Udsalget fortsætter! Op til 55% rabat
En praktisk guide til vedligeholdelse af hoveddøre for husejere image

En praktisk guide til vedligeholdelse af hoveddøre for husejere

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

De fleste af os går sikkert ind og ud af vores hoveddør flere gange om dagen uden at tænke over det. Vi forventer simpelthen, at den fungerer upåklageligt og tror sandsynligvis, at den vil vare evigt. Vi kan nok ikke hjælpe dig med at den holder for evigt - men der er vigtige skridt, du kan og bør tage som husejer for at forbedre din hoveddørs levetid.

Trin-for-trin guide til vedligehold af hoveddøre

Denne guide til vedligeholdelse af hoveddøren viser dig, hvilke opgaver vi anbefaler for at sikre optimal ydeevne og holdbarhed for et af dit hjems mest markante elementer.

Selv om listen over steder, der skal rengøres i dit hjem sandsynligvis er lang nok, må vi desværre meddele dig, at du skal tilføje endnu et punkt. Alle hoveddøre, uanset materiale, vil have gavn af en regelmæssig rengøring.

Dette bør omfatte at du afstøver overfladen, da støv kan indeholde salt og andre partikler, der kan ridse belægningen. Brug en almindelig støvbørste eller en tør klud til denne regelmæssige opgave.

En gang om måneden bør hoveddøren tørres af med en ikke-slibende svamp eller klud og en opløsning af vand og mild opvaskesæbe. Dette vil også hjælpe med at fjerne alt skadeligt snavs fra overfladen og gøre det muligt for dig at gennemføre det næste vigtige trin mere effektivt.

Hvis din dør har glasruder, skal glasfladerne sprøjtes med en blanding af eddike og vand og tørres grundigt af som en del af din rengøringsrutine.

Når din hoveddør er ren, kan du nemt tjekke alle sider for tegn på slitage og se, om der er behov for reparation. Vi anbefaler, at du er opmærksom på hvert af disse områder:

 • Maling/lakering - se efter afskalning, afpilning, mat eller falmende maling, splinter, nøgne træpletter, forhøjede træårer eller revner i overfladebehandlingen.

 • Fuger, forseglinger og rammer - tjek for træk i tætningslister, afskalning eller revner i tætningslisterne og eventuelle revner eller skævheder i rammen.

 • Hængsler, håndtag og lås - inspicer for rustpletter, knirken og fastklemning, og sørg for, at alle skruer er stramme.

 • Ruder - undersøg vinduerne for tegn på kondens eller fugtophobning mellem ruderne eller omkring rammerne.

Afhængigt af, hvad din månedlige inspektion afslører, skal du måske tage yderligere skridt for at afhjælpe eventuelle problemer.

En kedelig finish på en trædør kan opfriskes med en hurtig polering med en polyurethan-, lak-, voksbaseret eller lakpolering. Eventuelle defekte tætningslister og fugemasse bør genanvendes for at sikre en solid forsegling.

Rustne skruer bør udskiftes med galvaniserede skruer, der er beregnet til udendørs brug. Låse og hængsler skal smøres en gang om året med en tør PTFE-spray eller et Houdini-produkt uden olie. Selv om det mere almindeligt kendte WD-40 kan anvendes, har det en tendens til at tiltrække støv og snavs og udtørre området, hvilket på sigt resulterer i stivere bevægelser

Når det gælder overfladebehandlinger, skal en olieret trædør typisk påføres igen hvert halve til hele år, mens en lakeret dør holder længere, og en malet overflade typisk holder i mellem fem og 15 år. Dette kan dog variere alt efter hvor udsat døren er for vind og vejr. 

Hvis du bemærker nogen af de ovenfor nævnte tegn på slitage af det yderste lag, skal du naturligvis handle med det samme og restaurere din hoveddør som følger:

 • Tag døren af hængslerne

 • Fjern alle “de hårde dele” som lås og dørhåndtag.

 • Fjern den gamle finish 

 • Forbered ved at slibe overfladen og fjerne eventuelle ujævnheder

 • Tør døren af for at fjerne alt støv

 • Brug et rustbeskyttelsesmiddel i alle udsatte områder

 • Påfør to til tre lag udvendig finish

 • Overvej at tilføje en UV-beskyttende fugemasse til malingen/farven

Hvis dit hjem har en hoveddør, som du har arvet fra tidligere ejer, og som viser sin alder, eller hvis din dør simpelthen er ved at være udtjent, kan det være på tide at overveje en komplet udskiftning. På samme måde bør du prioritere udskiftning af vinduerne, hvis ruderne i din hoveddør er ved at gå i stykker.

Du kan få inspiration og råd om, hvilken hoveddør du skal vælge, i Klars købsguide om yderdøre her. Som du vil læse, vil valget af træ/alu-døre, der består af en massiv trædør beklædt med aluminium, være med til at minimere den fremtidige vedligeholdelse af hoveddøren.

Desuden kan du med et udhæng eller en veranda, der strækker sig mindst 1,5 meter ud over din nye hoveddør, bidrage til at beskytte den mod de barske elementer på lang sigt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg min hoveddør til at stråle igen?

Hvis overfladen på din hoveddør er blevet mat, er det relativt hurtigt at påføre en polyurethan-, lak-, voksbaseret eller lakpolish forsigtigt med en klud. Hvis det ikke hjælper, skal du måske påtage dig den mere tidskrævende opgave med at efterbehandle din hoveddør. Eller måske er det tid til at udskifte døren helt?

Hvordan vedligeholder man en hoveddør?

De fem vigtigste trin i vedligeholdelsen af din hoveddør er regelmæssig rengøring, inspektion for problemområder, reparation af eventuelle problemer, genoprettelse af overfladen og om nødvendigt udskiftning, herunder vinduer. Se Klars store udvalg af døre og vinduer i topklasse for inspiration.

Hvor ofte skal du oliere din hoveddør?

En olieret trædør skal typisk påføres igen hver 6. måned til hvert år, afhængigt af om den står overdækket, om den er sydvendt (udsat for flere solskader), eller om den er udsat for havluft eller hårdt vintervejr.

Hvordan kan jeg beskytte min dør mod solskader?

Hvis du vil beskytte din hoveddør mod solskader, kan du overveje at tilføje et 1,5 meter langt udhæng over din dør for at beskytte den mod de stærke UV-stråler. Du kan også tilføje en UV-beskyttende fugemasse oven på din dørs maling eller bejdse.