5 tips til bevare dine vinduer image

5 tips til bevare dine vinduer

Henrik
Skrevet af Henrik Müller22.11.2023

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Uanset om dine vinduer er nye eller gamle, så er det altid en god ide at holde dem ved lige – både fordi vedligeholdelse af dine døre og vinduer forlænger deres levetid, men også da de dermed bevarer et pænt udseende, som har meget at sige for din boligs æstetik.

Du kan vedligeholde dine vinduer både indvendigt og udvendigt, og her er det vigtigt at bemærke, at materialet, som vinduet er lavet i, spiller en vigtig rolle for, hvor meget vedligeholdelse dit vindue eller din dør kræver. Har du træ/aluminium-vinduer er du heldig, fordi de kræver mindre vedligeholdelse sammenlignet med trævinduer. Træ/alu er derfor et oplagt valg for dig, der hellere vil bruge din tid på noget andet. 

I indlægget her giver vi dig 5 enkle tips til både udvendig og indvendig vedligeholdelse af dine træ/alu-, trævinduer og -døre.

 1. Rengøring

Du kan sagtens bruge almindeligt opvaskemiddel til at rengøre dine vinduer og døre, og det sparer dig tid, hvis du gør det i forbindelse med vinduespudsningen mindst 2 gange om året. Når du skal pudse dine vinduer, kan du med fordel tilsætte lidt husholdningseddike for at undgå eventuelle kalkaflejringer på ruden, og en smule salmiakspiritus i sæbevandet for at opløse snavsen på ruderne. Husk også at åbne vinduer og døre for at se efter skidt, snavs og insekter i rammen. Spindelvæv skal fjernes, da det kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring rammen. Læs vores guide til vinduespudsning, hvis du vil blive endnu klogere på, hvordan du skal gribe vinduespudsningen an. 

2. Smøring

Som en del af vedligehold af døre og vinduer skal alle hængsler og bevægelige dele, herunder lukke-, låse- og vendebeslag, efterses og smøres en gang årligt. Du kan give metaldelene et par dråber syrefri olie, f.eks. symaskineolie eller WD-40, og påføre eventuelle glideskinner en lille smule universalfedt.

3. Gennemgå fuger og tætningslister

Når du er i gang med at smøre hængslerne på dit vindue og din dør, kan du på samme tid gennemgå fuger og tætningslister. Fugen, som sidder rundt om rammen på vinduet, der hvor vinduet møder ydermuren, er der for at sikre, at der ikke kommer fugt ind mellem mur og karm. Det er derfor vigtigt at tjekke, om fugen er revnet eller mørnet – er det tilfældet, er det et udtryk for, at den trænger til at blive skiftet.

På nyere vinduer sidder der også en tætningsliste mellem karm og ramme, som gør vinduet ekstra tæt og sikrer, at der ikke kommer fugt ind i boligen, samtidig med at den har varme- og lydisolerende egenskaber. Tætningslisterne kræver begrænset vedligehold udover almindelig rengøring, men det er en god idé indimellem at bruge en klud med lidt silikonebaseret plejemiddel, så de forbliver bløde. Præcis som med fugen, skal tætningslisten udskiftes, hvis den er mør eller har sluppet vinduet.

4. Vedligeholdelse af karm og ramme

Det er en god idé at vaske og tørre vinduets karm og ramme af nogle gange om året – både ind- og udvendigt. Når du fjerner skidtet, gør det dem naturligvis rene og pæne, men faktisk er det også med til at forlænge elementernes levetid.

Ved udvendig vedligeholdelse af vinduer og døre er materialet relevant. Herunder gennemgår vi, hvordan du skal holde dine vinduer og døre ved lige alt efter materialetype.

Vedligeholdelse af træ/alu vinduer

Har du valgt dine nye vinduer eller døre i træ/alu, så har du fået næsten vedligeholdelsesfrie vinduer og døre, fordi den udvendige aluminiumsramme beskytter elementet mod vind og vejr. Du behøver derfor ikke at male! Oplever du at der er kommet mindre ridser i aluminiummen, kan de fjernes med et poleringsmiddel.

Vedligeholdelse af trævinduer

Trævinduer skal males engang imellem, da malingen naturligt vil nedbrydes over tid, uanset hvor god kvaliteten af vinduet er. Har du næsten lige fået nye trævinduer fra Klar, så behøver du først male dem igen om ca. 10 år ved normale forhold.

Oplever du, at malingen udenfor er slidt væk, så træværket er synligt, vil omfanget af, hvor meget vedligeholdelse elementet kræver vokse, jo længere tid du venter. Du skal derfor tjekke dine trævinduer udvendigt i hvert fald en gang om året, hvor du kigger efter om malingen er begyndt at smudse af, krakelere eller boble. Problemet er, at når malingen først er begyndt at skalle af, så har du allerede inviteret fugt ind i træet. Vi anbefaler derfor, at du begynder at male, før malingen udvendigt begynder at krakelere. Selvom det kan virke som meget arbejde at stå og male et vindue, der næsten ser pletfrit ud, så vil du takke dig selv mange år ud i fremtiden, når træet, som følge af din arbejdsindsats, holder længere.


På facader, der peger mod solen, vil du kunne opleve at skulle male oftere, da UV-strålerne fra solen nedbryder beskyttelsen af træværket. Det er selvfølgelig op til dig, hvornår du vil male dine vinduer og døre udvendigt, men for at lette din arbejdsbyrde anbefaler vi, at du gør det, inden malingen krakelerer eller bliver mat.

Tips til maling af trævinduer

Du bør male, når der ikke er for fugtigt udenfor, da malingen ellers ikke kan nå at tørre. Samtidig skal det selvfølgelig ikke regne, og temperaturen må ideelt set gerne ligge mellem 10-20 grader. Vinduerne bør også holdes åbne, mens malingen tørrer. Alt dette peger på, at malingen skal foregå i løbet af foråret eller i de tidlige sommermåneder.

Indvendig vedligeholdelse

I forhold til maling, så er den indvendige vedligeholdelse ikke nær så kritisk som den ydre, da regn, vind og fugt ikke har samme betydning for malerarbejde indenfor. 

Hvis du oplever fugt eller dug på indersiden af ældre vinduer, kan det godt ødelægge træværket indvendigt over tid. Er dette tilfældet, kan du nøjes med at rengøre rammen og karmen indvendigt, hvilket kan gøres med en våd klud eller blød børste, hvor du påfører et mildt rengøringsmiddel.

5. Udluftning og kondens

Måske har du prøvet at tørre dit tøj indenfor om vinteren og oplevet, at det hurtigt kan skabe kondens og bidrage til et fugtigt indeklima. Det samme er tilfældet på badeværelset efter et langt, varmt bad, i soveværelset efter en god nats søvn og i køkkenet, hvor luften har tendens til at blive fugtig fra madlavningen. I de rum, hvor der er større chance for at skabe et fugtigt miljø, er det særligt vigtigt at få luftet ud og i jævne mellemrum tørre lister og kanter af på vinduerne og dørene, når der dannes kondens herpå, så du undgår skimmelsvamp og råd. Vil du vide mere om, hvordan du skaber et godt indeklima, kan du læse artiklen her, der giver dig 11 råd hertil eller vores 14 tips til at undgå dug på ruderne.