Alt hvad du behøver at vide om maling af trævinduer image

Alt hvad du behøver at vide om maling af trævinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis du enten har valgt eller arvet vinduer af træ i dit hjem, så kommer tiden på et tidspunkt til, at de skal males. Selvom de både er klassisk smukke og effektivt isolerende mod kulden, kræver trærammevinduer ekstra pleje og vedligeholdelse for at få dem til at holde.

I modsætning til andre materialer, som f.eks. aluminium og træ/alu, er trævinduer mere udsatte på grund af eksponering for elementerne og har brug for mere beskyttelse. Et generelt råd, når det kommer til maling af trævinduer er, at det kræver en opfriskning cirka hvert 6. til 8. år. 

Hvis du bor i et hårdt klima med hårdt vejr som det danske, bør denne frekvens øges. For optimal vedligeholdelse er det en god idé at tjekke en gang om året for spåner og revner i lakken – når den er beskadiget, kan den hurtigere forringes. 

Vejret er også en faktor for, hvornår du skal male dine trævinduer, da den optimale temperatur til at gøre det er over 10 grader. Prøv at undgå at arbejde i stærkt sollys, som kan få malingen til at tørre for hurtigt. Planlæg at afslutte dette projekt mellem foråret i midten af ​​april og midten af ​​oktober:

Liste over materialer

Som med ethvert gør-det-selv-forbedringsprojekt, bør du samle de nødvendige forsyninger på forhånd for at arbejde så effektivt og hurtigt som muligt. Her er en oversigt over, hvad vi anbefaler, du har ved hånden:

 • Svamp eller mikrofiberklud

 • Spartel eller skraber

 • Semi-groft sandpapir eller slibeklods og/eller stålbørste

 • Træfiller og/eller hærder

 • Fleksibel silikone

 • Skruetrækker og/eller boremaskine

 • Malertape

 • Pensel med spids spids

 • Grunder, hvis nødvendigt

 • Maling

 • Glasskraber

Forberedelse er lig med forbedring

Så omhyggeligt som det kan være, giver grundig forberedelse til et malearbejde de bedste resultater. Faktisk kræves der flere trin i den forberedende fase end til selve maleriet. Lad os ikke spilde mere tid på at komme i gang:

 1. Vask dine vinduer med vand og en svamp. Sørg for at tørre alt snavs væk fra hjørnerne af rammerne og lad det tørre helt. 

 2. Brug en kniv til at skrabe eventuelle løse stykker maling væk, der allerede er begyndt at boble op eller revne.

 3. Brug dit sliberedskab eller stålbørste til at gøre rammen ru for bedre malingvedhæftning.

 4. Tør eller børst alle partikler og støv væk med en fugtig klud eller svamp.

 5. Fyld eventuelle huller med træfiller, reparer eventuelle rådne områder med træhærder, og fyld eventuelle huller mellem rammen og væggene med ekspanderende silikone.

 6. Brug din skruetrækker eller boremaskine til at fjerne udvendige vinduesbeslag, såsom håndtag.

 7. Påfør malertape langs glasset, så tæt på trærammen som muligt.

Alt om malingen

Hvis der er udsatte områder på dine trærammer, bør en passende grunder påføres, og dette ekstra lag vil også hjælpe med den samlede dækning.

Den maling, du vælger, bør ideelt set være den samme type, som tidligere blev brugt på vinduet. 

Du er i slutfasen nu:

 1. Brug jævne strøg til at påføre grunderen i en ensartet retning, og følg træets årer.

 2. Lad grunderen tørre helt, og følg derefter op igen med en let slibning, og sørg for at tørre eventuelle løse støvpartikler væk, når du er færdig.

 3. Påfør det første lag maling ved at skære ind fra hjørnerne og kanterne, og fyld derefter med lange strøg gennem midten.

 4. Lad dette tørre og gentag med et andet lag. Hvis trækornet stadig er synligt derefter, kan et tredje lag være nødvendigt.

 5. Fjern forsigtigt malertapen, skrab overskydende maling af, der er sivet ned på glasoverfladen, og sæt vinduesbeslag på igen.

Kvalitetstrævinduer

Maling af dine trævinduer er et kritisk skridt for at sikre topydelse gennem årene. Hvis du overvejer nye trærammevinduer til dit hjem, er det vigtigt at kigge efter et kvalitetsprodukt, der hjælper med at holde denne vedligeholdelsesbyrde på et minimum. 

Trævinduer lavet af langsomt voksende træ er kendetegnet ved en større andel af kernetræ, en meget tæt del af træet, der er mindre porøs og dermed letter en forbedret maling. Du vil også kigge efter knastfrit træ, så der kræves færre lag for at dække over disse typer af synlige ufuldkommenheder.

Klar tilbyder udelukkende trærammevinduer, der opfylder begge disse specifikationer, foruden en anden mulighed, der er værd at overveje: træ/alu-beklædning. Disse aluklædte vinduer tilbyder nogle af fordelene ved træ, men sparer dig alligevel for besværet med at male trævinduer med jævne mellemrum. 

Det anbefales generelt ikke at male alubeklædte vinduer, da deres slidstærke pulverlakering gør, at deres finish kan holde indtil udskiftning. Desuden kan det være noget af en udfordring at male alubeklædte vinduer selv, da processen ligner, hvordan biler males. Læs vores købervejledning for at finde ud af, hvad vores nye vinduer koster eller læs mere om farven på rammerne på dit vindue..

FAQs

 • Hvilken slags maling bruger du på Klar trævinduer?

Du kan bruge alkyd (opløsningsmiddelbaseret) eller akryl (vandbaseret) maling på trævinduer, men ideelt set bør du bruge samme type maling, som tidligere er påført. En oliebaseret emalje er ofte det foretrukne valg, da det giver en holdbar, hård finish.

 • Kan vinduer i træfarve males?

Ja, selvfølgelig kan trævinduer males, selvom hvis du valgte trærammer, kunne det have været for det varme, naturlige look, de giver. I dette tilfælde kan en passende klar lakering være vejen at gå, men under alle omstændigheder kræver trævinduer en beskyttende belægning som maling for at sikre lang levetid. Du kan også male trædøre - se guide her.

 • Hvordan forbereder du et trævindue til maling?

Korrekt forberedelse er nøglen til vellykket maling af trævinduer. Disse trin bør omfatte grundig rengøring af vinduerne, fjernelse af eksisterende løse malingsklumper, slibning for at gøre overfladen ru, udfyldning af huller eller huller og tapening af glaskanter for et rent resultat.

Måske er det også tiden til at gen-fuge dine vinduer?