Uanset om dine vinduer er nye eller gamle, så er det en god ide at holde dem ved lige. Som med alt andet forlænger en god vedligeholdelse vinduer og døres levetid og bevarer et pænt udseende. Du kan vedligeholde dine vinduer både indvendigt og udvendigt, og materialet spiller en vigtig rolle for hvor meget vedligeholdelse dit vindue eller dør kræver.

Vedligeholdelse af alu vinduer og plast vinduer er minimal sammenlignet med vedligeholdelse af vinduer af træ. Det er derfor et oplagt valg for den “dovne” handyman, der hellere vil bruge tiden på noget andet. Her får du 6 enkle tips til både udvendig og indvendig vedligeholdelse af dine vinduer og døre.

 1. Rengøring

Rengoring Klarvinduer

Som udgangspunkt er almindeligt opvaskemiddel velegnet til rengøring af dine vinduer og døre, og det er en god idé, at gøre det i forbindelse med rudepudsning – alternativt min. 2 gange om året. Bygger du nyt, er det en god idé at starte umiddelbart efter byggeriets afslutning.

Tilsæt lidt husholdningseddike, så du undgår eventuelle kalkaflejringer på ruden, og hæld en smule salmiakspiritus i sæbevandet for at opløse snavs på ruderne. Husk også at åbne vinduer og døre for at se efter skidt, snavs og insekter. Spindelvæv skal fjernes, da det kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring rammen.

Bestil her: vinduer & døre 

2. Smøring

Alle hængsler og bevægelige dele (herunder lukke-, låse- og vendebeslag) skal efterses og smøres en gang årligt. Giv metaldelene et par dråber syrefri olie, fx symaskineolie eller WD-40, og påfør eventuelle glideskinner en lille smule universalfedt.

3. Gennemgå fuger og tætningslister

Når du er ved at ordne ovennævnte smøring, kan du med fordel gennemgå fuger og tætningslister i samme omgang. Fugen rundt om vindueskarmen, hvor vinduet møder ydermuren, skal sikre, at der ikke kommer fugt ind mellem mur og karm. Det er derfor vigtigt at tjekke, om de er revnet eller mørnet, så de skal skiftes.

På nyere vinduer sidder der derudover en tætningsliste mellem karm og ramme, som spiller en vigtig rolle for vinduets tæthed overfor fugt og ift. dets varme- og lydisolerende egenskaber. Listerne kræver begrænset vedligehold udover almindelig rengøring, men det er dog en god idé indimellem at bruge en klud med lidt silicone plejemiddel, så de forbliver bløde. Som med en fuge, skal tætningslisten udskiftes hvis den er mør eller har sluppet vinduet.

4. Vedligeholdelse af karm og ramme

Det er en god idé at vaske og tørre vinduets karm og ramme af nogle gange om året - både ind- og udvendigt. Ud over at fjerne skidt, så de igen er rene og pæne, forlænger det også elementernes levetid. Brug en blød børste eller blot en klud og vand, evt. tilført et mildt rengøringsmiddel. Mindre ridser i aluminium kan fjernes med et poleringsmiddel.

Ved udvendig vedligeholdelse af vinduer og døre er materialet relevant. Trævinduer skal males i ny og næ, da malingen vil nedbrydes over tid, uanset hvor god kvaliteten af vinduet er. Har du fået helt nye vinduer, for eksempel fra Klarvinduers fabrik, så behøver du først male dem igen om ca. 10 år ved normale forhold. Har du valgt vores vinduer eller døre med aluminiums ramme, så har du fået næsten vedligeholdelsesfrie vinduer og behøver derfor ikke at male!

Den indvendige vedligeholdelse i forhold til maling af træværk er ikke nær så kritisk som den ydre, da regn og fugt ikke er lige så stort et problem indenfor som udenfor. Bliver malingen slidt væk udenfor, så træværket bliver synligt, vil omfanget af vedligeholdelses- indgrebet vokse jo længere du venter. Vi anbefaler derfor at du maler før malingen begynder at krakelere. Facader der peger mod solen vil ofte være værst medtaget, da uv-strålerne fra solen nedbryder beskyttelsen af træværket.

Det er op til dig selv hvornår du vil male dine vinduer og døre udvendigt, men det anbefales at du gør det inden malingen krakelerer eller bliver mat. Indvendig maling af dine vinduer og døre er kun aktuelt hvis du oplever meget fugt og dug på indersiden, der kan ødelægge træværket over tid.

Bestil her: vinduer & døre 

5. Udluftning og kondens

Kondens Klarvinduer

Måske har du prøvet at tørre tøj indenfor om vinteren, hvilket skaber kondens indvendigt i boligen. Det samme er tilfældet på badeværelset og ofte også i soveværelse og køkken, hvor luften har tendens til at blive fugtig. Her er det særligt vigtigt at lufte ud, og du kan samtidig med fordel tørre lister og kanter af med jævne mellemrum, så du undgår skimmelsvamp og råd.

Læs også: Dug på vinduer - 14 tips til bedre udsigt og sundere indeklima

Måske har du prøvet at tørre tøj indenfor om vinteren, hvilket skaber kondens indvendigt i boligen. Det samme er tilfældet på badeværelset og ofte også i soveværelse og køkken, hvor luften har tendens til at blive fugtig. Her er det særligt vigtigt at lufte ud, og du kan samtidig med fordel tørre lister og kanter af med jævne mellemrum, så du undgår skimmelsvamp og råd.

Bestil her: vinduer & døre