Opmåling er slet ikke så kompliceret, som de fleste frygter. For at få det bedste resultat i sidste ende, er det selvfølgelig vigtigt at det bliver gjort rigtigt. Er elementerne målt rigtigt op, bliver monteringen nemlig også tilsvarende nemmere. Følger du blot vores anvisning - og vejledning her, skulle du være godt klædt på til at klare opmålingen selv og korrekt. 

Før du går i gang, skal du have følgende klar: Opmålingsskema og blyant, tommestok/målebånd og eventuelt en loddestok, hvis det er et ældre hus. 

1Mål altid udvendigt
Mål altid udvendigt og notér altid bredden først, derefter højden! Uanset om det er vinduer eller døre.
2Mål flere steder
Mål først fra mursten til mursten – det såkaldte hulmål. Husk at måle flere steder, da hullet godt kan være lidt skævt. Er der forskel på målene, skal du bruge de mindste mål.
3Find karmmålet
Træk 20-25 mm fra hulmålene, hvorefter du har de karmmål du skal bruge, for at bestille dine elementer. Det giver en fuge hele vejen rundt på mellem 10-15 mm baseret ud fra hvor meget du valgte at trække fra hulmålet.
Hulmål 110,5x110,5 = udvendige karmmål 108x108 cm
4Når du måler op til vinduer
Måler du op til vinduer, skal du være opmærksom på, hvordan de indvendige forhold er. Om det er rå mursten, pudset lysning indover karmen, eller om du eventuelt skal bestille vinduerne med udfræset not, så du efterfølgende kan lave en flot lysning rundt om dine nye vinduer.
5Når du måler op til døre
Måler du op til døre, skal du specielt være opmærksom på de indvendige forhold, hvis det er en indadgående dør. Det er nemlig ikke helt lige meget, om du bestiller den nye dør med hårdttræ- eller aluminiums bundstykke. Skifter du for eksempel en 30 år gammel dør ud, til en ny dør med aluminiums bundstykke, vil selve dørbladet nemt kunne gå imod fliserne indenfor.

Opmåling.gif

Udover at guide dig igennem, hvordan du selv kan finde målene på dine nye vinduer - og døre, så har vi nedenfor samlet tips og tricks, der er gode at være opmærksomme på, og som vil lette opmålingen yderligere. 

1Hulmål – vær på den sikre side
Ud over den måltagning som vejledningen i vores ’Infocenter’ gennemgår, kan du supplere med at tage diagonale mål, for at sikre at vindueshullet er i vinkel. Diagonale mål tages udvendigt fra nederste højre hjørne af vindueshullet til øverste venstre hjørne, samt fra nederste venstre hjørne til øverste højre hjørne.
2Mål det gamle vindue
Det kan forekomme, at vindueshullet ikke er helt lige fordi muren er skæv. I sådanne tilfælde kan du med fordel måle det gamle vindue, så du er sikker på, at dine nye Klarvinduer kommer til at passe.
3Vær opmærksom på karmdybden
Karmdybden ved nye vinduer er ofte større end ved ældre vinduer, hvilket kan give justeringer i forhold til indvendigt tapet, klinker, vindueslysninger mv.

I gamle dage havde døre som regel en kraftig karm, hvorved selve døren var mindre end det er tilfældet i dag. I disse dage er døren ofte lige så stor som karmen, og man skal derfor være opmærksom på, om den kan komme til at støde imod eventuelle udhæng eller spærender.

4Er der niveauforskel?
Mål efter om der er niveauforskel mellem det indvendige gulv og den udvendige overflade. Hvis det er tilfældet, måler du fra mursten i toppen af hullet til den indvendige gulvhøjde. Med andre ord skal du bruge de mindste mål. Dette er særligt relevant ved indadgående døre.
5Åbningsretning – hængslerne er afgørende
I forhold til dørens åbningsretning, skal du starte med at overveje om den nye dør skal åbne ind i- eller ud af dit hjem. Dvs. om den skal være indadgående eller udadgående:


En dør som åbner ”venstre ind” har hængslerne i venstre side, set indefra – og hængslerne i højre side ved ”højre ind”.

En dør som åbner ”venstre ud” har hængslerne i venstre side, set udefra – og hængslerne i højre side ved ”højre ud”.

Mulighed for ekstra hjælp

Omfanget af opmålingen til vinduer og døre varierer meget fra bolig til bolig, ligesom der kan være forskellige forhold – såsom lysninger, vinduesplader og tagudhæng – der er værd at have med i overvejelserne.  

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os. Hos Klarvinduer har vi en masse brancheerfaring, som vi trækker på, når vi skal vejlede dig i forbindelse med måling til netop din bolig.