Simple tricks til at få mere naturligt lys ind i dit hjem

Undersøgelser har vist, at 70% af os danskere har for lidt, eller for ringe lys i vores hjem. Samtidig går 40% af vores samlede energiforbrug til opvarmning, ventilation og lys i vores bolig.

Sollys kan få dig i bedre humør, gøre dit hjem mere indbydende og samtidig lette på din energiregning. Der er med andre ord mange gode grunde til at skabe mere naturligt lys i din bolig, og vi har derfor samlet nogle gode tips til hvordan du let kommer i gang med at forbedre eksisterende lysindfald, og med at lave nye lyskilder.

1. Nye vinduer og døre

Selv mindre rum kan komme til at fremstå lyse og store, hvis der kommer en større mængde naturligt lys ind i. I dag fås døre med store glasruder, hvilket kan skabe en indbydende entré; installationen af franske døre og facadedøre med store ruder, som dem vi fører hos Klar, er således en enkel måde at skabe et let og lyst udtryk.

Tilføjelsen af nye vinduer andre steder i hjemmet er ligeledes ofte værd at overveje. Vinduer i køkkenet og spisestuen er gode steder at starte, ligesom trappeskakter og reposer ofte er mørke områder, hvor nye vinduer vil gøre en verden til forskel.

Derudover kan en udskiftning af eksisterende vinduer gøre underværker. Ældre vinduer med slidt glas og tykke karme kan lade meget tilbage at ønske når det gælder udnyttelsen af sollys. Moderne vinduer, f.eks. fastkarmsvinduer, har derimod smalle karme og en slank profil der sikrer, at du får så meget sollys ind i din bolig som muligt.

2. Indretning

Lysindfald fra vinduer fra Klar

Du kan let udnytte og optimere det lys der allerede kommer ind i dit hjem. Her får du to måder: reflektivitet og lysflow.

Du kan maksimere mængden af lys der kastes tilbage i din boligs respektive rum ved at vælge lyse farver på loft, væg og gulv. Derudover vil matte overflader ofte være at foretrække, idet de reflekterer lyset i alle retninger, hvorimod skinnende overflader ofte får lyset til at blænde.

Herudover kommer mange til at blokere for sollys ved at placere møbler og lignende foran vinduer og døre. Bogreoler og rumdelere bør placeres i en 180-grades vinkel ift. vinduesvæggen, dvs. på sidevægge hvis vinduet sidder på en endevæg. Husk også, at lyset fra den øverste del af vinduet kan nå længst ind i boligen, og at persienner eller gardiner derfor ikke bør blokere denne del.

3. Nyttige tips og gode idéer

Andre måder at skabe mere lys og forstærke indtrykket af et lysere hjem, er ved at hænge spejle op, male i lyse farver, eller ved at vælge lyse farver til trægulve eller tæpper. Derudover ved at rengøre inventar, lyspærer og vinduer, så det naturlige lys bedre kommer til sin ret.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til hvordan dit hjem kan blive lysere, fx om der kan installeres større vinduer, glasfacader, e.l., eller hvilken type dør der vil passe til din bolig, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold