Lydforurening og den nemme løsning: Lydisolerende Vinduer

Dit hjem skal gerne være en base for ro, afslapning og et tilflugtssted fra omverdenen. Desværre kan et højt støjniveau være sundhedsskadeligt, som ofte er et problem, hvis du bor tæt på travle gader, bytrafik, motorveje, barer og lufthavne. Overdreven støj er blandt andet relateret til øget stressniveau, forstyrret søvn, for tidligt dødsfald og nedsat koncentration. Læs med her og bliv klogere på den historiske udvikling for samfundets viden om støjforurening og de helbredsmæssige konsekvenser, og få tips og gode råd til hvad du kan gøre i dit hjem.

Støjforurening udløser 200-500 for tidlige dødsfald om året (2003)

I regernings vejstøjsstrategi i 2003 gav de et bud på de sundhedsmæssige konsekvenser som følge af vejstøj. Mellem 800-2200 personer i Danmark indlægges årligt på sygehuse på grund af forhøjet blodtryk eller hjertesygdom, som følge af den ekstra risiko trafikstøj har på helbredet. I samme omgang blev det anslået at trafikstøj udløste 200-500 for tidlige dødsfald om året. Siden denne analyse har arbejdet forsat både vedrørende nye analyser og statens forebyggelsen mod støjforurening. 

Person der prøver at sove men der er larm

600 personer årligt får slagtilfælde pga. støj (2010/2011)

Stockholm Universitet bekræftede i 2010, at der er alvorlige helbredsmæssige konsekvenser forbundet med støjforurening. I 2011 viser en dansk undersøgelse af trafikstøj, at der er en sammenhæng til øget risiko for blødning eller blodprop i hjernen, og vurderede at cirka 600 personer om året får et slagtilfælde, der er relateret til støj fra vejene. 

En analyse fra WHO fra samme år, viser at trafikstøj hvert år koster minimum 1 million sunde leveår i Vesteuropa.

Spændende læsning: Simple tricks til at få mere naturligt lys ind i dit hjem

1400 personer diagnostiseres med diabetes som følge af støj (2012)

I dette år bekræftes de helbredsmæssige konsekvenser af støjforurening endnu en gang. En dansk undersøgelse indikerer at ca. 1400 mennesker årligt bliver diagnosticeret med diabetes som følge af støj fra trafikken. Dette svarer til noget i nærheden af 5% af alle nye diabetes tilfælde pr. år. 

Vindmøllestøj og helbredskonsekvenser (2019)

Undersøgelsen har været igang i flere år, og er endelig blevet færdig. Grøn energi fra vindmøller har virket som en af de bedste løsninger på CO2 verdenskrisen, men er der helbredsmæssige konsekvenser fra vindmøller relateret til støjforurening?

Umiddelbart, nej... Der blev intet afgørende bevis fundet mellem støj fra vindmøller og blodpropper og slagtilfælde. Ingen sammenhæng til diabetes, graviditet og negativt fødselsudfald. Men dog en mulig sammenhæng med førstegangsudløsning af recepter på sovemedicin, antideprisiver og medicin mod forhøjet blodtryk på ældre over 65 år. 

Spændende læsning: Redningsåbning - læs alt du skal vide her

Hvad kan du selv gøre for at mindske støjforurening i din bolig?

Du kan vælge at have soveværelset i det rum i boligen, hvor støjen er mindst. Du kan isolere facaden yderligere ved at få en glasindækket altan. En af de bedre og lidt nemmere løsninger er lydisolerende vinduer. På vores hjemmeside kan du under hvert element med glas* vælge lydglas under 'glastyper', og du kan derved vælge at få lydisolerende glas udelukkende i det mest påvirkede rum.
*Kun undtaget vores pladedøre. 

Sådan fungerer lydisolerende vinduer

Konstruktionen af glas, mellemrummet mellem glasset og en lydisolerende beklædning er et specielt mellemlag, der virker som en dæmpningsskærm, som reducerer støj i dit hjem med 3-4 dB. Denne støjreduktion er betydelig nok til at bidrage til et mere roligt miljø, der øger koncentrationen, muliggør den gode nattesøvn og mindsker stress og eksterne distraktioner. Glasset reducerer endvidere støj fra stød som for eksempel fra regn. Herunder finder du en tabel for lydisolerende glas sammenlignet med normalt klart glas. 

GlastypeStøjreduktion
Klart glas - 2-lags glas30(-1;-5) dB
Klart glas - 3-lags glas30(-2;-6) dB
Lydisolerende glas - 2-lags glas33(-2;-5) dB
Lydisolerende glas - 3-lags glas34(-2;-6)dB

Tallene er angivet med værdien Rw(C;Ctr). Lydisolerende glas med Basic Lavenergi har for eksempel en Rw(C;Ctr) på 33(-2;-5) dB hvilket vil sige Rw er 33 dB, Rw+C er -2 og Rw+Ctr er -5. 

Rw er værdien for lydisoleringen målt i dB i et laboratorium. 

Rw+C er en værdi for den lydisolarende effekt mod høj frekvente lyde som støj fra tale, musik og støj fra motorveje og togbaner. 

Rw+Ctr er en værdi for den lydisolerende effekt mod lav frekvente lyde som for eksempel trafik inde i byerne, og bas fra naboen, der spiller højt musik. 

Pas på med disse udsagn fra virksomheder der sælger lydisolerende vinduer

Ofte ser vi virksomheder der påstår, at de kan reducerer støj med 50%. Det lyder også helt fantastisk, men sammenlignet med hvad? 

Bed om at få de præcise data på deres vinduer, og få dem til at sammenligne værdierne med deres normale glas, før du tager nogen beslutning. Vi har den bedste leverandører på markedet for lydisolerende glas, og som du kan se er forskellen mellem normalt glas og lydisolerende glas på 3-4 dB. Det betyder utrolig meget selvom det ikke ligner det, og Rw+C og Rw+Ctr værdierne er også bedre, hvilket betyder at de fjerner noget af støjen fra både højfrekvens og lavfrekvens lyde. Men det betyder kun en støjreduktion på 50%, hvis du sammenligner med et hjem uden vinduer, og det mener vi ikke er fair kommunikation. 

Du er altid velkommen til at ringe og få en ærlig snak med vores kundeservice, og få gratis vejledning om lydisolerende glas er det rigtige valg for dig. 

Se udvalg af Vinduer med lydisolering

Vi anbefaler vores lydglas, der reducerer overskydende lyd og de skadelige gener fra støj. Glasset omfatter et specielt mellemlag, der virker som en dæmpningskærm, der forhindrer lyd frekvenserne i at vibrere og som absorberer og svækker lyd-energien. Kort sagt skabes der en barriere for støj.

Vigtig viden om lydisolerende vinduer

Det anbefales at du ikke vælger udluftningsventiler på dine lydisolerende vinduer, da disse kan mindske effekten betydeligt. 

Når vinduet bliver monteret er det vigtigt, at der bliver brugt ekstra isoleringsmateriale i fugen, da det ikke kun er ruden men hele vinduet og monteringen, der har indflydelse på elementets lydisolerende effekt. Se hvordan du nemt kan afmontere og montere dine vinduer her.

Artiklen er skrevet ud fra information hentet fra Miljøstyrelsen i juli 2019. 

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold