Dugger dine vinduer? 14 tips til et sundere indeklima

Dug på vinduer indvendigt ødelægger først og fremmest den gode udsigt, og kan i nogle tilfælde forværre dit hjems indeklima.
Især gamle vinduer er i fare for dug og kondens, som på sigt kan give råd i træværket, svamp og et dårligt indeklima.

Men hvad betyder duggen og hvordan skal du forholde dig til den? Det kan du blive klogere på her, hvor du får 14 tips til et sundere indeklima.

Hvorfor dugger dine vinduer?

Dug og kondens er begge resultatet af luftfugtighed, hvilket ses på overflader når varme og kulde møder hinanden. Du har måske bemærket det på en iskold dåse sodavand hvor vandperlerne løber ned af dåsens yderside. Dug samler sig udefra og derfor på den ydre side af vinduet.

Dug på ydersiden af dine vinduer er generelt et tegn på, at dine vinduer virker som de skal. De holder kulden ude og varmen inde.

Kondens er derimod det der samler sig indefra og er generelt et dårligt tegn.

Vil du slippe for kondens og dug på dine vinduer er det vigtigt at afgøre, hvor kondensen helt præcist befinder sig, og hvilken type vindue du har.

Fugt i vinduer kan påvirke dit helbred

Der kan befinde sig dug på indersiden af dine vinduer uden der er noget galt. Især om morgenen kan det forekomme og du kan ofte løse det ved at tørre det væk med en klud og lufte ud. 

Fordi vi mennesker i gennemsnit afgiver 1 liter væske i døgnet igennem respiration og ikke-synlig sved, hæves luftfugtigheden i din bolig. Især i soveværelset, hvor du tilbringer 7-8 timer hver dag, eller ved sammenkomster, hvor mange mennesker befinder sig i samme lokale over længere tid. 

Det bliver problematisk, hvis duggen driver ned af vinduet og danner små søer, enten på vindueskarmen eller mellem ruderne. Fugt i vinduer og døre kan lede til husstøvmider, råd og skimmelsvamp. Husstøvmider trives i rum med høj luftfugtighed og hovedingrediensen til skimmelsvamp er fugt. Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især hvis du har allergi!
Den optimale luftfugtighed i dit hjem og på arbejdet bør være mellem 30% og 60%.

Råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men også for dit helbred - især hvis du har allergi!

Er luftfugtigheden over 60%, kan bakterier og virus tilmed forblive luftbårne i længere tid end ved lav luftfugtighed. De fleste tror fejlagtigt, at grunden til, at folk er mere syge om vinteren er pga. den lavere temperatur. I virkeligheden er det fordi vi tilbringer mere tid indendørs, hvor sygdom har lettere ved at sprede sig via luften.

Det er utrolig vigtigt med et godt indeklima i dit hjem, men du kan tage det helt roligt. Så længe der ikke går råd i træværket eller opstår skimmelsvamp, så kan du se duggen i dit hjem som en påmindelse om at lufte ud. Skyldes problemet vinduerne, så kan den bedste løsning være at investere i nye vinduer

Læs også: Skal vinduet udskiftes?

Dug og kondens på indersiden, ydersiden eller mellem rudestykker

Der findes tre forskellige former for dug på vinduer:

 • Dug og kondens mellem rudestykker: Undersøg

 • Dug på ydersiden af vinduet: Bør ikke give anledning til bekymring.

 • Dug og kondens på indersiden af vinduet: Undersøg nærmere

Har du kondens på indersiden og mellem rudestykker, bør du komme sagen til bunds. Afhængigt af den type vindue du har, kan disse typer dug opstå i forskelligt omfang, og typen af dug og vindue er afgørende for, hvordan du skal behandle det.

Typen af dit vindue er afgørende

 • Vindue med 1 lag glas

 • Koblet vindue eller forsatsvindue

 • Termovindue

Vindue med 1 lag glas

Vinduer med 1 lag glas giver ofte anledning til kondens. Et enkelt lag glas yder ikke meget isolering, så duggen opstår hurtigt, i og med den varme luft fra dit hjem møder det afkølede glas fra luften udenfor.

På den måde vil du hurtigt få en høj varmeregning, mens varmen siver ud af de dårligt isolerede vinduer. Her bliver det hurtigt billigere at købe nye trelags vinduer. Alt efter hvor varmt og høj luftfugtighed du har i dit hjem, kan der i værste tilfælde komme så meget dug, at det driver ned af vinduet og gør træværket vådt. Sker det over en længere periode, kan der forekomme rådskader og medføre vækst af skimmelsvamp. 

Koblet vindue eller forsatsvindue

Et koblet vindue er, som navnet antyder, to vinduer koblet sammen via rammen. Et forsatsvindue er to vinduer, hvor du typisk har et vindue, der åbner indad og et vindue, der åbner ud. Der er altså luft mellem ruderne på disse to typer vinduer, og du bør derfor først undersøge om duggen befinder sig på indersiden af ruden eller mellem ruderne.

Befinder duggen sig mellem ruderne på et koblet vindue, kan du ikke tørre duggen af med en klud, for at redde træværket. Er mængden af dug voldsom og driver ned i træværket på daglig basis, bør du uden tvivl reagere.

Dug mellem ruderne sker typisk fordi tætningslisterne er utætte, og en god løsning vil være at udskifte dem. Når varm luft kan trænge igennem det inderste rudelag, vil det kondensere, når det møder den kolde yderrude. På den måde opstår der dug mellem dine ruder. 

Termovindue

En termorude er den mest traditionelle rude i dag, og det er også den vi bruger hos Klar uanset om du vælger 2- eller 3-lags. Termoruder gør det de er designet til - de giver god isolering. Det vil sige, at dit hjem bliver tæt, og udluftning, ventilation og luftcirkulation i høj grad er nødvendigt.

Er der dug på indersiden af termoruden, skyldes det altså indeklimaet i dit hjem. Her bør du også lægge mærke til, om der er aluminiums- eller plastiklister i dit vindue.

Aluminiums egenskaber gør det til en kuldebro, så glasset omkring vil være koldere end hvis det var plastiklister.

På termoruder med aluminiumslister, ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. De vinduer du kan finde hos Klar bruger kun "varme" plastiklister, der minimerer kondens. Forekommer der dug mellem ruderne i din termorude, er det et tegn på dit vindue er punkteret og skal skiftes. 

På termoruder med aluminiumslister ser du ofte dug langs vinduets sidestykker. Hos Klar bruger vi kun "varme" plastiklister, der minimerer kondens.

Bestil her: vinduer & døre 

14 gode råd mod dug og kondens på vinduer 

Tips mod kondens på indersiden af vinduet

 1. Brug ventilatoren på badeværelset og emhætten i køkkenet

2. Sørg for at luften kan cirkulere rundt i dit hjem

3. Luft ud 3 gange dagligt i 5-10 minutter

4. Udskift dine vinduer, hvis det er nødvendigt

5. Placér en radiator under vinduet

6. Fjern planter fra vinduet

7. Hæng ikke vasketøj til tørre indendørs uden udluftning

8. Sæt et vindue på klem, hvis du har mange gæster og arealet af rummet er lille 

9. Åben vinduets ventiler eller køb nye vinduer med ventiler

Tips mod kondens mellem rudepartierne

10. Gør vinduerne rene, så du kan være sikker på, at det er dug og ikke snavs eller fedt

11. Udskift panelerne eller tætningslister

12. Udskift vinduet

Tips mod dug på ydersiden af vinduet

13. Vær tålmodig - det forsvinder igen i løbet af dagen

14. Prøv at teste anti-dug produkter

Kondens på vinduer om vinteren

Mange oplever kun problemet med kondens på vinduer om vinteren, hvor forskellen mellem temperaturen indenfor og udenfor er større.
Du bør derfor lægge mærke til, hvilken tid på året, du får dug og/eller kondens på vinduet og om det kun er om morgenen eller om det forekommer hele dagen.

Forekommer duggen på ydersiden af dit vindue, er det meget normalt om vinteren, hvor der er stor forskel på nat og dagtemperaturen. Dette betyder blot at dine vinduer fungerer og isolerer som de skal. Kondens på vinduer om vinteren kan være til stor gene.


Prøv i første omgang at vurdere, hvor sæsonbestemt problemet er. Herefter bør du undersøge indeklimaet og dit vindue - måske er det på tide at lufte ud eller købe nye vinduer? Hvis du vælger at købe nye så er der mange varmepenge at spare, specielt hvis du opgraderer til 3-lags glas vinduer og tilføjer en udluftningsventil til.

Læs også: 5 gode grunde til at købe vinduer og døre om vinteren

Sådan kan vi hjælpe dig

Hvis du har besluttet at du skal forny dit hjem med nye vinduer, så kan vi hjælpe dig med kyndig rådgivning. Læs vores 10-punkts tjekliste til brug ved køb af nye vinduer her, og du er også altid velkommen til at ringe til vores kundeservice.

Du kan hos Klar få:

 • Vinduer med "varme" lister, der minimerer chancen for kondens

 • Vinduer med ventiler, du kan lukke og åbne efter behov

 • 2- og 3-lags termoruder med god isolering (2-lags til fritidsboliger og 3-lags til helårsboliger)

 • Træværk med så god kvalitet at vi giver 10 års garanti

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold