Et kig ind i fremtiden. Smarte vinduer

Først blev telefonen smart, så TV’et og nu er turen kommet til vinduet, som i fremtiden vil blive intelligent. De 7 eksempler, vi præsenterer for dig neden for, kan lyde som rent science fiction, men flere af funktionerne bygger på teknologier, som allerede findes i dag. 

1. Vinduer der selv åbner og lukker

Vinduet vil åbne og lukke uden du selv behøver at gøre noget. Ligesom resten af bygningen, vil også vinduerne kunne følge med årstiderne, herunder overgangen mellem kolde og varme temperaturer.

2. Kontrolleret og tilpasset indeklima

Fremtidens vindue vil indeholde sensorer, der holder øje med luftkvaliteten, og sørger for at holde vinduet lukket, hvis luften udenfor skulle være dårligere end der skal luftes ud.

Målestationer kan desuden kobles til vinduet, der automatisk vil åbne, når fx luftens CO2-indhold eller fugtighed overstiger anbefalede grænser.

3. Vinduer med solceller

Skal vinduerne styres automatisk, vil en forudsætning være, at de får tilført strøm. Dette kan enten ske fra elnettet eller fra en lille enhed i vinduet, der via solceller og et batteri kan drive styringssystemet. Gennemsigtige solceller, der kan påsættes selve ruden, er allerede opfundet, men er dog endnu ikke tilstrækkeligt effektive.

Et billede av moderne farvede vinduer

4. Smart lysindfald

På varme sommerdage vil det være muligt at begrænse lys- og varmeindtrængning takket være såkaldt elektrokromt glas. Ved tilførelsen af en elektrisk spænding mellem vinduesrammerne bliver glasset mørkere, ligesom systemet også kan anvendes til at reducere udstrålingen af værdifuld varme om natten. Derudover vil vinduet kunne producere sit eget lys, når det skorter på naturligt lys. Med dioder indbygget i vinduesrammen kan en solopgang simuleres på detaljeret vis og skabe øget velvære i årets mørke måneder.

5. Automatisk støjbegrænsning

Strategisk placerede mikrofoner vil, via avanceret signalbehandling, analysere indkommen støj, og genere lydbølger der dæmper larmen. Da der er grænser for, hvor meget støj der kan neutraliseres, vil vinduet automatisk lukke, såfremt denne grænse overskrides. Ydermere vil det være så følsomt, at det, hvis det fx opdager en lastbil der nærmer sig, stille og roligt vil lukke af sig selv.

6. Erstatter fjernsynet

Info- og TV-skærme bliver bygget ind i vinduerne, så det bliver muligt at aflæse temperaturer eller at se vejrudsigten. Ligeledes vil vinduerne kunne vise malerier, familiebilleder eller tjene andre dekorative formål.

Næste skridt er en avanceret high-tech skærm der bliver indbygget i vinduesruden, og fungerer som en interaktiv flade, som brugeren kan betjene ligesom en smartphone!

Et nærbillede af pixler på en skærm

7. Ny måde at kommunikere på

I dag kan vi se ind til naboen, men i fremtiden vil vinduet gøre os i stand til at se ind i vores bedsteforældres spisestue, mens vi video chatter med dem! Avanceret teknologi vil således projektere billedet direkte ind på vores eget vindue.

Via en tilsvarende kobling til internettet vil vinduet kunne hente aktuelle pollental og data om vindforhold, og give oplysninger, samt tilpasse sine funktioner efter allergikere i bygningen.

Hos Klar er vi passionerede omkring vinduer og døre, og vi glæder os derfor til at følge udviklingen inden for glasset og de andre elementer, samt til at holde dig opdateret om de nyeste fremskridt.

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold