Et tophængt vindue er, som navnet angiver, hængslet i toppen. Det udadgående tophængte vindue låses med anverfere og modholdere, som er monteret på karmen. Vinduet leveres desuden med udskyderstang, som bruges til at åbne vinduet, såvel som til at fastlåse vinduet i en given position.

Historisk set dateres det tophængte tilbage til nationalromantikken, dvs. 1890-1910. I denne periode hentede danske arkitekter inspiration fra gamle, nordiske bygningstyper, herunder trækirker og romanske kirker. Tidsperioden kaldes for nationalromantikken, da man søgte at give bygningerne et særligt dansk udtryk ved at bruge historiske former. Det funktionelle tophængte vindue, med den oplukkelige ramme og et fast omdrejningspunkt i toppen, er således et klassisk vindue med danske rødder og en ganske særlig historisk betydning.

Siden det bliv udviklet for mere end 100 år siden har vinduestypen naturligvis gennemgået en udvikling mhp. at forblive aktuel. Bl.a. blev det tophængte vindue særligt populært under funktionalismen, 1930-1970, som var en periode præget af eksperimenter med nye materialer, konstruktioner og et nyt design. I denne periode slog de tophængte vinduer med 2-lags ruder og hamborghængsler igennem, og vinduestypen fik med andre ord sin renæssance. I tiden herefter er materialerne, herunder beslag, glas og maling, blevet optimeret, så de er tidssvarende. Disse forbedringer har resulteret i et både grønt og fremtidssikret vindue.

tophangt2.jpg

Det topstyrede vindue bliver ofte anvendt som kældervindue, i bryggerset eller i værkstedet, hvor der ikke er krav om grebsbetjening. Til forskel fra det tophængte vindue, som det ellers minder meget om, åbnes et topstyret vindue med den påmonterede udskyderstang. Anverferne fuldender et både klassisk og smukt udseende vindue, som vidner om stolte danske byggetraditioner. På imponerende vis var man for mere end et århundrede siden i stand til at fremstille vinduer, der rent byggeteknisk stadig holder den dag i dag.

Hos Klarvinduer finder du det tophængt vindue i 15 forskellige varianter, fra 1 fag 2 ruder og 2 fag 8 ruder til 3 fag 12 ruder m.fl. Fælles for dem er den elegante profil og de smarte detaljer. Uanset hvilken model du vælger, får du med et topstyret vindue ekstraordinært meget kvalitet for pengene. Rent stilmæssigt og arkitektonisk er vinduesformatet et sikkert valg, der takket være rene linjer og sprossefri ruder, passer til langt de fleste bygninger.

Screen Shot 2017-01-31 at 10.00.34.png

Da lige præcis dette vindue rent prismæssigt er en overlegen løsning, er det blevet et populært valg til nybyggeri- såvel som renoveringsprojekter. Den enkle konstruktion og de få, velprøvede materialer gennemsyrer vinduet, der i det 21. århundrede er mere aktuelt end nogensinde. Med vores konfigurator kan du nemt sætte dit eget personlige præg på vinduet, herunder fx vælge lydreducerende glas og/eller en moderne Softline-profil, samt udluftningsventil. De mange tilpasningsmuligheder gør det muligt at skabe et unikt tophængt vindue, som bibeholder det historiske og elegante islæt med nutidens funktionalitet og forbedrede komponenter. Er du i tvivl om, hvor i huset du bør isætte tophængte vinduer, er du meget velkommen til at kontakte os. Med mere end 50 års brancheerfaring har vi den fornødne viden til at kunne besvare langt de fleste spørgsmål.