Hvad er lovkravene i forhold til redningsåbning?

For dig og din families sikkerhed stilles der krav til flugtveje og redningsåbninger, så I kan komme hurtigst muligt ud af huset i tilfælde af brand. Loven fra bygningsreglementet lyder som følger:

Alle beboelsesrum, soveværelser og køkkener skal have en redningsåbning direkte til det fri. Flugtvejen eller redningsåbningen kan enten være vinduer, døre eller lemme. Åbningens frie højde plus bredde skal tilsammen være mindst 1,5 m - dog må ingen af siderne være mindre end 0,5m.  På stueplan skal der være adgang gennem en dør direkte til terrænet udenfor.

Hvad er en redningsåbning?

En redningsåbning er typisk et vindue eller en lem.  Som redningsåbning må den ikke være blokeret af noget, og den skal være nem at åbne - selv i en presset situation. Redningsåbningen anvendes, når din flugtvej er blokeret af røg eller flammer. Overvej derfor hvilke slags vinduer du har i hvert rum, og vær sikker på at mindst en af dem er mulig at åbne, eller rummet er placeret lige ved siden af en direkte udgang. En flugtvej er typisk en dør og vil ofte blot være den hoveddør, du bruger til dagligt eller en terrassedør i stuen eller soveværelset.

Har du styr på krav til flugtveje i din bolig?

Er dit hus under ombygning, er det vigtigt du har styr på krav til flugtveje, før du laver de helt store ændringer og udlever fikse ideer. Samtidig skal du selvfølgelig også have styr på krav til redningsåbning.  Uanset hvor du og din familie befinder jer i huset når en brand bryder ud, skal I hurtigt kunne komme ud - også hvis en trappe for eksempel er blokeret af flammer. Det er derfor en god ide med terrassedøre samt vinduer i en god størrelse, som er mulige at åbne og kravle ud af. Tænk gerne i “hvis uheldet er ude” scenarier, mens I planlægger hvor døre og vinduer skal placeres.

Kravene til mål på døre til en flugtvej er:

  • Døre i stueetagen skal være mindst 90 cm brede.
  • Døre på 1. sal skal være mindst 70 cm brede.

Hvordan sikrer jeg en redningsåbning på et vindue?

Ud over at skulle have let tilgængelige redningsåbninger, er der specifikke krav du skal være opmærksom på, for at dit hjem er tilstrækkeligt sikret i forhold til en nødsituation. Der skal være mindst en redningsåbning direkte til det fri i hvert beboelsesrum og i køkkenet. Her skal der være enten et vindue, en dør eller en lem. Rummet behøver ikke at have en redningsåbning, hvis det er udstyret med to døre, som fører ind til hvert sit rum. De to rum må ikke ligge i åben forbindelse med hinanden.

Det er vigtigt at redningsåbningen er let at åbne, og man skal let kunne komme ud, mens brandfolk let skal kunne komme ind. Når det er sagt, bør du ikke gå ned på sikkerheden i forhold til indbrud. Vælg derfor et robust og sikkert vindue, som samtidig er let at åbne for dig, men ikke udefra.

Der er følgende krav til redningsåbning som vindue:

  • Højde plus bredde skal være mindst 1,5 meter, og hverken højde eller bredde må være mindre end 0,5 meter.
  • Er underkanten af vinduet mere end 2 meter over jorden (1. sal), skal højden af vinduet være mindst 0,6 meter.
  • Højde fra gulv til underkant af redningsåbning må max. være 1,2 meter.

Din vinduestype påvirker din redningsåbning

Når du skal skabe redningsåbning, bør du have vinduestyperne i mente. I forhold til for eksempel sidehængte vinduer og sprossevinduer kan der opstå problemer, når disse skal overholde kravene til redningsåbning. Her bør du bestille vinduet med løs lodpost (midterstolpe), hvis du ønsker at anvende det som redningsåbning. Disse har et specialbeslag, som gør det muligt at låse vinduet op, så det kan åbnes helt og bruges som redningsåbning.  

På Dannebrogsvinduer kan der også opstå vanskeligheder i forhold til at anvende vinduestypen som redningsåbning. De er flotte og nostalgiske at se på, men idet de typisk har 4 felter som åbnes separat, skaber de ikke en åbning, der er stor nok til at betegne som en redningsåbning. Hos Klarvinduer kan du heldigvis bestille dine dannebrogsvinduer, der er brede og høje nok, og med løs lodpost, så det er muligt at åbne de nederste vinduer helt op, så det er muligt at kravle ud af dem. Da du ikke bruger disse beslag til dagligt, er det vigtigt du husker at smøre dem i ny og næ, så de ikke binder, hvis der opstår en nødsituation.