, når det bortskaffes, og som også er fornybart. Nogle vinduesproducenter som Klar bruger kun træ fra FSC-certificerede langsomt voksende skove.

uPVC er derimod et meget forarbejdet materiale, som er vanskeligere at genanvende og ofte ender på en losseplads. Selv om det ikke er giftigt, kræver det også en meget større mængde energi at producere, hvilket efterlader et større CO2-aftryk i kølvandet.

I det endelige opgør mellem trævinduer og uPVC kommer det an på dine prioriteter som boligejer - det kan være udseende, holdbarhed, vedligeholdelse, energieffektivitet, pris, sikkerhed og miljøpåvirkning. Trævinduer er enten lige så gode som eller bedre end uPVC i de fleste kategorier og tilbyder generelt en æstetik af højere kvalitet, mens uPVC-vinduer kan være en god løsning for dem, der er mere prisbevidste og ønsker et lavere vedligeholdelsesbehov.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ulemperne ved trævinduer?

Trævinduer tager typisk en større del af dit budget i starten, men det manglende behov for udskiftning vil sandsynligvis udligne dette på lang sigt. Trævinduer kræver også en mere aktiv rolle i vedligeholdelsen, men de mere tidskrævende behandlinger er kun nødvendige hvert årti eller deromkring.

Er PVC-vinduer billigere end træ?

PVC-vinduer er i gennemsnit billigere end træ ved første køb. Men deres levetid er halvt så lang som trævinduer, så boligejere bør indregne udskiftningsomkostningerne i det samlede budget. Afhængigt af området kan valget af PVC-vinduer frem for træ desuden resultere i et betydeligt tab af ejendomsværdi.