Mest muligt lysindfald? Svaret er fastkarm vinduer

Fastkarm vinduet har glasset monteret direkte i karmen og er således udført i et enkelt design. Dette gør, at vinduet ikke kan åbnes, men til gengæld gør det vinduet til en fremragende lyskilde! Da der ikke er nogen ramme man kan åbne, går glasset helt ud til kanten, og for at finde svaret på, hvordan man kom på den geniale idé, skal vi langt tilbage i tiden. 

Historisk set hører fastkarm vinduet nemlig til et af de ældste, da det kan dateres tilbage til vikingetiden, dvs. år 800-1050. I denne periode havde husene ikke skorstene, men derimod et lyre- eller uglehul, hvilket er henholdsvis en åbning i taget og en åbning i gavlen, hvor røgen fra bålet kunne slippe ud. Hullet i taget kastede samtidig dagslys ind i rummet og blev døbt ’tagøget’ eller ’vindauga’ på oldnordisk. ’Vinden’ betyder tagrummet, mens ’auga’ betyder øje. I årenes løb blev tagøget flyttet ned på selve tagfladen, med al sandsynlighed for at lukke mere dagslys ind i rummene.

I 800-tallet udvikles de første glughuller i bygningens lodrette facader, som angiveligt har været beklædt med tarmskind, og i vikingetiden blev de første faste vinduesrammer af træ uden åbningsbeslag udbredte. I begyndelsen blev der opsat gennemskinnelige materialer af bl.a. dyrehuder, oksehorn el.l. Oksehornsvinduer blev således produceret ved at anvende de nederste 10-12 cm af hornet, som blev savet over på langs, kogt og efterfølgende rettet ud til en plade, man lagde i pres og olierede. I Sydeuropa, derimod, anvendte man på denne tid alabast eller marmorplader for vinduerne.

Hvide fastkarmvinduer

Da danske konger og stormænd drog til England i vikingetiden formåede de samtidig at sætte deres præg på landets byggeskik. ’Vindauga’ blev på denne måde til ’window’ og da både rudeglasset og blysprossen blev introduceret, fik man snart en form for vinduer, der minder om det fastkarm vinduet vi producerer i dag – mere end 1000 før vinduestypen første gang så dagens lys!

Fastkarm vinduer  anvendes i dag i alle typer byggerier – typisk som lyskilder i forbindelse med andre vinduestyper eller i kombination med døre. Anvendelsesmulighederne er med andre ord utallige, og tæller bl.a. større vinduespartier, hvor man ønsker at udnytte et naturligt lysindfald eller en udsigt over f.eks. hav, marker eller skov til fulde. Vinduestypen foretrækkes typisk også til store gavlpartier, og i rum med alternative udluftningsmuligheder.

Selvom man kan frygte, at store glasfacader eller –partier vil give store varmeregninger, er det ikke tilfældet. Hos Klar finder du 21 varianter af fastkarm vinduet, fra 1 fag 1 rude og 3 fag med post til 9 fag med post. Fælles for alle modellerne er, at de fås med 3-lags glas, der lever op til de nyeste energikrav og er ekstraordinært effektivt isolerende.

Klars udbud af fastkarmvinduer

Er du på udkig efter det størst mulige lysindfald, samt en både smal og elegant profil, vil fastkarm vinduet med al sandsynlighed være interessant for dig at kigge nærmere på. Skulle du få spørgsmål, uanset om det til en de mange varianter af fastkarm vinduet, eller det berører monteringen af selvsamme, er du meget velkommen til at kontakte os.

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold