De fleste sætter pris på duften af deres nye bil, og mange rengør, polerer og plejer den derfor, for at fastholde vellugten så lang tid som muligt. Tilsvarende gælder det for nye vinduer og døres udseende, at du på let vis selv kan forlænge elementernes levetid og samtidig nyde synet at hjemmets nye look endnu længere. Nedenfor giver vi dig en håndfuld enkle råd og tricks til formålet. 

 1. Rengøring

Rengoring Klarvinduer

Som udgangspunkt er almindeligt opvaskemiddel velegnet til rengøring af dine vinduer og døre, og det er en god idé, at gøre det i forbindelse med rudepudsning – alternativt min. 2 gange om året. Bygger du nyt, er det en god idé at starte umiddelbart efter byggeriets afslutning.

Tilsæt lidt husholdningseddike, så du undgår eventuelle kalkaflejringer på ruden, og hæld en smule salmiakspiritus i sæbevandet for at opløse snavs på ruderne. Husk også at åbne vinduer og døre for at se efter skidt, snavs og insekter. Spindelvæv skal fjernes, da det kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring rammen.

2. Smøring

Alle hængsler og bevægelige dele (herunder lukke-, låse- og vendebeslag) skal efterses og smøres en gang årligt. Giv metaldelene et par dråber syrefri olie, fx symaskineoline eller WD-40, og påfør eventuelle glideskinner en lille smule universalfedt.

3. Gennemgå fuger og tætningslister

Når du er ved at ordne ovennævnte smøring, kan du med fordel gennemgå fuger og tætningslister i samme ombæring. Fugen rundt om vindueskarmen, hvor vinduet møder ydermuren, skal sikre, at der ikke kommer fugt ind mellem mur og karm. Det er derfor vigtigt at tjekke, om de er revnet eller mørnet, så de skal skiftes.

På nyere vinduer sidder der derudover en tætningsliste mellem karm og ramme, som spiller en vigtig rolle for vinduets tæthed over for fugt og ift. dets varme- og lydisolerende egenskaber. Listerne kræver begrænset vedligehold ud over almindelig rengøring, men det er dog en god idé indimellem at bruge en klud med lidt siliconeplejemiddel, så de forbliver bløde. Som med en fuge, skal tætningslisten udskiftes hvis den er mør eller har sluppet vinduet.

 4. Vedligeholdelse af karm og ramme

Det er en god idé at vaske og tørre vinduets karm og ramme af nogle gange om året - både ind- og udvendigt. Ud over at fjerne skidt, så de igen er rene og pæne, forlænger det også elementernes levetid. Brug en blød børste eller blot en klud og vand, evt. tilført et mildt rengøringsmiddel.

Mindre ridser i aluminium kan fjernes med et poleremiddel, og mht. maling, skal nye fabrikslakerede Klarvinduer normalt først males efter ca. 10 år. Dette afhænger dog af, om de er placeret på særligt udsatte steder, fx i kystnære områder, hvor det kan være nødvendigt at male dem efter kortere tid, hvis de begynder at se medtagne ud.

 5. Udluftning og kondens

Kondens Klarvinduer

Måske har du prøvet at tørre tøj indenfor om vinteren, hvilket skaber kondens indvendigt i boligen. Det samme er tilfældet på badeværelset og ofte også i soveværelse og køkken, hvor luften har tendens til at blive fugtig. Her er det særligt vigtigt at lufte ud, og du kan samtidig med fordel tørre lister og kanter af med jævne mellemrum, så du undgår skimmelsvamp og råd.