Sådan skaber du et bedre indeklima – og et sundere hjem!

Indeklimaet er det allervigtigste for at have et sundt hjem, hvor der ikke opstår gener eller sygdom. Her skal vi sikre, at det er ren luft vi indånder, som ikke fylder os med skadelige partikler. Samtidig er det vigtigt med en høj tæthed, så der ikke opstår utætheder i form af dug og kondens.

Her spiller vinduer en stor rolle for det sunde indeklima. Er de ikke isoleret ordentligt eller utætte, vil du både kunne mærke det på varmeregningen og på at det trækker. Det er skadeligt for både dig og miljøet. 

Mange boliger fra 1940’erne har uisolerede facademure og indeliggende radiatorer. Derfor kan der være stor forskel på stuetemperaturen ved ydervæggen og ved radiatoren, hvilket ofte også skyldes kuldenedfald ved vinduerne. Kuldenedfald betyder, at kold luft fra kolde overflader – så som en ydervæg – presses nedad mod gulvet, når den møder varm luft, der stiger op.

Disse temperaturforskelle giver træk, også selvom der ikke er utætheder, og kan forårsage skimmelsvamp.

Moderne huse er til gengæld tit bygget for tæt, hvilket gør det svært at få frisk luft ind. I begge tilfælde er nye vinduer som oftest en effektiv løsning. Energirigtige vinduer giver god komfort, også med indeliggende radiatorer. Selvom nye vinduer er meget tætte, sikrer en indbyggede udluftningsventil, som Klar tilbyder, at du får renser indeklimaet med sund, friske luft og samtidig holder på varmen.

Tips og tricks til at skabe et sundt indeklima:

 • Vi producerer adskillige liter vanddamp i døgnet – fra sved, vejrtrækning, bade eller madlavning. Det er derfor utroligt vigtigt at få luftet ud, og det gøres mest effektivt ved at lave gennemtræk i alle rum samtidig. Hold fx dine vinduer åbne i 10-15 minutter, tre gange om dagen, især i soveværelse og bad

 • Er det meget koldt vejr, kan 15 minutter synes som meget lang tid, og vil nedkøle rummet. Her kan du alternativt luft ud i 5 minutter med gennemtræk 5-6 gange om dagen. 

 • Anvend udluftningsventiler for at sikre ren og sund luft inden døre

 • Lad dørene stå åbne mellem de forskellige rum i huset, så luften frit kan cirkulere

Forsøg at holde stuetemperatur (20-21 grader) i alle rum

Derfor er starinlys farlige for dit indeklima

I hjemmet udskiller vi mange ultrafine partikler, som kan være forstyrrende for luftvejene. Det kan for eksempel være ved madlavning eller når der tændes op i brændeovnen. Men det har vist sig at hele 60% af disse partikler stammer fra stearinlys. Faktisk udskilles der hele 1000 gange flere partikler og røggasser i hjemmet når et levende lys er tændt, end når det ikke er. Dog er der forskel på, hvornår starinlysene er mest skadelige, og udskiller flest partikler. Det er når: 

 • Lysene blafrer på grund af træk

 • Lysene soder eller brænder urent/skævt

 • Lysene er med duft eller applikation

 • Når lysene bliver pustet ud

Her opstår der mere kvælstofdioxid i indeklimaet, som kan irritere luftvejene og påvirke lungefunktionen. Blandt andet er der meget der tyder på, at de skadelige partikler vil kunne forværre astma, eller være med til at børn udvikler sygdommen. Derfor bør du prøve at begrænse forbruget af stearinlys til festlige lejligheder, og købe lys med begrænset mængde sod, som placeres i læ for vinden. Når lyset slukkes, bør det gøres med fingeren eller med en lyseslukker, frem for at puste ud. Husk også at lufte ud, lige efter et lys bliver slukket. 

Et vindue i hvid

Gør det nemmere at få luftet ud dagligt
Det kan være svært at huske at få luftet ud dagligt, men det er noget så vigtigt. Er det koldt vejr, kan det være ubehageligt at skulle åbne for vinduerne og lukke varmen ud. Det kan tage langt tid for rummet at varme op igen og I vil begynde at småfryse. Her har vi hos Klar en effektiv løsning: til flere af vores energiruder tilbyder vi udluftningsventiler, som du kan åbne og derved få den samme effekt for indeklimaet som ved udluftning. Varmen bliver inde og luften renses effektivt. Du kan lade ventilerne stå åben det meste af tiden, så I ikke skal gå og huske på det. En investering i udluftningsventiler vil du samtidig kunne mærke på varmeregningen. 


Lad dørene stå åben

Bedre tiltag for din bolig

Gør noget godt for miljøet og for din pengepung ved at skabe et mere energivenligt hjem.

Hvis du ikke allerede har et, kan du få en energikonsulent til at gå din bolig igennem og lave et energimærke. På denne måde kan du få en samlet vurdering og status over husets energimæssige tilstand. Derudover indeholder mærket også en energiplan for huset.

Du kan gøre dit hjem mere sundt og energivenligt ved at:

 • Anvende 3-lags vinduer, som udnytter varmen fra solen optimalt og holder effektivt på opvarmningen

 • Efterisolere: fx ydervægge, tag- og loft

 • Isolere tekniske installationer som fx varmtvandsrør

 • Købe sparepærer og LED-lyskilder

 • Bruge vandbesparende haner og toiletter

 • Effektivisere dit varmeforbrug med et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe

 • Installere solceller på dit tag

 • Tilbygge en skorsten som vil skabe naturlig ventilation

Vend varmetab til energibesparelse med energivinduer

I Danmark er der ca. 3,5 millioner bygninger med et samlet vinduesareal på ca. 60 millioner kvadratmeter. Varmetabet gennem disse ruder udgør syv procent af Danmarks samlede energiforbrug! Derudover er varmetabet fra vinduerne i et gennemsnitligt parcelhus fra 1960’erne ca. 45 procent.

Uanset din boligtype, er der derfor mange penge at spare ved at investere i energivinduer .Særligt hvis de er i den bedste Energiklasse A, hvilket er tilfældet hos de vinduer vi fører hos Klar. 

Kontakt os allerede i dag og få personlig rådgivning omkring, hvordan du kan optimere dit indeklima.
 

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold