Bondehusvinduer: en dansk klassiker med masser af historie

Bondehusvinduet er i princippet blot et sidehængt vindue med sprosser, og var i perioden 1600-1850 den fremherskende måde at producere vinduer på i Danmark.

Vinduet havde på denne tid buet glas, hvilket dog sidenhen blev erstattet af enkeltlags glas kittet i falsede sprosser. På den måde opnåede man det særlig karakteristiske udseende, hvor vinduets ramme blev opdelt i felter med flere små ruder. 

Bondehusvinduer er, som navnet angiver, oprindeligt blevet brugt til danske bondehuse, og er blandt de ældste typer af vinduer herhjemme. Det er med andre ord et stykke dansk historie, som vækker følelser af nostalgi og glæde hos mange danskere. Selvom vinduet først var tiltænkt stråtækte boliger opført med bindingsværk, beliggende i landlige omgivelser, er her derfor tale om et vindue med langt bredere appel.

Et billede af et hus med bondehusvinduer

Bondehusvinduet er nemlig et eksempel på, hvordan et vindue på smukkeste vis kan smelte sammen med en facade, såvel som boligens generelle arkitektoniske udtryk. Det alsidige og unikke design har været medvirkende til, at vinduestypen har overlevet adskillige arkitekturskift og i dag fremstår stort set uændret i forhold til udformningen for 200-300 år siden.

Alt imens det oprindelige design stadig holder, er bondehusvinduets komponenter løbende blevet tilpasset de meget krævende danske vejr-, vind- og sollysforhold, samt behovet for ventilation m.m. Energiruder, bedre beslag og udluftningsventiler er blandt de forbedringer, som gør, at man i dag får et langt mere slidstærkt vindue, samt får mere lys ind i boligen.

Et billede af et hus med bondehusvinduer

Frem for at lægge separate ruder i hvert enkelt felt i vinduesrammerne på bondehusvinduerne, anvender vi hos Klar hele ruder, hvor sprosserne efterfølgende er påsat ruden. Det giver den fordel, at sprosserne bliver mindre kraftige, hvilket giver et større lysindfald. Samtidig opnås et udseende, der er tro mod det klassiske design, og derudover kommer både rude og ramme under langt mindre pres, hvorfor begge dele vil holde længere. Endeligt får vinduet langt bedre energimæssige egenskaber, fordi ruden kommer til at isolere bedre. Disse fordele understreges af de kvalitetsmaterialer der anvendes i fremstillingen af vinduet, herunder 2- eller 3-lags glas.

Mange vælger i dag bondehusvinduer i forbindelse med renovering af ældre huse, men også ved boligtyper, hvor man ønsker den elegante kombination af spinkle og kraftige dimensioner. At vælge døre og vinduer der passer til boligen er en gevinst i mere end en forstand. Handelsprisen vil f.eks. opretholdes bedre, da købere typisk værdsætter, at man er forblevet tro mod det oprindelige udtryk, herunder arkitektoniske fremtoning og autenticitet. Ved nybyggeri er bondehusvinduerne et udtryk for det tidløse danske design, som på en gang forener det stilrene og minimalistiske med et hyggeligt og indbydende islæt.

Et billede af forskellige slags bondehusvinduer

Vinduestypen har genvundet fordums popularitet, bl.a.. qua en lang række spændende unikke sammensætningsmuligheder. Hos Klar kan du vælge mellem 27 varianter af det æstetisk tiltalende bondehusvindue, herunder 1 fag 3 ruder, 2 fag 16 ruder eller 4 fag 32 ruder. Du kan kombinere efter smag og behag, og fx selv vælge ind- og udvendig farve, hængsler, lukketype m.m. eller lade os hjælpe dig med at finde en løsning, der vil passe til netop dit hjem.

Gør dit hjem til et bedre sted

Upgrader dit hjem med energivenlige døre og vinduer. Du kan selv designe din nye dør og vindue til at passe lige præcis det, du har brug for.

Fra 
694,27 kr.
 381,85 kr.
45%
Fra 
2272,86 kr.
 1136,43 kr.
50%
Relateret indhold