Spar op til 60%
Hvad er bedst: Træ/alu vs. PVC-vinduer image

Hvad er bedst: Træ/alu vs. PVC-vinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Nogle af disse udtryk kan lyde som et fremmedsprog, når du begynder at undersøge de forskellige materialetyper, der er tilgængelige til nye vinduer. Hvad er disse mærkelige akronymer og forkortelser? Træ/alu og uPVC er begge ord, som du bør blive fortrolig med, når du undersøger vinduesmuligheder, da de måske netop er den bedste løsning til dit unikke hjem.

Hvad er de helt præcist?

Aluminium er et let, sølvfarvet metal, der har været anvendt til fremstilling af vinduer i mange årtier, men som er blevet mere populært i takt med den øgede interesse for mere "moderne" boliger. Udtrykket "træ/alu" henviser til en kerne af trævinduer, der udvendigt er "beklædt" eller dækket af aluminiumsprofiler, og kaldes også "kompositvinduer".

UPVC står for uplasticeret polyvinylchlorid, et teknisk plastmateriale i pulverform, der opvarmes og sprøjtes ind i forme for at forme det. Når det er afkølet, kan det faste uPVC-produkt skæres til og sættes sammen til vinduesmontering. Udtrykket "uplasticeret" henviser til, at materialet ikke indeholder blødgøringsmidler, hvilket gør det mere stift sammenlignet med standard PVC-materiale.

Forhåbentlig har du nu en fornemmelse af forskellen på materialetypen mellem Træ/alu- og uPVC-vinduer, så vi kan gå videre med at sammenligne deres respektive fordele og ulemper.

1) Udseende

Aluminium/AlucladuPVC
High-end, sleekSimpler
Modern aestheticSynthetic look

Som nævnt giver træ/alu-vinduer et slankt, moderne udseende til et hjem, hvilket gør dem særligt velegnede til mere moderne stilarter. Materialet er naturligt stærkt, så det kan rumme større glaspartier i en tyndere ramme end uPVC, hvilket giver mere naturligt lys ind i dit rum.

Aluminiumsvinduer er typisk produceret med en pulverlakeret overflade og fås i mange finishes og farver. Træ/alu vinduer giver samme fordel, da aluminium er den ydre belægning på overfladen. Hos Klar holder vi os til klassikerne og de mest populære muligheder - hvid, sort og antracitgrå.

I modsætning hertil kan uPVC-finishmulighederne være mere begrænsede, selv om de er blevet udvidet ud over den grundlæggende hvide farve, som du sandsynligvis er vant til at se. UPVC-vinduer har også en tendens til at have et mere simpelt plastikudseende, som folk måske finder mindre attraktivt og forbinder med lavere kvalitet.

2) Holdbarhed

Træ/AluuPVC
40-50 års livstids10-35 års livstid

Aluminium er et utroligt holdbart materiale, der er modstandsdygtigt over for rust, råd, revner og misfarvning. Med en pulverlakering, der beskytter overfladen mod korrosion, har disse vinduer en af de længste levetider, ofte op til 45 år. Træ/alu, der kun overgås af trævinduer, tilbyder det bedste fra begge verdener, idet de har en overlegen holdbarhed fra både træ og aluminium.

PVC-vinduer derimod holder typisk kun i højst 30-35 år, så de skal sandsynligvis udskiftes med jævne mellemrum. Selv om de på samme måde er modstandsdygtige over for afskalning og rust, kan uPVC nedbrydes og forvrænges ved længere tids udsættelse for høj varme.

Klar yder en 10-årig garanti på vinduer og døre købt hos os.

3) Vedligehold

Træ/AluuPVC
Tør med en fugtig kludTør med en fugtig klud

I kategorien vedligeholdelse er aluminium og uPVC næsten lige gode, da de begge kræver meget lidt af husejeren. En simpel aftørring med en fugtig klud og en spand vand med jævne mellemrum er nok til at holde disse typer vinduer i god stand.

Selvfølgelig bør du også foretage regelmæssig kontrol for funktionalitet eller defekter, ligesom alle andre vinduer, men generelt kræver disse materialer samt aluplad meget lidt vedligeholdelse.

4) Energieffektivitet

Træ/AluuPVC
Ligeså fremragende som trævinduerMeget isolerende, meget lille chance for luftlækage

PVC har længe været kendt som et meget isolerende materiale, og vinduer i dette materiale med flerkammerrammer har en fremragende energieffektivitet. PVC-vinduer holder varmen inde, koldt træk ude og er også effektive til at minimere støjforurening.

Aluminium i sig selv er fremmende for varmeoverførsel, hvilket potentielt giver mulighed for varmetab og -gevinst mellem områder. Vinduesproducenterne har erkendt dette og har derfor indbygget varmeafskærmninger i vinduesrammerne.

Træ/alu-vinduer vil naturligt tilbyde denne barriere mod varmeoverførsel, idet deres trækerne har træets overlegne varmeisolerende egenskaber.

5) Price

Træ/AluuPVC
Større indledende omkostningMere budgetvenlig

Ligesom træ er aluminiumsvinduer ofte i den højere ende af prisskalaen og kræver en større indledende investering end PVC. Materiale- og produktionsomkostningerne er simpelthen højere for aluminium og aluplader end for uPVC.

Men i betragtning af de aluminiumsbaserede produkters lange levetid kan denne højere startpris meget vel blive tjent ind på lang sigt, da PVC-vinduer holder i kortere tid end aluminium/alubeklædte vinduer, hvilket kræver udskiftning og geninvestering.

6) Sikkerhed

Træ/AluuPVC
Overlegen styrke af materialeOfte med en kerne af stål der er meget sikker

Aluminium er som metal naturligt stærkere end uPVC som plast. Mens uPVC-vinduer typisk er fremstillet med en stålkerne til forstærkning, giver aluminium i sagens natur en fremragende tryghed, når det drejer sig om sikkerhed i hjemmet.

Træ/alu-vinduer, som dem fra Klar, udnytter aluminiums materialestyrke til at forhindre potentielle skader på trævinduer i et indbrudsforsøg, så boligejere, der vælger dette, kan være rolige.

7) Miljøaftryk

Træ/AluuPVC
100% og uendeligt genbrugeligKræver langt mere energi at producere

"Aluminium er et af de mest genanvendte - og genanvendelige - materialer, der anvendes i dag. En genanvendt aluminium ... vinduesramme genanvendes ofte direkte tilbage til sig selv. Og denne proces kan ske stort set i det uendelige," ifølge The Aluminum Association. 

Dette er et stærkt bevis på den miljøvenlige karakter af aluminium som materiale til dine nye vinduer. Træ/alu-vinduer kombinerer både aluminium og træ, en anden naturlig, biologisk nedbrydelig ressource, hvilket også gør dem til et miljøbevidst valg. Hos Klar vælger vi ydermere kun træ fra bæredygtigt skovbrug i form af en FSC-certificering.

UPVC er derimod et meget forarbejdet materiale, som er vanskeligt at genanvende og ofte ender på en losseplads. Selv om det ikke er giftigt, kræver det også en meget større mængde energi at producere, hvilket efterlader et større CO2-aftryk i kølvandet.

Udfaldet af den store debat mellem aluminium/træ-alu vs. uPVC-vinduer vil blive bestemt af dine prioriteter som boligejer, da du skal afbalancere udseende, holdbarhed, vedligeholdelse, energieffektivitet, pris, sikkerhed og miljøpåvirkning. Aluminiumbaserede vinduer har en fordel, når det drejer sig om udseende, holdbarhed og miljøpåvirkning, men de koster mere end uPVC.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er aluminium bedre end uPVC?

Aluminium holder næsten dobbelt så længe som uPVC, når det gælder vinduernes levetid. Dette kan opveje den større oprindelige økonomiske investering, da behovet for udskiftning af PVC-vinduer vil være hyppigere. 

De fleste husejere finder også udseendet af vinduer i aluminium eller alu-belagte vinduer mere attraktivt end plast- og uPVC-vinduer. Endelig giver valget af aluminium et langt mindre CO2-aftryk, da det kan genanvendes.

Hvad er ulemperne ved et vindue med aluminiumsrammer?

Ulemperne ved et vindue med aluminiumsrammer er minimale. Hvis dit hjem ligger i et fredet område - eller med en særligt kræsen grundejerforening - kan det være svært at finde aluminiumsvinduer, der overholder alle restriktioner, men aluklædte vinduer kan ofte give det mere traditionelle udseende, der kræves, sammen med alle fordelene ved aluminium. På samme måde vil aluklædte vinduer garantere fremragende varmeisolering, mens du skal sikre, at aluminiumsvinduer er fremstillet med en anden form for termisk isolering for at opnå optimal energieffektivitet.