60% UDSALG + 20% RABAT PÅ MONTERING - Slutter om
Bæredygtigt hjemmerenovering image

Bæredygtigt hjemmerenovering

Marie Egholm Author Photo
Translated by Marie Egholm21.06.2024

Indholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hos Klar forstår vi godt at hjemmerenovering kan være både dyr økonomisk og for klimaet. Derfor har vi sammensat denne guide, så du kan renovere så klimavenligt som muligt. Følg denne guide næste gang du skal renovere, og formindsk dit klimaaftryk.

1) Køb vinduer med god isolering

Vidste du at 40% af energitab i et hjem er gennem døre og vinduer? Derfor er det vigtigt at have vinduer og døre, der er godt isoleret. Så sparer du på energien, men også på el- og varmeregningen. Hos Klar har vi både 2- og 3-lags glas, så du slipper for at miste unødvendigt energi. 

2) Tænk over hvilke materialer du bruger

Hvis du gerne vil renovere dit hjem så klimavenligt som muligt, skal du tænke over hvilke materialer du bruger. Prøv så vidt som muligt at kigge efter FSC-mærket når du handler. FSC står for Forest Stewardship Council, hvilket betyder at træfældning-processen er etisk, og at træet er langsomt vokset. Derfor passer du både på naturen og mennesker, når du køber produkter der er FSC-certificeret. Her kan du læse mere om hvorfor vi bruger vi kun FSC-certificeret træ.

3) Isoler, isoler, isoler

Hvis du isolerer dit hjem, vil mindre energi blive tabt. Invester i naturlige isoleringsmateriale, såsom træfibre, og spar både på varmen og på økonomien. Træfibre skaber et sundere indeklima, god lydisolering, en bedre varmefordeling og virker brandhæmmende. Træfibre isolerer 25-30% bedre end mineraluld, fordi træfibrene er hule og leder ikke varme. Derfor bliver varmen opfanget af de hule træfibre og står stille i isoleringen. 

4) Genbrugsguld 

Vær opmærksom på hvor dine møbler kommer fra, og hvad de er lavet af. I stedet for at købe nye møbler i store møbelkæder, kan du købe møbler lavet af genanvendelige materialer. Du kan endda være heldig at finde nogle ting på lokale eller online loppemarkeder. Nedenfor kan du se hvad produktionen af disse møbler udleder af CO2 og energi.

MøbelCarbonsporEnergi
Kontorstol72kg CO2154 kWh
Bogreol18kg CO239 kWh
Skrivebord35kg CO275 kWh
Sofa90kg CO2193 kWh
Lænestol43kg CO292 kWh



5) One man's trash…..

Vi kender alle det gamle engelske ordsprog “one man’s trash, another man’s treasure”. Det kan du have i mente når du renoverer dit hjem. Prøv at sælg dine gamle vinduer og møbler i stedet for at smide dem ud. Så kan du både spare CO2 udslip, og tjene lidt ekstra. Gode steder at sælge dine gamle ting er blandt andet på Facebook Marketplace, DBA eller på dit lokale loppemarked. 

6) Mal i stedet for at skifte ud

Et nyt lag maling kan gøre rigtigt meget for et rum, så overvej om du måske kan male dine møbler eller køkkenlåger i stedet for at udskifte dem. Det er både billigere og bedre for miljøet, og det kan også være et hyggeligt projekt. 

 

7) Invester i energivenlige hvidevarer 

Det kan godt være at energivenlige hvidevarer er lidt dyre, men det kan være en god investering. Du kan spare op til 3.480kr om året hvis du køber hvidevarer i A-klassen. Derfor er det bedre for din økonomi, og for klimaet når du investerer i energivenlige hvidevarer. 

8) Installer solpaneler

I det at energipriserne stiger, vælger flere og flere at købe solpaneler. Solpanelerne absorberer sollys og omdanner det til energi, du kan bruge i dit hjem. Solens lys kan blive absorberet på selv overskyet dagene, og er derfor en god mulighed selv når man bor i et mere overskyet land som Danmark. Solpaneler kræver minimal vedligeholdelse. Den eneste ulempe ved solpaneler er, at de godt kan være torn i øjet. 

9) LED-pærer

Ifølge miljøstyrelsen er LED-pærer det bedste valg når man skal købe pærer. Modsat andre lyskilder, som lysstofrør eller sparepærer, indeholder LED-pærer ikke kviksølv. Kviksølv er ekstremt farligt, både mennesker og miljøet. LED-pærer bruger også mindre strøm end andre elpærer, og har en længere levetid. 

10) Køb lokalt

Den bedste måde at undgå unødvendigt CO2 udslip er ved at købe lokalt. Når du køber lokalt, om det er møbler eller fødevarer, undgår du unødvendigt transport, og derfor efterlader produkterne et mindre CO2 aftryk.