Hjemmetest: Skal du skifte dine vinduer?

Dug på vinduet, kolde ruder eller stigende elregning? Test, om det er tid til at skifte vinduer. Vær opmærksom på, at der er forskel på, om det er nødvendigt med udskiftning af vinduet inklusive karm og ramme, eller du kan nøjes med at skifte ruder til en lavere pris. I denne artikel gennemgår vi tjekpunkter, du kan bruge på dine egne vinduer.

Se udvalg af vinduer

Er din varmeregning stigende?

Hvis du har bemærket, at du år efter år betaler mere og mere for dit varmeforbrug – uden at dine energivaner har ændret sig – kan det skyldes, at  dine vinduer er nedbrudte eller ikke lukker godt nok. Ved at investere i nye energirigtige vinduer fra Klar samt nye døre opnår du en mere velisoleret bolig, som derfor også bliver billigere at bo i.

TIP: Hvis du i denne forbindelse er i tvivl om, hvor gammelt dit vindue er, kan du normalt tjekke det på det mærkat, som sidder indvendigt i karmen, når du åbner det.

Hvor godt lukker dit vindue?

Der findes flere måder, hvorpå du kan teste, om dit vindue er utæt eller ikke lukker godt nok. Du kan tjekke udefra, om der er sprækker og utætheder i fugerne. Derudover kan du prøve ”papirtesten”.

TEST: Åbn vinduet, stik et stykke papir halvt ud, og luk det igen. Der skal være stor modstand, når du forsøger at trække papiret til dig igen – ellers er vinduet utæt.

Trækker det?

TEST: Tjek nemt og hurtigt, hvor meget det trækker ved at stille et tændt stearinlys på vindueskarmen, og se, om flammen blafrer meget. Dette er tegn på træk og utætte vinduer. Nye vinduer kan derfor blive en investering for din bolig.

Se udvalg af vinduer

Er træet nedslidt? Tjek kvaliteten

Kvaliteten af træet har meget at sige i forhold til holdbarheden. Vinduer kan være mange år gamle og stadig være funktionelle og energirigtige, såfremt de er fremstillet af det rigtige træ.

Vinduer fra Klar er lavet af langsomt voksende kernefyrretræ, der kommer fra vores egne leverandører i Estland. Dette sikrer, at træet optager mindre fugt og dermed ikke rådner, som det kan være tilfældet med træ af mindre god kvalitet, og du får derfor bedre kvalitet for pengene gennem vores leverandører.   

TEST: Man kan teste træets tilstand ved at tage en syl eller skruetrækker og prikke ind i vindueskarmen. Hvis spidsen synker 2-3 mm ind, er træet sundt. Ved 3-6 mm kan det måske være rådskadet. Kan spidsen af værktøjet gå mere end 6 mm ind, er det et klart tegn på, at træet bør udskiftes. Vær dog opmærksom på, at vådt træ er meget blødere, end når det er tørt.

Er du nødt til at male dine vinduer ofte?

Et billede af maling der famler

Det skyldes typisk fugt, hvis malingen på dine vinduer skaller af, og du er nødt til at male dem en eller flere gange årligt. Slidt maling kan også tage form af opboblinger eller opbøjede kanter samt revner.

Ved at isætte nye vinduer fra Klar får du en pænere og langt mere holdbar løsning, som – foruden besparelsen ift. udgifterne til maling – tjener sig selv ind via besparelserne på varmeregningen samt forøgelsen af din boligs værdi.

Dug på ruden?

Dugger dine vinduer eller føles kolde om vinteren? Det kan være tegn på, at ruden er punkteret eller at det er et gammeldags vindue, der isolerer dårligt. Hvis du oplever dug, og du ved, at vinduerne er nye og energivenlige, så er det fordi du skal lufte ud, eller fordi dit nye vindue ikke har varme kanter, så duggen ligger sig langs siderne af vinduet. Du kan med fordel skifte glasset eller overveje nye energiruder med varme kanter fra Klar, der på lang sigt sparer penge, samt sikrer dig et bedre indeklima.

Forskning har vist, at et dårligt indeklima kan have store konsekvenser for helbredet – ikke mindst for familiens yngste. På vinduer fra Klar kan du designe dine egne vinduer efter mål, og med vores egne leverandører i ryggen presser vi markedet, så billige vinduer i dag kan leveres i rigtig fin kvalitet med tilvalg som for eksempel klikventiler til udluftning. Hvis dine vinduesrammer stadig er i god kvalitet, kan du med fordel nøjes med at skifte glasset og dermed få nye vinduer til lav pris.

Spændende læsning:
Dug på vinduer - 14 tips til bedre udsigt og sundere indeklima 

Nye vinduer forøger boligens værdi

Nye energiruder giver ikke blot et bedre indeklima og besparelser på elregningen, men er også en langsigtet investering i din boligs værdi. Lysindfald og vedligeholdelse er afgørende faktorer, når boligen vurderes på mæglermarkedet. Vær opmærksom på, at ældre vinduespartier typisk har brede karme eller rammeprofiler og dermed ikke giver det samme lysindfald som nye vinduer fra Klar, hvis slanke profiler og smalle karme sikrer maksimalt lysindfald.

Med nye vinduer fra Klarkan du derfor også få et sundere indeklima og bedre komfort. Dertil kommer herlighedsværdien, der ligger i nyerhvervelsen, samt førnævnte besparelser på varmeregningen.

Er du i tvivl om, hvorvidt dine gamle vinduer trænger til at blive udskiftet, er du mere end velkommen til at  kontakte os. Det er fint selv at lave tidligere nævnte visuelle undersøgelser, men ofte kan det være rart og betryggende samtidig at få en fagmand til at gå vinduerne efter i sømmene.

Hos Klar har vi indgående kendskab til vinduesbranchen. Du inviteres til at ringe til vores kundeservice, så kan vi snakke om dine vinduers tilstand og finde den bedste løsning til netop dit hjem i fællesskab.

Se udvalg af vinduer

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold