Sådan pudser du dine vinduer som en professionel

Rengjorte vinduer og døre er noget de fleste af os sætter pris på.

Det er en dejlig følelse når vinduespudsningen er klaret, men kender du følelsen af, at det noglegange er lidt svært at gå igang? Heldigvis kan det ofte klares hurtigt og nemt!

Du kan her finde en komplet guide til, hvordan du hurtigt og nemt kan vaske vinduer og døre, som en professionel. Du lærer hvornår det er bedst at pudse vinduer, hvilket udstyr du skal bruge og hvilken teknik, der er mest effektiv.

Sådan pudser du dine vinduer og døre

Når du skal igang med at pudse dine vinduer og døre er der nogle ting du skal være opmærksom på, så du kan klare vinduespudsningen let og hurtigt. Det kan måske gøre, at det næste gang bliver nemmere at komme i gang.

Hvis du gerne vil have rengjorte ruder året rundt, så anbefaler vi at du vasker dine vinduer og døre 2-4 gange om året. Optimer pudsning af vinduer ved at følge guiden nedenfor, og brug samme vejledning til dine døre med ruder. 

1. Vejret er en vigtig faktor når du vasker vinduer

Skov med snevejr og solskin

Som udgangspunkt kan du rengøre dine vinduer og døre i al salgs vejr, men vær opmærksom på, at vandet om sommeren hurtigt fordamper grundet solens varme, og at det om vinteren fryser hurtigere.

Hvis du vasker dine vinduer i de årstider, skal du være hurtigere med skraberen end ellers, så du undgår at vandet enten fordamper eller fryser fast. Forår og efterår er derfor det helt perfekte tidspunkt at vaske vinduer. 

Har du besluttet dig for at pudse dine vinduer i løbet af vinteren så husk at brug ekstra varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. I varmt vejr eller direkte sol gælder det i stedet om, at bruge koldt vand og være hurtig.

Et trick, der måske kan hjælpe dig hvis du pudser vinduer i sommermånederne er at bruge isterninger. Isterninger er nemlig det helt rigtige svar i sommeren, da de medfører at vandet er længere tid om at fordampe.

2. Udstyret tæller når du vasker vinduer

Glem alt om avispapir og en gammel skraber fra badeværelset. Hvis du ikke har det rigtige udstyr, ender du hurtigt med at bruge tid på at rengøre dine vinduer og døre uden at komme ordentligt i mål.

Brug det rigtige udstyr til vinduespudsning:

 • En god skraber 

 • Viskestykker 

 • En svamp, indvasker eller blød børste 

Ved at bruge en svamp, en indvasker eller en blød børste på dine vinduer, løsner du snavset inden du gør brug af skraberen. Det gør dine vinduer nemmere at rengøre. Nogle bruger avispapir til pudsning af vinduer og spejle m.m., og det kan sagtens lade sig gøre, men du opnår ikke det bedste resultat. Avispapir indeholder nemlig ikke længere blybaseret tryksværte.

3. Lav din egen sæbeblanding

Faktisk er det hverken krævende eller svært at lave den perfekte sæbeblanding til pudsning af dine vinduer.

Alt du skal bruge er:

 • En lille smule husholdningseddike, så undgår du kalkaflejringer på ruden. 

 • En hætte salmiakspiritus, som opløser snavs på ruden.

 • Ca. 4-5 liter koldt vand eller varmt vand (afhængigt af vejret) 

 • 1 spsk. opvaskemiddel 

Vand fra vandhanen kan give striber på ruden når du vasker vinduer, grundet vandets indhold af kalk. Derfor kan du med fordel bruge husholdningseddike, hvis du bruger vand direkte fra hanen. Du kan også bruge vandet fra en kondens tørretumbler som et alternativ, da vandet herfra ikke indeholder ligeså meget kalk som almindeligt vand.

4. Pudsning af vinduer uden striber

 • Hemmeligheden bag et rene vinduer uden striber er at vaske vinduet grundigt og hurtigt.

 • Glem ikke vinduesrammer og karme. De skal også vaskes et par gange om året, hvilket du kan gøre med en klud, rigeligt af lunkent vand og en smule universalrengøring. Husk altid at vaske rammerne før du påbegynder vinduerne, for at undgå at vandet drypper på ruden og laver striber.

 • Fjern spindelvæv omkring rammen, da det kan blokere for både vandafløb og ventilation omkring vinduet.

 • Når du har sæbet ruden ind med svamp, indvasker eller blød børste, så skal skraberen i brug. Her er det vigtigt at du skraber vandret og drejer håndledet i hjørnerne i et jævnt og hurtigt tempo. Det er vigtigt, at du overlapper dine baner for at undgå striber. 

 • Hvis dine ruder er meget beskidte kan du med fordel vaske dem to gange for at fjerne alt snavs og skidt.

Illustration der viser hvordan du pudser vinduer og bevæger skraberen

Rigtig god fornøjelse!  

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold