udsalg: 55%
5 råd til hvordan du kan vedligeholde dine vinduer og døre image

5 råd til hvordan du kan vedligeholde dine vinduer og døre

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Uanset om dine vinduer er nye eller gamle, så er det altid en god ide at holde dem ved lige. En god vedligeholdelse af dine vinduer og døre forlænger deres levetid og bevarer et pænt udseende på din bolig.

Du kan vedligeholde dine vinduer både indvendigt og udvendigt, og materialet som vinduet er lavet af, spiller en vigtig rolle for hvor meget vedligeholdelse dit vindue eller dør kræver.

Har du træ/aluminium vinduer er du heldig, fordi de kræver mindre vedligeholdelse sammenlignet med træ vinduer. Træ/alu er derfor et oplagt valg for dig, der hellere vil bruge din tid på noget andet.

Her får du 5 enkle tips til både udvendig og indvendig vedligeholdelse af dine træ/alu og træ vinduer og døre.

 1. Rengøring

Du kan sagtens bruge almindeligt opvaskemiddel til at rengøre dine vinduer og døre, og det sparer dig tid hvis du gør det i forbindelse med vinduespudsningen mindst 2 gange om året.

Du kan pudse dine vinduer ved at tilsæt lidt husholdningseddike, så du undgår eventuelle kalkaflejringer på ruden, og en smule salmiakspiritus i sæbevandet, for at opløse snavsen på ruderne. Husk også at åbne vinduer og døre for at se efter skidt, snavs og insekter. Spindelvæv skal fjernes, da det kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring rammen. Læs guide til vinduespudsning.

2. Smøring

Alle hængsler og bevægelige dele (herunder lukke-, låse- og vendebeslag) skal efterses og smøres en gang årligt.

Du kan give metaldelene et par dråber syrefri olie, f.eks. symaskineolie eller WD-40, og påfør eventuelle glideskinner en lille smule universalfedt.

3. Gennemgå fuger og tætningslister

Når du er igang med at smøre hængslerne på dit vindue og din dør, kan du på samme tid gennemgå fuger og tætningslister.

Fugen der sidder rundt om karmen på vinduet - der hvor vinduet møder ydermuren, er der for at sikre, at der ikke kommer fugt ind mellem mur og karm. Det er derfor vigtigt at tjekke om fugen er revnet eller mørnet, som betyder at den skal skiftes.

På nyere vinduer sidder der også en tætningsliste mellem karm og ramme, som gør vinduet ekstra tæt og sikrer at der ikke kommer fugt, sammen med at have varme- og lydisolerende egenskaber.

Tætningslisterne kræver begrænset vedligehold udover almindelig rengøring, men det er en god idé indimellem at bruge en klud med lidt silikone plejemiddel, så de forbliver bløde. Præcis som med fugen, skal tætningslisten udskiftes hvis den er mør eller har sluppet vinduet.

4. Vedligeholdelse af karm og ramme

Det er en god idé at vaske og tørre vinduets karm og ramme af nogle gange om året - både ind- og udvendigt. Ud over at fjerne skidtet som gør dem rene og pæne, forlænger du også elementernes levetid.

Udvendig vedligeholdelse

Ved udvendig vedligeholdelse af vinduer og døre er materialet relevant.

Vedligeholdelse af træ/alu vinduer

Har du valgt dine nye vinduer eller døre i træ/alu så har du fået næsten vedligeholdelsesfrie vinduer og døre, fordi den udvendige aluminiums ramme beskytter elementet mod vind og vejr. Du behøver derfor ikke at male! Oplever du at der er kommet mindre ridser i aluminiummet, kan de fjernes med et poleringsmiddel.

Vedligeholdelse af trævinduer

Trævinduer skal males engang imellem, da malingen naturligt vil nedbrydes over tid, uanset hvor god kvaliteten af vinduet er. Har du næsten lige fået helt nye trævinduer f.eks. fra Klar, så behøver du først male dem igen om ca. 10 år ved normale forhold.

Oplever du at malingen udenfor er slidt væk så træværket er synligt, vil omfanget af hvor meget vedligeholdelse elementet kræver vokse jo længere du venter.

Du skal derfor tjekke dine trævinduer udvendigt i hvert fald en gang om året. Når du tjekker vinduet skal du holde øje med om malingen er begyndt at smudse af, krakelere eller boble. Problemet er, at når malingen først er begyndt at skrælle af, så har du allerede inviteret fugt ind i træet.

Vi anbefaler derfor at du begynder at male før malingen udvendigt begynder at krakelere. Selvom det kan virke som meget arbejde at stå og male et vindue, der næsten ser pletfrit ud, så vil du takke dig selv mange år ud i fremtiden når træet holder længere.

På facader, der peger mod solen kan du godt komme til at opleve at skulle male mere, da uv-strålerne fra solen nedbryder beskyttelsen af træværket.

Det er selvfølgelig op til dig, hvornår du vil male dine vinduer og døre udvendigt, men for at lette din arbejdsbyrde anbefales det, at du gør det inden malingen krakelerer eller bliver mat.

Tips til maling af trævinduer

Du bør male når der ikke er for fugtigt udenfor, da malingen ellers ikke kan nå at tørre. Samtidig skal det selvfølgelig ikke regne og der må gerne være 10-20 grader. Vinduerne bør også holdes åbne mens malingen tørrer. Alt dette peger på, at det skal gøres i foråret eller i den tidlige sommer.

Indvendig vedligeholdelse

I forhold til maling, så er den indvendige vedligeholdelse ikke nær så kritisk som den ydre, da regn, vind og fugt ikke er lige så stort et problem indenfor. Hvis du oplever fugt eller dug på indersiden af ældre vinduer, kan det godt ødelægge træværket indvendigt over tid.

Du kan derfor ofte nøjes med kun at rengøre rammen og karmen indvendigt på dine vinduer og døre. Det kan du gøre med en våd klud eller blød børste og bruge et mildt rengøringsmiddel.

5. Udluftning og kondens

Måske har du prøvet at tørre dit tøj indenfor om vinteren og oplevet at det hurtigt kan skabe kondens og føltes fugtigt indenfor. Det samme er tilfældet på badeværelset efter bad, i soveværelse efter en nats søvn og i køkkenet, hvor luften har tendens til at blive fugtig fra madlavningen. I de rum hvor der er større chance for at blive fugtigt er det særligt vigtigt at få luftet ud og i jævne mellemrum tørre lister og kanter af på vinduerne og dørene, så du undgår skimmelsvamp og råd.

Læs også: Dugger dine vinduer? 14 tips til et sundere indeklima