Her er fordelene ved 3-lags-vinduer image

Her er fordelene ved 3-lags-vinduer

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Når man ønsker at opgradere vinduer i et hjem, kan det være et ret indlysende valg at gå fra enkelt-lags-glas til termoruder, da fordelene ved denne forbedring af isolering er ekstremt høje.

Med dokumenterede fordele som f.eks. større energieffektivitet, øget sikkerhed og tryghed i hjemmet, bedre lydisolering og mindre kondens er to glasruder helt klart bedre end en, når det gælder dine vinduer. Men gælder alt dette stadig, når man undersøger 3-lags-glas kontra 2-lags-glas?

Lad os se på hver enkelt af fordelene ved 2-lags-glas og forstå, om det også kan betragtes som en fordel ved 3-lags-glas.

Energieffektivitet

Når det gælder energieffektivitet, er det klare svar ja. Med sin unikke konstruktion med en ekstra tredje glasrude, der skaber to separate gaskamre, har 3-lags-glas helt klart større isoleringsevne end 2-lags-glas.

Denne forbedrede energieffektivitet måles håndgribeligt i noget, der kaldes en U-værdi, en vurdering af varmetabet i watt pr. kvadratmeter Kelvin (W/m2K). Jo lavere U-værdien er, jo mere effektivt er vinduet til at holde på varmen.

GlasstypeU-värde
Gammeldags 2-lags-glas3.0 W/m2K
Moderne 2-lags-glas, som Klars1.3-1.5 W/m2K
Vinduer med 3-lags-glas, herunder Klars0.8 W/m2K

Disse tal kan direkte omsættes til følgende vurdering, som Local Architects Direct har foretaget:

"3-lags-glas kan reducere varmetabet med 35 % i forhold til 2-lags-glas. Du har måske ikke længere brug for radiatorer under vinduerne, og spidsbelastningen af varmesystemet reduceres."

Den større energieffektivitet kan også mærkes i de varmere sommermåneder, hvor tredobbelt glasrude ligeledes vil reducere mængden af solvarmeindfald, og dit hjem vil være mindre tilbøjeligt til at blive overophedet.

Der er flere andre sidegevinster ved de forbedrede isolerende egenskaber ved tredobbeltglasvinduer, herunder:

  • Månedlige besparelser på din varmeregning

  • Et mere ensartet og behageligt indvendigt miljø

  • Et reduceret CO2-fodaftryk for dit hjem

Sikkerhed og tryghed i hjemmet

På samme måde kan tilføjelse af en ekstra glasrude bidrage til at forbedre sikkerheden i dit hjem, simpelthen ved at skabe endnu en barriere mod indbrud. Når det gælder indbrud, vil en potentiel indbrudstyv blive mere afskrækket af at skulle bryde igennem et ekstra lag glas.

Vinduer med 3-lags-glas er også mere holdbare og modstandsdygtige over for barske vejrforhold og stærk vind. Derfor installeres de nu i huse i orkanudsatte områder som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Lydisolering

Når det drejer sig om at reducere støjforurening i dit hjem, er fordelene ved 3-lags-glas mindre klare. Logisk set skulle man tro, at endnu en glasrude sammen med et ekstra lufthulrum ville gøre det vanskeligere for lyd at passere udefra og ind.

I nogle tilfælde kan den midterste rude dog bidrage til en øget vibration af lydbølgerne og dermed til en større lydoverførsel. Et vindue med flere glaslags evne til at isolere mod lyd påvirkes i højere grad af forskellige tykkelser af glasruderne, af afstanden mellem ruderne samt af, om der som ekstraudstyr er valgt et særligt lydisolerende glas.

Kondensering

Vandmolekyler rykker tættere sammen, når de kommer i kontakt med en koldere overflade. Dette skaber dugdråber eller kondensation.  Dette kan forekomme på indersiden af vinduer med et-lags-glas, når varmere, fugtig luft inde i boligen kommer i kontakt med den afkølede vinduesoverflade, der ikke er særlig godt isoleret mod de køligere udetemperaturer.

To- og tre-lags-glas er en stærk forsvarslinje mod dette fænomen, da den forbedrede isolering, som de mange glasruder giver, ikke tillader, at vinduets indvendige overflade bliver kold nok til, at der kan dannes kondensvand indvendigt.

Konstruktionen af flerlagsvinduer omfatter også typisk et tørremiddel, som findes i mellemrummene mellem glasruderne. Dette absorberer overskydende fugt i luftkamrene og eliminerer kondensering ved kontakt.

Konstant kondensvand på vinduernes inderside resulterer i grimme og skadelige skimmelsvampe og til sidst råd i trærammerne. Det er i din bedste interesse som husejer at vælge vinduer, der bekæmper denne proces mest effektivt.

Fordelene ved 3-lags-glas - bundlinjen

Når det gælder energieffektivitet, sikkerhed i hjemmet og bekæmpelse af kondensvand, er fordelene ved tre-lags-glas endnu mere imponerende end de ellers velkendte 2-lags-glas.

Den største fordel ved 3-lags-glas i forhold til 2-lags-glas er den overlegne energieffektivitet. Det er her, at den største forbedring vil kunne mærkes af husejeren, og det vil sandsynligvis også medføre en stigning i ejendomsværdien. Ethvert velisoleret hjem, der kan prale af lavere varmeregnskaber, vil helt sikkert også høste højere salgspriser, især i disse tider med skyhøje energiomkostninger.

Ofte stillede spørgsmål

Kan det betale sig at få 3-lags-glas?

Du kan få en omfattende vurdering af dette spørgsmål ved at læse Klars artikel "Er 3-lags-glas det værd?".

Hvor stor forskel gør 3-lags-glas?

3-lags-glas kan resultere i en 35 % reduktion af varmetabet om vinteren i forhold til 2-lags-glas og 20 % mindre solvarmeindfald i sommermånederne. De tre glasruders evne til at holde på mere varme betyder, at forskellen mellem den indvendige overflade af dit vindue er 18 grader med 3-lags-glas og 16 grader med 2-lags-glas når dit rum er opvarmet til 21 grader.

Hvad er ulemperne ved 3-lags-glas-vinduer?

Ulemperne ved tredobbelt glas er en højere pris, et tungere produkt, mulig støjforurening og minimeret solindfald i koldere klimaer. Nogle af disse kan dog modvirkes med forskellige glastyper eller belægninger.